Състезателят от Ботсвана Исаак Маквала не бе допуснат до участие във финала на 400 метра за мъже на световното първенство по лека атлетика в Лондон.

Организаторите оправдаха решението със стомашен вирус, който повали Маквала преди два дни, а според британските закони състезателят трябва да бъде под карантина 48 часа, след като е диагностициран със заболяването.

Маквала бе считан за главен претендент за златото във финала на 400 метра снощи. Той се класира за финала на дисциплината, но бе повален от стомашен вирус в хотела преди два дни и бе принуден да се откаже от бягането на 200 метра в понеделник.

Ботсванецът е един от 30-те души, които се почувствали зле след консумация на храна в един от хотелите в Лондон. 

"Пристигнах на стадиона, готов да се състезавам, но там паднах в капан. Забраниха ми достъпа - нареждане от британските власти, а не от ИААФ. Вече не съм болен, но така и нито един лекар не дойде да ми направи изследвания", написа Маквала във Фейсбук.

От Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) пуснаха изявление, в което обясняват случая.

"Спортистът е диагностициран с инфекциозно заболяване в понеделник след преглед в зоната за загрявка преди стартовете. Според законите във Великобритания, е необходимо болният да бъде под карантина в стаята си за 48 часа, които изтичат в 14.00 часа в сряда. Тази процедура е препоръчана от Английската здравна организация и е сведена до знанието на участниците на световното първенство. В ИААФ съжаляваме, че Исаак Маквала не успя да демонстрира таланта си, но трябва да мислим за здравето на всички спортисти", се казва в изявлението на ИААФ.