Митичният рекорд на Сергей Бубка от 6 метра и 15 сантиметра в овчарския скок, вече е в историята. 

Французинът Рено Лавиени подобри постижението с един сантиметър на състезание в Донецк като интересното е, че именно там на 21 февруари 1993-а Бубка постави последния си рекорд, който мнозина смятаха, че няма да падне скоро. 

27-годишният атлет обаче показа, че се намира в отлична форма, като на 25 януари подобри националното постижение на Франция с 6,04 в Руен, а няколко дни по-късно скочи 6,08 в полския град Бидгошч. 

В Донецк той преодоля 5,91, а след това 6,01 макар и от трети опит, печелейки победата. След това поиска директно 6,16 и успя да премине над летвата, за да влезе в историята. След това се опита да преодолее и 6,21, но това вече бе твърде много. 

Няма никакво съмнение обаче, че с постижението си Лавиени се нарежда до най-великите в историята на дисциплината. Французинът е олимпийски шампион от Лондон през 2012-а, а от световни първенства има две бронзови отличия и сребро, което взе миналата година в Москва. 

"Това е страхотен ден. Много се радвам за Рено. Гордея се, че той подобри рекорда ми, тъй като е великолепен атлет и пример за подражание" коментира самият Бубка след надпреварата.