Левски загуби с 1:3 от ФК Сараево в двубой от втория предварителен кръг на Лига Европа и с общ резултат 2:3 отпадна от надпреварата. Така всички български представители отпаднаха от евротурнирите още след първите си мачове.

Иначе двубоят на стадион "Асим Ферхатович" не започна добре за възпитаниците на Илиан Илиев. Между 12-тата и 14-тата минута босненците стигнаха до две попадения, дело на Хюсеинович и Сулич.

В 34-тата минута Базил де Карвальо върна надеждата на своя тим, след като се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение на Татомирович срещу Иво Иванов, но в 62-рата минута отново Хюсеинович отбеляза и класира ФК Сараево напред.




Заради контузии от отбора на Илиан Илиев отсъстваха Ромейн Ели и Христо Йовов. В последния момент от титулярните 11 отпадна и Кристовао Рамос, също поради травма. Така в стартовия състав на "сините" попадна Агиеманг Опоку, за когото това беше първи официален мач с фланелката на отбора.

Първият по-интересен удар в мача беше дело на Зоран Белошевич от тима на домакините. От далечна дистанция сръбският бранител шутира неточно. Иначе преди това Опоку беше извел Дъстли Мюлдер на добра позиция, но десният краен бранител на Левски беше в положение на засада.

В 12-тата минута ФК Сараево поведе. Амер Дуповац изведе Саид Хюсеинович сам срещу стража на "сините" Пламен Илиев и за седмицата на боснеския тим не беше особено трудно да се разпише. Кошмарът за Левски обаче тепърва започваше.

Само две минути след първия гол "сините" получиха втори. Емир Хаджич направи пробив по десния фланг и пусна топката към Асмир Сулич, който преодоля Илиев – 2:0 за ФК Сараево. И при втория гол отбраната на българския отбор не беше на необходимото ниво.

В 20-тата минута защитата на Левски отново изглеждаше като разграден двор, но този път босненците не успяха да се възползват от пробойната в българската отбрана. Малко след това Базил де Карвальо получи една топка в наказателното поле на ФК Сараево и отправи неточен удар.

В 26-тата минута Хаджич стреля мощно от границата на пеналта, обаче Пламен Илиев внимаваше и изби в корнер. Няколко минути по-късно Старокин напредна отляво, центрира към Опоку, който пък насочи топката към Де Карвальо, но там вратарят на босненците Ади Адилович и защитникът Седин Торлак се справиха с опасността.

В 32-рата минута Левски получи правото да изпълни дузпа. Иван Татомирович изблъска Иво Иванов в наказателното поле на ФК Сараево, а Базил де Карвальо отбеляза от бялата точка – 2:1, последният български представител в евротурнирите намали.

Последваха добри минути за "сините". Владимир Гаджев почти успя да изведе Агиеманг Опоку сам срещу Адилович, но пасът към ганаеца беше прекалено дълъг. В добавеното време на първото полувреме обаче само брилянтната намеса на Пламен Илиев попречи на Сулич да вкара за втори път в срещата.

В началото на втората част по-добрият отбор беше този на домакините, които на няколко пътя не съумяха да се възползват от грешки в "синята" защита. В 51-вата минута обаче Левски организира скоростна атака. Де Карвальо спринтира отляво и центрира към нахлуващия Опоку, който не успя да достигне до кълбото.

Междувременно пред вратата на "сините" отново беше горещо. Хюсеинович тъкмо щеше да нанесе коварен удар, но Роман Прохазка изби от краката на босненския полузащитник. В 56-тата минута пък Орлин Старокин блокира мощен шут на Сулич, секунди по-късно Хюсеинович и влезлият като резерва Тадейевич бяха много близо до попадение. Пламен Илиев и Дъстли Мюлдер обаче направиха и невъзможното, за да се запази резултата непроменен.

В 62-рата минута Саид Хюсеинович се справи с цели четирима футболисти на Левски, преди да се се разпише за втори път в срещата. Отбраната на българския тим изглеждаше изключително неадекватно и при този гол на ФК Сараево.     

Пет минути след попадението на Хюсеинович Зоран Белошевич можеше да реши всичко в този мач. Сръбският бранител стреля опасно от фаул, но топката профуча покрай вратата, пазена от Пламен Илиев. В 68-мата минута пък Гаджев отправи точен шут, обаче стражът на домакините внимаваше и улови.

В 72-рата минута Базил де Карвальо можеше да се превърне в герой за Левски, но след центриране на Орлин Старокин отляво нападателят не успя да уцели вратата на ФК Сараево с глава. Минута след това Белошевич отново притесни Илиев, стражът на българския отбор обаче спаси.

До края на срещата Левски имаше някои нелоши възможности за гол, но до ново попадение във вратата на Адилович така и не се стигна и българското участие в Европа през настоящата кампания приключи.



ФК Сараево – Левски София 3:1

1:0 Хюсеинович 12
2:0 Сулич 14
2:1 Де Карвальо 34 (д)
3:1 Хюсеинович 62


ФК Сараево: Адилович, Торлак, Белошевич, Татомирович, Дуповац, Златкович (Тадейевич – 30), Хюсеинович (Чомор – 69), Сесар, Шуниеварич, Хаджич, Сулич (Караматич – 78)

Левски София: Пл. Илиев, Старокин, Ст. Ангелов, И. Иванов, Мюлдер, Прохазка, Гаджев, Райков, Опоку (Ж. Силва – 71), Марсиньо (Тонев – 83), Де Карвальо