ЦСКА тресна с 3:0 Левски пред 8 000 зрители на стадион "Васил Левски" и записа шеста поредна шампионатна победа над "сините".

Точни за армейците бяха Тони Силва и Серджиу Буш през първото полувреме и Борис Галчев след почивката.

След тази победа ЦСКА дръпна с десет точки на Лудогорец и цели 11 на Левски, преди останалите срещи от кръга. Армейците имат и уникалната голова разлика от 13:1 в тези шест поредни победи над Левски.

ЦСКА изигра перфектно този мач. Контролираше действията през по-голямата част от срещата, вкара си положенията и за пореден път наказа и се подигра с Левски.

"Сините" от своя страна за пореден път тотално разочароваха във "вечното дерби", с почти нищо не затрудниха червените, бяха повече от смутени и логично загубиха. Така ЦСКА взе много важен мач по пътя към шампионската титла.


Срещата започна при изключително тежки уславия на националния стадион "Васил Левски", но съдията Ивайло Стоянов-Сватбата нареди двата отбора да излязат на терена.

Във втората минута се заформи леко разбъркване в наказателното поле на ЦСКА, но там Оршулич бе най-съобразителен и се намеси решително. Последва удар на Луис Педро, но Дивиш спаси.

Така се стигна до шестата минута, когато се стигна до батални сцени на терена. Тогава фен на Левски удари със снежна топка по главата Стойчо Младенов, който се струполи на пистата, което предизвика треньори, ръководители и играчи да се хванат за гушите.

Ивайло Стоянов едва укроти страстите и успя след няколко минути да поднови играта. Последва далечен удар на Тончи Кукоч от пряк свободен удар, но топката мина високо над вратата на Левски.

В 17-ата минута Веселин Минев изблъсква с ръце Буш в наказателното поле на Левски, но съдията Ивайло Стоянов не отсъди наказателен удар за ЦСКА.

Минута по-късно Луис Педро получи топката на границата на вратарското поле и стреля, но Венци Василев с отличен шпагат се хвърли в краката му и блокира топката.

Така се стигна до 22-ата минута, когато армейците успяха да вкарат. Те сътвориха многоходова атака, при която Тони Силва и Серджиу Буш разцъкаха на границата на пеналта, така Буш се озова сам срещу Пламен Илиев, но той спаси, топката обаче попадна на крака на Тони Силва, който на празна врата без проблеми опъна мрежата за 0:1.

Левски отговори с далечен, но твърде неточен удар на Владо Гаджев. След половин час действията се разпокъсаха, като играта се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било голови възможности.

В 34-ата минута Тончи Кукоч намери Буш отляво, той нахлу в наказателното поле на Левски и стреля, но до гредата. Десет минути по-късно Левски стигна до най-чистото си положение до този момент. Аниете се озова сам срещу Дивиш, но стреля от твърде малък ъгъл и вратарят на ЦСКА спаси.

В продължението на първото полувреме Венци Василев пусна страхотен пас към Серджиу Буш, който се откъсна сам срещу Пламен Илиев, последва техничен финт и 0:2 за ЦСКА.

Второто полувреме започна спокойно, като действията се развиваха основно в средата на терена. Левски се опита да натисне, но армейците много правилно затваряха празните пространства и не даваха почти никакви шансове на "сините".

В 55-ата минута Тони Силва за пореден път се подигра със защитата на Левски и пусна страхотен пас към Серджиу Буш в наказателното поле, но той от точката на дузпата се размина с топката и пропусна невероятен шанс за нов гол.

След час игра Маркиньос центрира остро в наказателното поле на Левски, но там защитата на "сините" се справи и изчисти топката.

Минута по-късно Луис Суарес бе изведен сам срещу Пламен Илиев, но му бе вдигната несъществуваща засада. Последва ново страхотно положение за ЦСКА.

Маркиньос се освободи от Пламен Крумов и стреля от границата на наказателното поле, но Пламен Илиев спаси. В 63-ата минута Георги Сърмов шутира свирепо от около 30 метра, но топката профуча над вратата на армейците.

В тези минути Левски се опита да притисне ЦСКА, но така и не стигаше до чисто голово положение пред Дивиш. В 79-ата минута Георги Иванов-Гонзо хвърли всичко в атака и пусна трети атакуващ футболист за сметка на централен защитник.

Това обаче не даде никакъв резултата и ЦСКА продължи да контролира действията на терена. Армейците стигнаха до ново положение, но Борко Галчев от фаул стреля високо над вратата.

Така се стигна до 85-ата минута, когато ЦСКА сътвори уникална контра, при която Силва, Суарес и Буш разнебитиха "синята" защита, последва подаване към Борко Галчев, който без проблеми опъна мрежата за 0:3.

До края не се стигна до нови голове и така армейците отново се подиграха с Левски. ЦСКА вече има солиден аванс на върха и мечтае за поредната си шампионска титла.

Левски - ЦСКА 0:3

Голмайстори:

Тони Силва (22)
Серджиу Буш (45)
Борис Галчев (85)

Левски: Пламен Илиев, Аймен Белаид (79 - Домовчийски), Борислав Стойчев, Веселин Минев, Пламен Крумов (64 - Краев), Роман Прохазка, Георги Сърмов, Мигел Бедоя, Владимир Гаджев, Луис Педро (55 - Мирослав Иванов), Антонио Аниете

ЦСКА: Якуб Дивиш, Александър Тунчев, Стивън Сънди, Маркиньос (73 - Бергонси), Венцислав Василев, Марко Оршулич, Жоан Рибейро (46 - Борис Галчев), Тончи Кукоч, Тони Силва, Серджиу Буш, Луис Карлос Суарес (87 - Антон Карачанаков)