Бившият ръководител в Левски Андрей Желязков даде интервю пред агенция "Фокус", в което говори за проблемите на "сините". В събота тимът от "Герена" се изправя срещу Славия - отборът, в който Жужо направи име като футболист, ставайки голмайстор №1 на отбора.

- Господин Желязков, какво очаквате от мача между Славия и Левски?
- В момента силите са доста изравнени. Особено, имайки предвид това, че за Левски поради наказание няма да играе един от двамата им най-добри играчи Антонио Аниете. В тази връзка един червен картон изравнява силите на Левски и Славия. „Белите" пък доказаха, че срещу силните отбори умеят да играят добре и да взимат точки. Измъкнаха равенства като гости на ЦСКА, Лудогорец и Берое. Така че, ако бъдат подценени, могат да изненадат всеки. Левски е колеблив в изявите си и затова казвам, че преди този мач силите са доста изравнени.

- Президентът на „белите" Венци Стефанов каза в началото на сезона, че който смята, че Славия няма да е в първата шестица, не разбира от футбол. Вие изненадан ли сте, че към днешна дата „белите" са далеч от нея?
- Ами явно такива са му били намеренията на господин Стефанов. Има си много причини Славия да е извън шестицата - и смяната на треньора, и подценяването на мачовете срещу по-слабите отбори. Сигурно има и други причини. При тях поне всичко във финансово отношение е стабилно. В друг отбор нещата не са добре, но е на трето място - Локомотив София. Това, с което Славия най-много ме изненада, бяха загубите, които допуснаха на собствен терен.

- На какво според вас се дължи кризата в Левски?
- Аз не съм в кухнята на клуба и не мога да бъда убеден в някои неща. Гледам често мачовете на отбора от трибуните. Според мен има нещо недоизказано и неизяснено в Левски. Най-вече около собствеността. Има някаква неизвестност около това, кой всъщност взима решенията. Не е докрай изяснено, кой какви права и задължения има.

- Ще дойде ли според вас Димитър Димитров в Левски?
- Според мен Херо няма да дойде на "Герена". За причините трябва да питате него. Той трябваше много отдавна да е разсеял всякакви съмнения и да е казал категорично идва или не идва. Сега само гадаем. Моето усещане вече ви го казах.

- При положение че не дойде, трябва ли Георги Иванов да продължи да води отбора?
- При ситуацията, която е в момента в Левски - без да се знае кой е главнокомандващият и всичката неяснота около бъдещето, аз не виждам кой друг освен Гонзо би се наел. На него поне едно нещо не може да му се отрече - смелост не му липсва. Неяснотата около селекцията, финансите, бъдещето са все фактори, които биха накарали много хора да се замислят сериозно, преди да дойдат в Левски. В близките месеци не вярвам ситуацията в клуба да се промени съществено.

- Фактът, че „Газпром" няма да дойде на „Герена", ли е отказал Херо от Левски?
- По принцип не е нормално и не е редно да се разчита само на мощно спонсорство. Наивно е да се мисли, че ако „Газпром" дойде, Левски веднага ще се върне на върха. И много пари да имаш, ако не знаеш как да ги управляваш, няма да постигнеш нищо. Не може Левски и ЦСКА да са на минус с по 40 милиона. Тези отбори трябва да умеят да печелят от маркетинг, мениджмънт, реклами, трансфери, а не само да чакат готови пари. А и не мислете, че ако „Газпром" стане спонсор, с лека ръка и безконтролно ще позволява някой да им харчи парите.

- Нормално ли е нов треньор, в който и да е отбор, да иска между 8 и 10 нови футболисти, както и да освободи толкова?
- Не е нормално. А и тези футболисти няма толкова лесно да се съгласят да прекратят договорите си. Да, биха могли да опитат да продадат двама-трима, да си върнат поне част от вложеното в тях. От останалите трябва да се опитат да изстискат максималното. Защото не всички футболисти на Левски са слаби. Има такива, които могат повече и трябва да се направи така, че това, което могат да го дадат. Ние навремето се опитвахме от хилядите да правим милиони. С други думи, да вземем някой за малко и да го продадем за много. В момента е почти обратното и от милионите се правят хиляди.

- Какво трябва най-спешно и бързо да направи Георги Иванов през зимата, ако продължи да води отбора? И какви са реалните цели, които може да преследва?
- Да вдъхне още повече кураж на играчите и да изстиска максимума от тях. Той според мен добре си е направил сметката и няколко пъти каза, че Левски не може да стане шампион. Реално е да успее да се пребори с Литекс за третото място. Купата също е цел, но всички отбори, които останаха в борбата за нея, също ще насочат доста усилия натам. Така че няма да е лесно. В такива ситуации неволята те учи какво да правиш. Излизаш и казваш - финансовото положение е тежко, не можем да се борим за титлата, не чакайте от нас големи неща. И почваш да градиш. Ние навремето не сме имали по-голям бюджет от 3 милиона. Но да си спомняте някой да е съдил Левски? Закъснявали сме малко със заплатите, но всички бяха уверени, че ще си ги вземат. Привличахме млади играчи, които след две-три години ги продавахме. Но не взимахме 11 такива. Естествено ангажирахме и такива на по 33-34 години, от които бяхме наясно, че пари няма да изкараме. Но ни вършеха работа за един-два сезона, а покрай тях израстваха по-младите. Така се оправяхме. В такива ситуации неволята учи. След като си тръгнахме с Томас Лафчис през декември 1998-а, оставихме на новото ръководство няколко играчи, от които то след няколко години изкара много пари - Георги Иванов го продадоха за 4 милиона евро, Димитър Иванков и Александър Александров за по 800 000. Иначе другото, което трябва да се направи в Левски, е да има някаква стратегия. Да стане така, че клубът да започне да печели от тези неща, които ви изброих - маркетинг, мениджмънт, реклами и трансфери, разбира се.

- Как бихте коментирали управлението на Славия в последните 10-15 години?
- Не бих искал да коментирам Славия, защото там са доста чувствителни. Уважавам прекалено много този клуб. Все пак там се изградих като човек и личност. Така че понякога е по-добре да си замълчиш, отколкото да говориш.

- Кое е хубавото и кое е лошото в играта на Левски?
- Хубавото е, че поне желание на футболистите не им липсва. Лошото е непостоянството. Но то няма как да се избегне. Караш на мускули до известно време, но в един момент стигаш тавана на възможностите и повече не можеш.

- За кой ще сте на мача?
- Ще го гледам като неутрален зрител.

- Кой ще стане шампион?
- Аз мисля, че Лудогорец. Заради по-големия опит, който придобиха в печеленето на шампионски титли, заради това, което научиха от Европа, заради това, че са обиграни, играят с лекота, титулярите им са заедно 2-3 години.

- Мнението ви за националния отбор, Любо Пенев и скандалите между четвъртите в света?
- Много жалко. Струва ми се, че всичко е на личностна основа, без да се решават проблемите. Мисля че, Любо Пенев не трябваше да бъде освобождаван, но след 2-3 месеца и той ще разбере, че за него така е било по-добре. Сега поне няма докрай той да обира негативите. Любо е добър треньор, ще става по-добър, напоследък беше доста изнервен. Аз лично, а и мисля всички българи няма никога да забравим какво направи златното поколение през 1994-та, но и това, което стана сега, за съжаление също няма да се забрави.