Славия победи с 1:0 Левски в столичното дерби от 25-ия кръг на „А” група.

Успехът за „белите” донесе Карлос Фонсека с попадение в 33-ата минута. При головата атака обаче футболистите на Стойчо Стоев имаха сериозни претенции за фаул срещу Лукаш Гикевич.

”Белите” постигнаха втора поредна победа над „сините”, след като през декември се наложиха с 3:1 отново на собствения си стадион. Така за първи път в историята си Славия спечели два поредни мача срещу Левски на съоръжението в квартал „Овча купел” в първенството.

Левски пък не успя да вкара гол във втори пореден двубой, след като през седмицата измъкна 0:0 при гостуването си на Лудогорец в първа полуфинална битка между двата отбора за Купата на България. От своя страна Славия се реваншира за загубата с 0:1 от Марек в Дупница, дошла в 92-ата минута.

В класирането Левски остава на 7-мо място с 39 точки, а Славия е на 9-та позиция с 29 т.


Първото интересно положение дойде в 5-ата минута на мача. Тогава Радослав Василев овладя между двама защитници в наказателното поле и стреля, но покрай вратата. 2 минути след това пред национала се откри нов шанс за гол, след като шутира, получи се рикошет и топката излезе в корнер, след който не последва нищо опасно.

Славия продължи с домакинския натиск и в 11-ата минута Монзоро центрира и малко не достигна на Димитър Пиргов да открие резултата. 10 минути след това Пламен Крумов пусна отличен извеждащ пас към Мбарга, но Боян Йоргачевич се оказа по-бърз със стотни от секундата и стигна пръв до топката.

В 25-ата минута домакините отново пропуснаха отлична ситуация да поведат. Манзоро се подигра с Александров, надбягвайки го без да се напряга и намери Петър Атанасов. Той стреля от границата на пеналта, но Йоргачевич демонстрира висока класа и спаси.

По-добрата игра на Славия се увенча с успех в 33-ата минута. Тогава  Фонсека получи отличен пас, навлезе в наказателното поле, където с плътен удар матира Йоргачевич. Преди попадението играчите на Левски имаха претенции за фаул срещу Гикевич в центъра на терена, но те не  бяха уважени от главния съдия Георги Кабаков.

До края на полувремето не стана нищо интересно и двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 1:0 за домакините.

60 секунди след началото на втората част Петър Атанасов можеше да удвои преднината на Славия, но изстрелът му мина на сантиметри покрай гредата. В 52-ата минута Мигел Бедоя стреля от границата на наказателното поле, но Петков остави топката да излезе в аут.

В следващите минути Левски продължи да бъде по-активният отбор на терена и в 52-ата Гикевич засече с глава центриране, но Петков беше на мястото си и спаси. В 64-ата минута на мача възпитаниците на Иван Колев едва не удвоиха преднината си.

Манзоро центрира от фаул, защитата на Левски увисна, но непокритият Семерджиев не успя да вкара. В 78-ата минута Аниете центрира в наказателното поле и сантиметри разделиха Белаид да засече топката, след което Петков я улови.

4 минути преди края Педро напредна и беше спънат от Крумов около наказателното поле. Холандецът поиска дузпа, но претенциите му не бяха уважени и съдията отсъди фаул. Зад топката застана Аниете, който отправи много неточен удар.

До края домакините не допуснаха изравняване и се поздравиха с успеха.

Славия – Левски 1:0

Голмайстор:

1:0 Фонсека (33)

Славия: Петков; П. Крумов, Касай, Пиргов, Диего; К. Дяков, Мбарга (57-Семерджиев); Фонсека (88-Шоколаров), Атанасов (56-Вълчанов), Манзоро; Р. Василев

Треньор: И. Колев

Левски: Йоргачевич; Александров, Б. Стойчев, Белаид, Минев; Бедоя, С. Велев; Краев (46-Педро), Аниете, Абди (76-Б. Цонев); Гикевич (62-Домовчийски)

Треньор: С. Стоев

София, ст.: „Славия”
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Мбарга, Крумов, Фонсека, Петков, Василев (Славия); Велев, Педро (Левски)