Спортният директор на Левски Георги Иванов изрази оптимизъм, че "сините" ще започнат с трофей второто си столетие, визирайки финала за Купата на България срещу Черно море.

Г-н Иванов, Левски отбеляза 101-ата си годишнина...
- Всички левскари трябва да бъдат горди. Това е първата година от новото столетие. Обичта на хората показва, че Левски ще бъде вечен и ще има още столетия.

Имате отличен шанс да започнете това с трофей. Ще го сторите ли?
- Надявам се, можем да го започнем с купа. Готвим се за мача, той ще бъде сериозен. Който си мисли, че е лек - значи се лъже. Ще направим всичко възможно да спечелим трофей в година, която бе много трудна за нас и това не трябва да го крием.

Имате ли самочувствие да биете Черно море?
- Левски има нужното спокойствие и самочувствие да го спечели. Смятам, че отборът е в напреднала фаза от развитието си и трябва да го покаже и в събота. Мисля, че ако играем добре, имаме големи шансове да спечелим купата. Но всичко зависи от настройката, нагласата и начина на игра на футболистите.

Как гледате на това, което се случва с ЦСКА и Локомотив София, които засега са без лиценз?
- Вече казах - правилата трябва да бъдат за всички. Ние направихме нужните усилия да платим голяма сума по задълженията ни. И то не плащахме на настоящите си футболисти, а на играчи, минали през клуба преди две години. Имахме големи трудности и изстрадахме лицензирането. Ще бъде обаче жалко за българския футбол, ако тези два отбора излязат от първенството. Все пак Локомотив София и ЦСКА са с големи традиции. Особено в това първенство Локо се представи много добре.

Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов заяви, че никакви компромиси не трябва да бъдат правени -споделяте ли това мнение?
- Нека не коментирам другите отбори. Те си имат ръководства и трябва да се опитат да си решат проблемите. Знаем, че в ситуацията в България на никой не му е лесно. Особено на такива клубове като Левски и ЦСКА, които имат големи бюджети и много фенове, които винаги очакват резултати от тях - искат постоянно да са на топ-ниво. Но в крайна сметка когато поемаш някакви ангажименти и подписваш договори - трябва да ги изпълняваш.

Появиха се информации, че днес започват преговори с Лукаш Гикевич за прекратяване на договора му. Така ли е?
- Имаме среща с него и мениджъра му, за да уточним как ще се разделяме. Гикевич няма да остане в Левски. Въпросът е как ще се разделим.

Бъдещето на много футболисти ли зависи от спечелването на Купата на България?
- На никого бъдещето му не зависи от това. Да, това е много важен мач за Левски, дори е жизненоважен. Защото от шест години нямаме трофей и трябва да се класираме в Лига Европа. Но в крайна сметка футболът е спорт и не може винаги да побеждаваш. Ние трябва да направим всичко възможно да спечелим, а резултата ще го видим в събота.

Очаквате ли да се създаде истерия около билетите за финала за купата?
- Левски реално не е домакин на това събитие, а Професионалната футболна лига. Колкото пропуски са ни отпуснали - около 11 хиляди - предлагаме ги на хората. За жалост стадионът е по-малък и няма да събере всички желаещи да гледат мача на живо. Футболната лига трябва да направи така, че следващата година да се създаде стадион, който да може да събере всички зрители. Най-добрият вариант беше мачът да е на „Васил Левски". Но чисто морално ние нямаше как да настояваме за него - все пак щяхме да сме домакините, в София сме. Но за догодина би трябвало да се избере националният стадион за финален мач. Ще е най-удобно за фенове, охрана и т.н.