Левски и Литекс направиха зрелищно равенство 2:2 в дербито от 2-ия кръг на "А" група. Сблъсъкът на стадион "Георги Аспарухов" беше изпълнен с напечени и интересни моменти, червени картони и съдийски грешки.

"Сините" поведоха в началото чрез таланта си Божидар Краев, но след това гостите направиха пълен обрат с голове на Рафаел Перес и Арсенио Нунеш. Възпитаниците на Стойчо Стоев обаче изравниха чрез Роман Прохазка, който вкара феноменален гол.

Столичани завършиха мача с човек по-малко заради втори жълт картон на капитана Веселин Минев, който тъкмо се завърна на терена след изтърпяно наказание. В продължението и Кристиян Малинов беше изгонен за реплика срещу съдията.

Така Левски продължава да е без победа, след като миналата седмица направи 1:1 при гостуването си на Ботев в Пловдив, докато ловчанлии събраха 4 точки и продължават с доброто си представяне под ръководството на новия треньор Люпко Петрвович.


Левски поведе още в 5-ата минута, когато Бумал изгуби топката в опасна зона, Борислав Цонев изведе Божидар Краев, който се опита да прехвърли Винисиус Баривиейра, но вратарят изби. Топката обаче се върна в Краев и крилото отблизо откри резултата – 1:0 в полза на домакините!

Гостите се опитаха да отговорят в 9-ата минута, когато Йонсен овладя топката на гърди, намери Асприля и той стреля от над 30 м, но Йоргачевич внимаваше и спаси. След малко повече от четвърт час игра Литекс отново можеше да изравни. Тогава Йоргачевич увисна при центриране от корнер, Асприля засече на втората греда, но не уцели вратата.

В следващите минути Литекс се опита да наложи натиск, но не можеше да стигне до опасно положение пред противниковата врата. В 27-ата минута Левски организира хубава контраатака, при която Краев центрира прострелно успоредно на голлинията, но Борислав Цонев се размина с топката.

В 34-ата минута Левски имаше претенции за дузпа. Цонев шутира, топката се удари в ръката на Пламен Гълъбов, излезе в корнер и съдиите отсъдиха ъглов удар. 120 секунди след това "сините" като по чудо не удвоиха преднината си. Мигел Бедоя изведе Георги Костадинов сам срещу вратаря и халфът стреля, но Баривиейра беше заел отлична позиция и спаси.

В 37-ата минута дойде най-спортният момент в дербито. Литекс организира бърза контра, при която Асприля стреля мощно, топката разтресе напречната греда, влетя във вратата, след което излезе. Съдиите, включително този на аутлинията, не видяха това и пуснаха играта да продължи.

"Оранжевите" продължиха с опасната си игра и в 40-ата минута колумбийската им звезда беше изведен сам срещу Йоргачевич, но сърбинът протегна крак и запази вратата си суха. Секунди след това обаче нямаше какво да спаси Левски. Кристиан Малинов центрира към Перес в наказателното поле, той овладя топката и от непосредствена близост нямаше как да сбърка за 1:1.

7 минути след подновяването на играта Литекс направи пълен обрат. Нунеш финтира Деян Иванов, напредна и стреля от границата на наказателното поле. Йоргачевич не се намеси добре и топката влетя в мрежата му за 2:1!

След час игра Левски изравни с феноменален гол на Прохазка. Топката попадна в халфа от почти 30 м, той я спря на гърди и с мощен шут от воле я прати неспасяемо в далечния ляв ъгъл на Баривиейра за 2:2! В 72-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Веселин Минев задържа Асприля и бе изгонен за втори жълт картон.

До края не падна нов гол и дербито на кръга завърши наравно.

Левски – Литекс 2:2

Голмайстори:

1:0 Краев (5)
1:1 Перес (40)
1:2 Нунеш (52)
2:2 Прохазка (60)

Левски: Йоргачевич, Прохазка, Карнер, Иванов (72-Белаид), Минев, Де Ноойер, Костадинов, Бедоя, Краев (89-Р. Цонев), Б. Цонев (46-Орачев), Махмудов
Треньор: Стойчо Стоев

Литекс: Баривиейра, Попов, Гълъбов, Перес, Горанов, Бумал, Малинов, Асприля (86-Ангелов), Рохас (66-Колев), Арсенио, Йонсен (76-Георгиев)
Треньор: Люпко Петрович

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Таско Тасков
Жълти картони: Минев, Белаид (Левски); Малинов (Литекс)
Червени картони: Минев 72’ (Левски); Малинов 92’ (Литекс)