Спортният директор на Левски Георги Иванов даде интервю пред Дарик радио, в което дискутира ситуацията на "Герена" в началото на кампанията, както и финансовото положение на "сините".

"Случаите на Курдов и Диаби са различни. Курдов си има проблеми с Астана. Той е разтрогнал еднократно своя договор и сега води дела с отбора. При подпис ние ставаме солидарни с футболиста. Той все още води дело с Астана и ако го загуби ще имат претенции и към нас. Повтаря се случая с Валери Божинов, в който Спортинг съдеше Левски4, започна Гонзо.

"Искахме клубът да няма проблеми. Имаше процедура, която нашите адвокати трябваше да проверят. Ние ще носим отговорност, ако Астана осъди Курдов. Ние трябваше да минем по надлежния ред, за да нямаме проблеми след това."

"Да, Левски ще е солидарен, ако Астана осъди Курдов. Това е като случая с Божинов, който не е приключил. Спортинг все още води дело срещу него за 3 000 000 евро и Левски е солидарен."

"Ние сме изискали неговата „жълта карта“, но тя ни беше отказана, а срокът след отказ е две седмици. Смятам, че другата седмица вече би трябвало да го ползваме. Тези неща в крайна сметка не зависят от нас. Реално ще получим картата от УЕФА, защото Астана ни я отказаха. Всичко, което трябва да се направи е сторено, както от нас, така и от БФС."

"При Диаби случаят е малко по-различен. Той имаше договор с Кошице до 2017 година. В неговия контракт имаше клауза, че ако не му се платят едни пари до 15 юли, той може да разтрогне договора си. Ние имахме контакт с него, той беше в София и ние изчаквахме да мине тази дата, за да видим дали момчето ще си получи парите. След това по същия ред поискахме „жълтата карта“. Получихме отказ, защото договорът е прекратен едностранно."

"След което вече трябва да чакаме същия срок и картата от УЕФА. Много хора питат, защо Диаби не играе? Ако искахме да го вземем без проблеми, трябваше да платим 150 000 евро на Кошице и той щеше да си играе от първия кръг... Ние сме в такава ситуация, че искаме да вземем добри футболисти, но без пари. Голяма част от харесаните футболисти имат договори, а ние искаме да вземем качество, но без да плащаме."

"Има развитие по привличането на външни халфове и крила и смятам, че ще има нещо до края на деня или най-късно в началото на утрешния ден. Трябва да получим отговор за единия желан футболист. Двамата футболисти, с които преговаряме от една седмица имат договори и правим всичко възможно да ги прекратят, за да можем да ги вземем без пари."

"Много е трудно да вземеш свободни играчи без пари, а след това да ти дават класа. Ние се опитваме хем да не плащаме на клубовете, хем да не даваме големи заплати. По принцип трябва или да плащаш на клубовете, или да взимаш свободни агенти, но голяма класа и да им плащаш сериозни заплати."

"Нашата цел е да направим отбор за следващите две-три години. Вярно е, че сега е доста трудно. Минаваме през един преход с доста нови футболисти и юноши. Този процес тече от миналата година с интегрирането на млади играчи от школата. Тогава от 21 полеви футболисти имахме 7 юноши, а към тях трябва да добавим и двама млади вратари. Всяка година допълваме с още млади момчета."

"Хората трябва да разберат, че този процес ще е труден. Младите момчета нямат все още необходимите качества и опит, за да станат веднага фактор в първенството. Това няма да се случи за един месец."

"Мисля, че на феновете в момента им харесва да виждат един отбор от млади футболисти, които се раздават и борят. Те допускат грешки, но мисля, че през слабите мачове, които са неминуеми ще успеят да натрупат опит. Мисля, че така ще израснат."

"Много по-лесно щеше да ни бъде, ако можеше да даваме по 15 000 евро на футболисти. Нещата не са измерими, защото преди две-три години бюджетът на Левски беше между 10 и 12 милиона, миналата беше 6, а сега става 5. Всяка година върви надолу. Смятам, че не е начинът като се дават много пари. Начинът е да имаш време, за да набелязваш и селектираш правилните футболисти."

"Важно е да се взимат млади футболисти, които да се развиват. Не сме закъснели много, защото от мача в Бургас с Черно море, до срещата с Ботев в Пловдив изминаха 48 дни. В това време трябваше да освободим и махнем девет футболисти, а след това да търсим и нови. Много по-лесно е да се концентираш върху един-два поста и да следиш само за тях евентуалните нови играчи."

"Ние искаме да сме прецизни и да търсим играчи в определена възраст. Искаме развитие и потенциал за следващите години. Нямам как да взимаме хора на килограм. Ако искахме да кажем на недоволните, че имаме футболисти, ние отдавна щяхме да сме завършили селекцията."

"Със Стойчо Стоев седнахме заедно след мача с Черно море и деветте футболисти, които не са в отбора бяха негов избор. Когато почнеш нещо ново е много трудно да намериш необходимите хора на толкова позиции. Аз, а и никой не обича да прави селекция с девет-десет души. Това не е лек процес, защото трябва да се договаряш с нежеланите футболисти. Не е удачно да се получи така, че някои от футболистите да се застъпят с новите и да трябва да им плащаш."

"Ще преценяваме, ние имаме време да решим кои ще получат предложения за нови договори. В момента искаме да правим по-млад отбор, а в него да има перспектива. В момента смятам, че Левски има добри футболисти, но още няма отбор. Причината е, че имаме много малко време, откакто сме събрали тези играчи."

"Първо и преди всичко Аниете трябва да има желание да се върне в Левски. Гарантирам, че няма човек в клуба, който да не е искал и да не е направил всичко, за да го запази в Левски. Убеден съм, че ако той иска да се върне, няма да има човек в Левски, който да е против това."

"Аниете беше единственият футболист, който получи предложение с по-високи параметри от предишния договор. Проведохме разговор с него и той каза, че става на 30 години и иска да печели повече пари, тъй като кариерата на футболист е до време. Тя не е вечна и аз разбирам и уважавам неговото решение. Ние сме отворени за разговори с Аниете, но това е много хипотетично. За момента гледаме реално на нещата и нямаме такива индикации."

"Аз съм изключително доволен от хората, които играят. Младите момчета носят отговорността в този труден период. Те показват желание, добри неща и потенциал. Ние искаме в тези първи четири-пет кръга до паузата за националните отбори да събираме точки със зъби и нокти."

"След това ще направим една мини-подготовка, за да може играчите, които закъсняха и се включват по-късно да подобрят своите физически и технически показатели. С картотекирането на двамата нападатели и с взимането на двамата външни футболисти Левски ще бъде окомплектован като състав. Тогава ще имаме много повече опции и дълбочина на отбора."

"В момента, в който собствеността се смени, ние знаехме с какви параметри разполагаме. Всичко е заложено от новите собственици и не е толкова важно кога ще бъде подписан договора. Дали ще е днес, утре или след няколко дни."

"В момента е важно за Левски да не се стига до ситуация като през миналата година, когато с месеци футболистите и служителите не получаваха пари. Финансовата стабилност е много важна. Далеч сме от това време, защото в момента трудно може да се конкурираме с Лудогорец чисто финансово. Виждаме какви футболисти привличат те. Ние търсим свободни футболисти за малки заплати, трудно е да се срещнем в тази ситуация."

"Левски има други предимства пред Лудогорец. Това е публиката, самочувствието и нашият манталитет. На базата на тези неща, ние ще се опитаме да се преборим с един отбор, който има много по-голям финансов потенциал. Нашата цел е до една-две години да се борим с тях с наши юноши и млади чужденци, които привличаме. На този етап това са индикациите, но не мога да кажа какво ще стане в бъдеще. Такива са ни плановете и бюджетите, които мислим да правим с годините."

"Ние не отиваме като обречени. Знаем, че ще бъде много трудно. Лудогорец е фаворит, защото е изграден отбор и привлече скъпи футболисти. Ние ще се борим много и се надяваме да се приберем с позитивен резултат", добави Гонзо.