Левски победи с 2:1 Литекс в голямото дерби от 11-ия кръг на "А" група и за първи път от много време излезе начело в класирането на първенството.

В герой за "сините" се превърна Роман Прохазка, който асистира за гола на Аймен Белаид и сам вкара втория за гостите. За домакините точен беше Кристиян Малинов, разпивайки се след поредния шеметен рейд на Данило Асприля.

В Ловеч възпитаниците на Стойчо Стоев затвърдиха добрата форма, в която се намират и изиграха поредния тактически грамотен мач, което беше основното оръжие на отбора за победата.

С успеха Левски събра 21 точки и е лидер, но е плътно следван от Литекс и Лудогорец, които са съответно с по 19 и 20 т. В следващия кръг столичани приемат именно шампионите, а другата добра новина е, че Георги Костадинов и Джереми де Ноойер се отърваха от жълти картони, с които щяха да пропуснат дербито на стадион "Георги Аспарухов".


Още във 2-ата минута ловчанлии можеха да поведат, след като Арсенио стреля малко пред границата на наказателното поле, но топката профуча на сантиметри от целта. Малко след това Данило Апсприля направи рейд между няколко противникови играчи и намери Рохас, но в последния момент защитата на Левски се справи с напечената ситуация.

След четвърт част игра гостите имаха сериозни претенции за дузпа. Тогава Георги Костадинов падна в наказателното поле след съприкосновение с Перес, но главният съдия Цветан Кръстев, който беше много близо до ситуацията, остана безмълвен.

В следващите минути Литекс отново имаше превъзходство и последователни удари на Недялков и Йонсен затрудниха Йоргачевич. След половин час игра, противно на логиката, Левски поведе. Тогава Прохазка центрира от фаул в наказателното поле, където Белаид беше оставен непокрит и с глава откри резултата – 1:0 за Левски!

"Оранжевите" моментално се втурнаха в атака да изравняват резултата и голът не закъсня. В 33-ата минута Асприля в типичния си стил навърза няколко противникови защитници и намери Малинов, който сам срещу Йоргачевич не сгреши за 1:1.

След само пет минути игра обаче столичани отново поведоха. Бедоя подаде по земя към Костадинов, който с едно докосване намери Прохазка и словашкият национал с техничен удар матира Баривиейра за 2:1. Секунди преди края на полувремето Бумал беше близо до възстановяване на резултата след свиреп шут от границата на наказателно поле, който излезе в аут.

Втората част започна равностойно и играта се водеше в центъра на терена. "Сините" обаче имаха по-голямо владеене на топката и не допускаха опасни положения пред Йоргачевич. Първият изстрел по посока на една от двете врати дойде чак в 69-ата минута и го отправи Арсение, но твърде неточно. Малко след това Недялков копира съперника си, като единствената разлика беше, че неговият шут бе по земя.

В 91-ата минута Перес можеше да изравни, след като се озова на чиста позиция и стреля, но Йоргачевич отново беше на мястото си и спаси.

До края нов гол не падна и Левски се поздрави с трите точки.

Литекс – Левски 1:2

Голмайстори:

0:1 Аймен Белаид (31)
1:1 Кристиан Малинов (33)
1:2 Роман Прохазка (39)

Литекс: 31. Винисиус Баривиейра, 3. Антон Недялков, 23. Иван Горанов (46 – Пламен Гълъбов), 5. Рафаел Перес, 69. Елтон дос Рейс, 93. Петрос Бумал (81 – Диого Виана), 10. Хенри Делгадо (46 – Красимир Станоев), 77. Арсенио Нунеш, 15. Кристиан Малинов, 70. Данило Асприля, 11. Бьорн Маарс Йонсен
Треньор: Лауренциу Регекампф

Левски: 29. Боян Йоргачевич, 14. Веселин Минев, 70. Георги Костадинов, 3. Аймен Белаид, 30. Максимилиан Карнер, 20. Живко Миланов, 10. Мигел Бедоя (70 – Радослав Цонев), 15. Роман Прохазка, 8. Джереми Де Ноойер, 12. Божидар Краев (99 – Мики Орачев), 99. Линел Китамбала
Треньор: Стойчо Стоев

Ловеч, ст.: "Градски"
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Малинов (Литекс); Белаид (Левски)