От няколко дни Хеан Деса вече е футболист на Левски. Атакуващият халф сподели първите си впечатления от новия си тим пред "7 дни спорт"

- Какви са първите ви впечатления от Левски?
- Първото ми впечатление от Левски е, че това е един много интересен клуб, много голям клуб тук, в България. След като се запознах с президента, съотборниците, треньора и щаба, усещам, че това е един красив клуб, с който да постигам победи. Защото съм дошъл да печеля титли с този клуб и това е много хубаво.

- Вече няколко дни сте тук, как се чувствате?
- Чувствам се спокоен. Много ми харесва тук, защото се отнасят с мен позитивно. Всички са благоразположени и това е хубаво, защото да бъда далеч от моята родина не е лесно. Езикът, обстановката, културата създават трудности, но както и да е – това е да си професионален футболист.

- Знаехте ли нещо за Левски, преди да дойдете тук?
- Не. За държавата България, разбира се, съм чувал, но за Левски не знаех нищо.

-Познавате ли някои български футболисти?
- Не.

- Името ви не е типично перуанско или испанско име. Защо са ви кръстили така? (Самият той уточни, че в неговия случай се произнася Ян.)
- Да, идва от френски. Не знам защо са ме кръстили така. Майка ми ми е дала името. Мисля, че е предполагала, че един ден ще играя във Франция, където прекарах три години.

- От какво семейство сте?
- От обикновено семейство от Лима (столицата на Перу). Имам трима братя, като и тримата са по-големи от мен.

- Дошли сте да играете в Европа, когато сте само на 18 години. Как се осъществи трансферът от Перу до Жилина.
- В действителност още когато бях много малък, отидох да играя в Аржентина - в Бока Хуниорс и Ланус. Оттам ме привлякоха в Германия, във Фрайбург, след това в Швейцария, в Базел, и когато станах на 18, подписах първия си професионален договор с Жилина.

- И след това стигнахте до френското първенство и Монпелие. Какъв беше опитът ви във Франция.
- Да, бях там три години. Беше много хубаво преживяване, придобих ценен опит. Това е много силно първенство, с големи играчи. Имах възможност да играя и срещу големи отбори като Пари Сен Жермен, Олимпик Марсилия, Лион...

- И от Франция сега се озовахте в България.
- За мен България е предизвикателство. Предизвикателство, което да ми помогне да израсна като футболист, да стана шампион и точно това е, което искам.

- Като играч на Монпелие вие стигнахте и до националния отбор на Перу, но сега останахте извън списъка за Копа Америка.
- Да, защото не играх достатъчно във Франция и треньорът реши, че трябва да избере тези, които са в най-добра форма.

- Очаквате ли, че Рикардо Гарека (селекционерът на Перу) може да забележи играта ви тук, в Левски?
- Да, вярвам, че може. Смятам, че Левски може да ми предостави и тази възможност – отново да бъда повикан в националния отбор.

- Както казахте, през последната година не сте играли много. В какво физическо състояние сте?
- Физически съм добре и съм спокоен. Да, шест месеца не съм играл, но пък тренировките помагат много.

- Сега Левски ще играе в Лига Европа. Какво очаквате от мачовете с Марибор.
- Ще бъде много тежък двубой, но тежък и за двата отбора.

- Какво мислите за своите нови съотборници?
- Мисля, че ще се сработим добре. Имаме достатъчно време в подготовката да се напаснем един към друг на терена и ще успеем да постигнем целта, която е да спечелим титлата на България.

- Левски е един от отборите с най-много фенове в България. Какво могат да очакват те от вас?
- Могат да очакват да видят най-доброто от Деса, ще се покажа като професионалист, да донеса радост на всички привърженици на отбора, да спечелим титлата и да изпитаме най-голямата радост заедно.

- Кой бе вашият идол, когато бяхте малък?
- Като по-малък? Категорично Марадона. Сега са Меси, Кристиано, Неймар, много са...

- Имате много скандална слава в Перу. Бившата ви съпруга ви съди, защото сте я малтретирали, били сте арестуван заради това, друга жена пък твърди, че има син от вас, който пък вие не признавате. Всичко това вярно ли е?
- Вижте, не мога да крия. Имах проблеми с бившата ми, но след като вече дълго време не сме заедно, нещата вече са мирни. Имам нова половинка, ще бъда отново баща. Смятам, че това са етапи от живота ми, които ме направиха по-зрял. Неща, които ми се случиха, когато бях твърде млад - на 19-20 години. Сега се чувствам малко по-улегнал.

- Вече сте се променили?
- Да, да определено. Времето те кара да се промениш. А и аз вече съм на 23 години. Но когато имаш дете на 19-20 години, допускаш грешки. Аз допусках и смятах, че всички тези грешки могат лесно да бъдат заличени. Те обаче остават, не могат да бъдат изтрити, но трябва да гледам напред.

- И ако не сте имали тези проблеми извън терена, смятате ли, че можехте сега да сте в някое първенство по-добро от българското?
- Всички ми задават този въпрос. Ако нямах тези проблеми дали щях да играя в отбора, в който искам заради футболните качества, които притежавам? Както и да е. В момента принадлежа на Левски и трябва да дам всичко от себе си за клуба и да донеса радост и възможно най-добрите емоции на хората, които ми се довериха тук, в този клуб.

- Имате ли възможност да следите европейското първенство?
- Да, тук имам възможност. Гледам мачове на компютъра, по телевизията. Моят фаворит е Франция.

- Защото сте играли във Франция?
- Не, защото има млад и бърз отбор от звезди, и смятам, че ще спечели европейското. Ако не е Франция, ще е Испания.