Левски надделя с 1:0 над Локомотив Горна Оряховица в мач от 8-ия кръг на Първа лига, който се игра в Пловдив и по този начин постигна шеста поредна победа в първенството.

Първото полувреме беше изключително скучно, но "сините" поведоха в неговото продължение, когато Мартин Кавдански си заби автогол. След почивката нещата на терена не се промениха, интересните моменти се брояха на пръстите на едната ръка и в крайна сметка гостите си тръгнаха доволни.

Така Левски излезе еднолично на върха с 20 точки, докато "железничарите" остават на последната 14-та позиция с едва 2 т. Освен това 26-кратният шампион на България вече е №1 във вечната ранглиста на елита ни, след като събра рекордните 3931 т. и изпревари с 3 т. автентичния ЦСКА, който беше официално обявен във фалит на 9 септември.

ВИЖТЕ РАЗВОЯ НА МАЧА ПО МИНУТИ ТУК!


Левски имаше хубав шанс да поведе още в 4-ата минута, когато спечели фаул фронтално срещу вратата. След заучено положение Роман Прохазка стреля по земя, но твърде слабо и Николай Банков улови без никакви проблеми. В следващите минути нямаше интересни положение на мача в Пловдив, където се изливаше пороен дъжд.

В средата на полувремето Франсис Нар спечели фаул отдясно на наказателното поле, Мехди Бурабия центрира, получи се меле, при което Димитър Пиргов опита да шутира, но неуспешно и защитата на Локомотив изчисти. След малко повече от половин час игра възпитаниците на Ангел Червенков погледнаха по-смело към вратата на Боян Йоргачевич.

Тогава новото попълнение Манимбу Кифуети проби отдясно, центрира във вратарското поле, където Пиргов изчисти точно преди Цветан Генков да засече, след което Йоргачевич изчисти с една ръка. В ответната атака Бурабия подаде от фаул, Мартин Кавдански изпусна Бабатунде Адениджи, който стреля с глава, но Банков се метна и улови натежалото от дъжда кълбо.

По-късно Франсис Нар се измъкна от Симеон Мечев и отправи удар от дистанция, който обаче премина много далеч от целта. Така се стигна до 45-ата минута, когато логичното се случи и Левски поведе. Сашо Александров центрира отдясно и Кавдански с летящ плонж отблизо заби топката в собствената си врата за 1:0!

Десет минути след подновяването на играта Локомотив отправи първия си точен удар в мача. Владислав Узунов засече от воле от ъгъла на наказателното поле, но Йоргачевич се беше пласирал добре и спаси. Малко по-късно крилото на символичното домакини шутира и от дистанция, но на сантиметри над напречната греда. "Черно-белите" продължиха с добрите си атаки през втората част и в 64-ата минута Димо Атанасов центрира перфектно успоредно пред голлинията, но Генков и Кифуети не успява да направят добавката.

Десетина минути по-късно Георги Костадинов можеше да сложи точка на спора, но бомбеният му удар се отби в тялото на Кавдански и топката излезе в корнер, след който не последва нищо интересно. В 84-ата минута  Мечев центрира от фаул, Венцислав Керчев засече с глава, кълбото тупна коварно, но все пак Йоргачевич улови. В следващата атака се получи невероятно меле пред вратата на Банков, при което Кавдански изби от голлинията, а след това стражът изби.

До края не падна нов гол и Левски спечели мача с 1:0.

Локомотив – Левски 0:1

Голмайстор:

0:1 Кавдански (45-авт)

Локомотив: Банков; Цонков, Кавдански, Керчев, Д. Атанасов; Христов (90-Смирнов), Мечев; Кифуети (88-Желев), Узунов (81-Генчев), Курьор; Генков
Треньор: Ангел Червенков

Левски: Йоргачевич; С. Алексаднров, Пиргов, А. Александров, Минев; Де Ноойер; Костадинов (77-Аниете), Нар, Прохазка, Бурабия (67-Краев); Адениджи (92-Генев)
Треньор: Люпко Петрович

Пловдив, ст.: "Локомотив"
Съдия: Стефан Апостолов
Жълт картони: Христов, Цонков, Мечев, Генков, Узунов (Локомотив); Костадинов, Аниете (Левски)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=503467ae48" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>