"Левски" е на път да направи доста любопитен трансфер. "Сините" са близо до привличането на чешкия защитник Давид Яблонски. Бранителят е подсъдим в родината си за участие в скандала с черно тото в Чехия през 2013 година, съобщава "България Днес".

Тогава полицията в Чехия арестува десетки футболисти за нелегални залагания. Сред привиканите за разпит е и Яблонски, който след това попада и сред обвинените 22-ма души. От тях 18 са изправени пред съда. Той е подсъдим за мачове от първенството до 21 години в Чехия.

От прокуратурата не дават информация дали Давид е пряк участник в срещите, или е един от хората, които са убеждавали други футболисти да играят за точно определен резултат. Обвинението, което той получава, е за връзки с мафията в Азия, опитваща да контролира двубои в Чехия и Словакия.

Някои от замесените словашки футболисти вече получиха огромни наказания. Сред тях има и такива с 25-годишна забрана да играят футбол. Един от играчите - вратарят Михал Каника, е осъден на 3 години затвор. Стражът все още е на свобода, защото обжалва присъдата си.

Съдът още не се е произнесъл за участието на Яблонски в скандала. Последното изслушване по делото е било през октомври. Тогава футболистът не се отзовава на призовката.

Адвокатът му обяснява, че тя е подписана по погрешка от баща му и не стига до футболиста. Той е единственият, който отсъства от съдебната зала. Очаква се насрочване на дата за ново дело срещу него.

В момента футболистът е свободен агент. За последно е бил част от руския "Том" (Томск), но през декември разтрогна заради финансовата криза в клуба. Преди това се е състезавал само в чешкия шампионат, в който е носил екипите на "Теплице", "Усти" и "Баник" (Соколов).

Футболистът е предложен на спортно-техническия щаб на "сините" от живеещия от дълго време в Чехия Тодор Йонов. Той бе посредник при трансфера на Франсис Нар от "Баник" (Острава).

25-годишният Яблонски се вписва във финансовите параметри на "Левски". Няма да взима повече от 10 000 евро, колкото е новият таван на заплатите.