През пролетта на 2014 година Левски агонизираше на терена, вече се виждаха и ясните очертания на задаващата се огромна финансова криза в клуба. 

Оказа се, че в касата няма пари дори за провеждането на тържествата по повод вековния юбилей. Тогава привърженици от цялата страна се организираха и показаха, че могат сами да направят незабравимо събитие. 

Ентусиазмът от онази пролет обаче отдавна бе пропилян. Дойде следващата, когато хора от цялата страна се включиха в кампанията "Левски е твой" и с дарения срещу акции успяха да помогнат за спасяването на професионалния лиценз на клуба.

В края на миналата година се стигна дотам на „Герена" да няма и хиляда човека на мач. Вчера срещу Локо Горна Оряховица на стадиона отново имаше много малко зрители като за първо пролетно домакинство и въпреки призивите за пределна мобилизация и пълни трибуни.

Най-лошо е, когато човек бъде докаран до безразличие. Именно в такова състояние е масата фенове на Левски. Тя бе доведена до тотално отчаяние и дори апатия колкото от грешните спортно-технически решения и липсата на спортни успехи, толкова и от цялата мъгла около клуба, усещането за задкулисие и приказките, че е заложник на политико-икономически интереси.

Публиката на сините изглежда тотално разединена, пръсна се на доста съставни части. Такива, между които противоречията по фундаментални въпроси са много големи. Това се видя ясно на сбирката в четвъртък в зала "Универсиада", на която бе дебатирано бъдещето на клуба. Но процесите на разцепление текат вече повече от година. Стигна се до ситуация един и същи човек първо да бъде аплодиран, след това бурно освиркан, а накрая мнението му пак да предизвика ръкопляскания. Така стоят нещата с хората, които посещават не само сектор Б, а и останалите трибуни на „Герена".

Разцеплението в агитката бе най-голямо. Затова и южната трибуна пустее в голяма част от домакинските мачове. В останалите сектори ходят още по-малко фенове. А дори от призивите за тотално обединение преди двубоя с Локо ГО се виждаше, че няма как всичко случило се да бъде забравено. 

В сектор Б се чува думата на най-хард фракцията "София Запад", която през годините доста пъти е попадала под ударите на властта и е била обект на полицейски проверки. Твърди се, че тя командва парада и в Националния клуб на привържениците, а има влияние и в сдружението Тръст "Синя България", което държи 10% от акциите на клуба. Преди време агитката си имаше фонд, от който се издържаше - фонд Сектор Б. Той обаче бе закрит. Друг е въпросът какво стана с част от средствата в него...

"София Запад" стои и зад охранителната фирма "ЛСФК Секюрити", която извършва охраната на домакинските мачове. И именно заради това към организацията, а и към НКП често има неудобни въпроси... Бърз преглед в един от форумите на сините привърженици показва тежки съмнения и дори директни обвинения.

В първото пролетно домакинство на трибуните се завърна голямата фракция "Южна дивизия". Последното организирано посещение на мач от членовете й бе през миналия сезон. От настоящата кампания знамето й изчезна от оградата на сектор Б. Знае се, че участниците във фракцията са били заплашени, че ако носят нейни шалчета или други отличителни белези, ще бъдат преследвани. Стигало се е до бой на и пред стадиона. Преди да бъдат прогонени, хора от това сдружение разпяваха агитката и бяха дейни в организирането на хореографиите. Но също така й "ни се водеха, ни се караха" - издигнати от тях плакати доведоха до доста глоби за клуба.

"Както повечето от вас знаят, нашата организация не присъства по стадионите през последната половин година. Нашите виждания за развитието на организираната подкрепа към отбора очевидно се различават от вижданията на други организации в Сектор Б. Мнението ни, че публиката на Левски може да помага на отбора само и единствено с посещение на мачове, с пълно себераздаване по трибуните, със закупуването на артикули и годишни абонаментни карти остава непроменено. Мнението ни, че публиката на Левскине е готова да управлява сама любимия отбор, както и мнението ни, че Сектор Б може да се самоиздържа - също", заявиха от "Южна дивизия" преди завръщането си на стадиона. Тези думи казват много, стига да има кой да се замисли над тях. Членовете й обаче седяха в сектор А, а не в Б. Който според тях се е бил превърнал в опора на предишната власт, извличайки от това и финансови дивиденти.

Разделение има не само в сектор Б. И дори умерената организация Тръст "Синя България" събра доста негативи. Причината - участието й в Управителния съвет на Левски при предишните собственици. За много от останалите запалянковци от сдружението просто искат да се докопат до власт. Тръстът е твърдо против модела "Бащица" в Левски, но голяма част от публиката не споделя тяхната позиция и иска някой, който да дойде и да изсипе един чувал с пари. А отделно от това винаги има такива, които не знаят какво искат...

Тези процеси, наред с онези около ръководството на клуба са сред причините за опразването на „Герена". И разединиха до крайност феновете.

Екип на в-к "Тема спорт"