Левски и Дунав Русе завършиха наравно 1:1 в мач от 3-ия кръг на плейофите на Първа лига. Срещата на "Георги Аспарухов" беше изключително двуостра и красива и отборите заслужено си поделиха по точка.

"Сините" поведоха още в 6-ата минута, когато Мирослав Будинов си вкара автогол, а след това дойде ред на многобройните положения. Двата отбора се скъсаха да пропускат от чисти позиции, а вратарите Николай Кръстев и Станислав Антонов бяха най-добри на терена. Двамата спасиха всичко възможно, но в 76-ата минута стражът на столичани капитулира. Първоначално той отрази удар на Бранимир Костадинов, но при добавката Самир Аясс с глава не сбърка.

Така Дунав се превърна в третия отбор през сезона, който вкарва гол на "Герена" след Локомотив Пловдив и Локомотив Горна Оряховица. После русенци можеха да отбележат още, но пропуските на отборите продължиха. В крайна сметка срещата завърши 1:1 и по този начин "драконите" продължават да са без загуба на чужд терен през 2017 г. Освен това те прекъснаха и серия от 14 поредни поражения на този стадион, като за последно не паднаха на него през 1985 г. след 0:0.

Левски пък още е без домакинска загуба от Дунав в исторически план, но в класирането вече има само 4 точки аванс пред 3-ия ЦСКА-София (52 т.), който в неделя приема Лудогорец. Възпитаниците на Веселин Великов остават на 4-та позиция с 45 т.


Николай Кръстев отново застана на вратата на Левски, а като двойка централни защитници стартираха Сърджан Лукин и Димитър Пиргов. Бабатунде Адениджи пък започна като дясно крило, а на върха на атаката действа 18-годишният Станислав Иванов, за когото това беше втори мач като титуляр за 26-кратния шампион на България. Атаката на Дунав поведе опитният Мирослав Будинов, подпомаган в задни позиции от Бранимир Костадинов и Бирсент Карагерен, който отново е трансферна цел на Левски.

Мачът на "Герена" започна с лек домакински натиск, но до 6-ата минута нямаше интересно положение. Тогава домакините спечелиха фаул, Антонио Аниете центрира в наказателното поле, където Мирослав Будинов отклони леко с глава, но това се оказа напълно достатъчно да излъже вратаря Антонов и топката влетя в мрежата му – 1:0!

Голът даде криле на Левски и малко по-късно Станислав Иванов беше намерен на чиста позиция, но младокът взе грешно решение. Вместо директно да стреля, той се обърна с гръб към вратата и потърси комбинация с Георги Костадинов, която се оказа неуспешна.

Дунав бързо се съвзе от първоначалния шок и след почти четвърт час игра Бранимир Костадинов беше изведен очи в очи с Николай Кръстев, преодоля го с удар по земя, но още преди това беше прозвучал сигнал за засада. Секунди по-късно Будинов получи шанс да се реваншира за автогола, след като и той излезе сам срещу вратаря, но Кръстев се оказа по-бърз и стигна пръв до топката.

В следващите минути мачът беше двуостър, двата отбора създаваха хубави и бързи атаки, при които обаче липсваше завършващият удар. В средата на полувремето "драконите" имаха претенции за дузпа, но вместо такава, Васил Шопов получи жълт картон за симулация, което вбеси Веселин Великов. Срещата продължи да бъде интересна и открита и след половин час игра "сините" пропиляха златен шанс да удвоят преднината си.

Тогава Адениджи се пребори с няколко защитници на дясното крило, намери Аниете на далечната греда и испанецът демонстрира чудесен поглед върху играта. Той видя, че Краев е непокрит на границата на вратарското поле, веднага му подаде, но ударът на национала премина на сантиметри от напречния стълб. Малко след това опасен изстрел на Адениджи излезе в аут.

Дунав отговори в 35-ата минута, когато Христофор Хубчев с великолепно центриране намери Самир Аясс, който засече с фалцово с глава и насочи топката към далечната греда, но тя не намери очертанията. До края на полувремето свиреп шут на Сашо Александров беше спасен по чудесен начин от Станислав Антонов. 5 минути след подновяването на играта "сините" пропиляха нова възможност за гол. Краев с чудесен пас през сърцето на отбраната изведе Георги Костадинов сам срещу стража на русенци, но той отново показа класа и изби.

После в рамките на 120 секунди "драконите" пропуснаха великолепни шансове да изравнят.  Първо Будинов нахлу в наказателното поле и намери Карагерен, който засече от непосредствена близост, но Кръстев с прекрасна намеса с крак изби. После бившият футболист на Локомотив (Пловдив) беше изведен сам срещу вратаря, преодоля го с прехвърлящо отиграване, след което топката му избяга.

След това беше ред на домакините да се надпреварват кой да пропусне по-чисто положение. След час игра Краев се възползва от грешка на Олексей Ларин, но отново не успя да преодолее Антонов, а в 62-ата минута Станислав Иванов предпочете сам да завършва атака вместо да намери непокрития Аниете и Петър Патев блокира шута му.

Така се стигна до 76-ата минута, когато Самир Аясс сложи точка на спора на пропуските за двата отбора. Костадинов загуби топката в средата на терена, Бранимир Костадинов излезе сам срещу Кръстев, но вратарят отново спаси. Кълбото обаче остана в игра, Аясс надскочи Пиргов и с глава се разписа за 1:1!

До края на мача двата отбора продължиха да пропускат, в заключителните минути Левски натисна, Николай Митов извади Сърджан Лукин за сметка на Антон Огнянов, но и това не помогна и срещата завърши 1:1.

Левски - Дунав 1:1

Голмайстори: 1:0 Будинов (6-авт), 1:1 Аясс (76)

Левски: 89. Кръстев, 2. Лукин (88-Огнянов), 3. Пиргов, 8. Де Ноойер (73-Нар), 12. Краев, 15. Прохазка, 17. Адениджи, 20. Аниете, 25. Александров, 70. Костадинов, 99. Иванов
Tреньор: Николай Митов

Дунав: 86. Антонов, 22. Милчев, 4. Патев, 21. Ларин, 23. Хубчев, 11. Димов (к), 6. Аясс, 77. Костадинов, 7. Карагерен (65-Ненов), 10. Шопов (72-Мойеци), 9. Будинов
Tреньор: Веселин Великов

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Станислав Тодоров (Шумен)
Жълти картони: Шопов, Милчев, Хубчев (Дунав)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=0829bf95a3" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>