ЦСКА-София разби Левски с 3:0 в дербито на Първа лига. "Червените" направиха ударно начало и с два ранни гола на Асенио Нунеш (2) и Кирил Десподов (6) шокираха съперника.

"Сините" въртяха и сучеха схемата, мъчиха се в атака, но така и не успяха да отвърнат на предизвикателството, а след почивката дори допуснаха трето попадение, дело на Фернандо Каранга след центриране на Десподов. ЦСКА-София можеше и да бие с по-голям резултат, но не си вкара опасните контри към края на мача.

В края на мача стана кратко меле на терена между играчи на двата отбора, след което Прохазка и Малинов получиха червени картони. С победата двата отбора се изравняват по точки (56) на второто място в класирането, изоставайки на 13 точки от лидера и почти сигурен шампион Лудогорец.


Левски изненадващо започна с променена схема, която включваше четирима халфа в средата и двама нападатели. Треньорът Николай Митов - Жадното рискува с пускането в атака на младия си талант Станислав Иванов като партньор на Божидар Краев, докато на пейката останаха чудженците Адениджи, Нар и Сукуна.

Освен това на вратата повторен дебют за Левски направи юношата Божидар Митрев за сметка на Николай Кръстев, който бе герой в предишното дерби. При ЦСКА-София нямаше нищо изненадващо, като Давид Симао започна титуляр за сметка на контузения Петрус Бумал.

Стратегията на Жадното претърпя пълен крах още в самото начало на мача. "Червените" започнаха агресивно, с мощна преса и в рамките на няколко минути нокаутираха съперника.

Още в 2-ата "сините" сгрешиха при изнасянето на топката и Рубен Пинто с брилянтен пас изведе зад защитата Кулма, който литна Божката Краев и върна топката за Арсенио Нунеш, който на опразнената врата с лекота отбеляза за 1:0.

Докато се освести от ранния гол, Левски получи още един. В 6-ата минута Десподов овладя центриране отляво и отблизо мушна топката под плонжа на Митрев. "Сините" претендираха за игра с ръка на нападателя, но при повторенията се видя, че такава няма и попадението е редовно.

След двата шокиращи удара ЦСКА-София свали темпото и постепенно се прибра в своята половина, дебнейки на контраатаки. Левски се опита да изнесе играта в предни позиции, но натискът бе твърде рехъв. Атаките на "сините" най-често завършваха с остри центрирания, с които защитата на ЦСКА-София успя да се справи.

Младоците Краев и Иванов така и не се добраха до голова възможност. Антонио Аниете също никакъв го нямаше, а от пасовете на Мехди Бурабия в средата нямаше ефект.

В края на полувремето при една контра на "армейците" Каранга бе съборен в наказателното поле на Левски, но реферът Никола Попов подмина претенциите за дузпа. ЦСКА-София запази преднината си до края на полувремето и се прибра в съблекалнята с два гола аванс.

След почивката Левски тръгна в атака, а треньорът Ники Митов промени схемата с двама на фланга и централен нападател, като пусна в игра Адениджи и Нар за сметка на Иванов и Костадинов.

Още с първия си досег до топката Нар можеше да върне Левски в мача, но от десетина метра стреля над вратата. Стремежът на "сините" обаче бе бързо секнат с трети гол в неговата врата. В 53-ата минута Десподов центрира отлично от фаул в наказателното поле, където Каранга се пребори с пазача си и с глава заби топката в мрежата.

Това на практика уби интригата в дербито, но въпреки това Левски не се предаде и продължи да атакува, за да се отсрами с поне един гол. Отново обаче липсваше завършващ удар, който да постави Китанов пред изпитание.

Чак в 71-ата минута стана напечено пред вратата на ЦСКА-София - Бурабия отправи страховит шут извън наказателното поле, но Китанов се разтегна и изби в корнер. До края на двубоя "сините" продължиха да се мъчат в атака като пиле в кълчища, докато контрите на ЦСКА-София бяха доста опасни, но "армейците" не успяха да направят унижението за съперника още по-голямо.

В продължението на двубоя прехвърчаха искри на терена, след като Прохазка и Недялков се сдърпаха. Последва кратко меле, след което с червени картони изгоряха Прохазка и Малинов.

Левски - ЦСКА-София 0:3

0:1 Арсенио Нунеш 2
0:2 Десподов 6
0:3 Каранга 53

Левски: Митрев, Прохазка, Лукин, Пиргов, Сашо Александров, Бурабия, Костадинов (46 - Нар), Де Ноойер, Аниете (66 - Сукуна), Иванов (46 - Адениджи), Краев

ЦСКА-София: Китанов, Манолев, Чорбаджийски, Бодуров, Недялков, Пинто, Симао (75 - Малинов), Нунеш (67 - Руи Педро), Кулма, Десподов (71 - Меркадо), Каранга

Съдия: Никола Попов
Стадион: "Васил Левски"

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=1c0fc23311" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>