"Атака от първата минута". Това ще е мотото на Левски тази вечер в мача реванш от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу Хайдук. Хърватите излизат уверени на "VIVAСОМ Арена Георги Аспарухов" след аванса от 1:0, който взеха в първия мач.
 
Моментът за Левски е специален. Това ще е двубой №200 за тима в евротурнирите. И на "Герена" нямат нищо против да завърши като №100 - в него сините удариха същия съперник в София с 3:0 и продължиха напред. Сега обаче ситуацията при тях е доста деликатна и прилича на "Сами срещу всички". Защото много обстоятелства се събраха в ущърб на Николай Митов. Възпитаниците му няма да могат да разчитат на подкрепа от трибуните - срещата е на закрити врати заради наказание от миналата година.

Халфът Антонио Вутов продължава да е под сериозна въпросителна дори за попадане в групата. А на всичкото отгоре на предпоследната тренировка преди сблъсъка най-стабилният защитник в отбора Давид Яблонски получи контузия на лявото бедро. Диагнозата на лекарите е, че чехът ще трябва да почива няколко седмици. Яблонски до последно искаше да участва в мача и настояваше за това пред треньорския щаб. За целта той премина две рехабилитационни процедури, бяха му поставени и пет инжекции. Но сините изглежда няма да рискуват по-тежка травма, затова и процентите да започне като титуляр са нищожни. 

Сега привличането на нов централен защитник става задължително, защото на тази позиция Николай Митов разполага само с Димитър Пиргов (а в същото време Левски има петима вратари?!). Контузиите променят сериозно не само стартовия състав, а и треньорския замисъл за срещата. С отслабена отбрана Левски не може да си позволи да "клати" мача, а ще трябва да вкарва, при това неведнъж, за да елиминира високомерните хървати.

На вратата ще е Божидар Митрев, а по фланговете в защита ще действат Милош Цветкович и Иван Горанов. След травмата на Яблонски почти сигурно до Пиргов ще играе дефанзивният халф Георги Ангелов, който дойде през лятото от Верея. В полузащита отново ще започнат румънецът Нелуц Рошу и Васил Панайотов. Вдясно ще е Роман Прохазка, а вляво най-вероятно ще е Франсис Нар. До снощи изглеждаше малък шансът там да започне Антонио Вутов, който има порезна рана на крака и в последните дни не тренира пълноценно. Нестандартните неща в нападение пък ще трябва да идват от пасовете на Жорди Гомес.

Николай Митов има въпросителна и кой да води атаката -Жуниор Мапуку или Серджио Буш. Първият дебютира с два гола за половин час срещу Сутие-ска (3:1), но след това не е направил нищо запомнящо се. Румънецът, който лекуваше контузия в коляното по време на подготовката, вече се намира в добра физическа форма. Все пак с по-големи шансове да започне е Мапуку. Който и от двамата да е на терена, Лебски ще трябва да вкарва, а не го е правил в последните си 5 полувремена - реализира три попадения през първата част срещу Сутиеска, а след това направи 0:0 в реванша в Черна гора и загуби с 0:1 от Хайдук в Хърватска.

Треньорът на тима от Сплит Жоан Карийо няма проблемите на Николай Митов. През уикенда отборът му победи с 3:1 Локомотива Загреб. В този двубой Карийо запази някои от ключовите си футболисти. Очаква се той да не прави промени по състава, който игра срещу Левски в Дугополие, и да заложи на същата единайсеторка. Опасностите за сините ще идват от нападателите Анте Ерцег и Марко футач (вкара от дузпа в първия мач).

Доста неприятности се струпаха на Левски, но в такива обстоятелства се калява характер. Ако елиминират Хайдук, то сините ще дадат заявка за нещо по-сериозно този сезон. И ще върнат вярата на изстрадалите си фенове. Време е от "Герена" да прогонят тишината.

Материал на вестник "Тема спорт"