„Срамна работа няма“, са казали хората и доказателство за това е треньорът на Левски Николай Митов. Днес нисичкият и нахакан специалист трябва да извади доста жокери от ръкава, за да елиминира хърватския Хайдук Сплит. Предишният опит на наставника за пробив в Европа завърши болезнено с отпадане още от първото стъпало от Иртиш и раздяла с клуба. Сега дебютната крачка бе направена - черногорският Сутиеска бе отстранен. При успешна втора Митов ще си заработи време за по-дългосрочна работа...

Каквото и да се случи на „Герена“ обаче едно е ясно - 45-годишният Николай е свикнал да се справя със сериозни предизвикателства и винаги да се изправя след понесен силен удар. Доказателство за това е, че си заслужи втори шанс да бъде начело на любимия си Левски. Клубът, в който дебютира на „Герена“ като играч през сезон 1992/93. 

В навечерието на реванша срещу Хайдук треньорът получи неочаквано пожелание за късмет. То дойде от далечен ЮАР. И бе отправено от бившия му шеф Павел Сариев, който... има ресторантьорски бизнес. „Ники дойде в нашия италиански ресторант „Фратели“ в Рандбург в началото на века, може би беше през 2003 година“, каза Сариев пред „Труд“.

„Видях го в интернет на снимки и се зарадвах, че е станал треньор на Левски. Дано успее да победи Хайдук в Лига Европа и да има още доста успехи. Спомням си, че дойде в ЮАР от Лондон. Работи няколко месеца като сервитьор в ресторанта и се прибра в България. Много добър служител беше, не съм имал проблеми с него. Дано намери време да гостува в Йоханесбург“, заяви Сараев.

Явно, че Митов се е оправял добре с подносите и клиентите, щом е оставил отлични впечатления. А метаморфозата, която е претърпял, е голяма. Но това не е единственият гурбет на треньора. След края на футболната си кариера той заминава за Англия. Препитанието си на Албиона изкарва като работник в строителството. „Слагал съм и гипсокартон“, признава си той. Действията се развиват във времената, преди да отиде в ЮАР.

За Митов обаче няма нищо по-хубаво от миризмата на футболния терен и адреналина, който идва от окуражителните възгласи от трибуните. Това е мотивацията му да премине през всички стъпки в треньорството - от даващ съвети на деца до това да дава нестандартни наставления край тъчлинията на играч като Жорди Гомес, който има сериозен стаж по терените във Висшата лига. Обясненията с пръсти под невярващия поглед на испанеца развеселиха аудиторията. Важното е обаче играчът да разбере какво се иска от него.

Заради важността на мача с Хайдук тази вечер на „Герена“ ще бъде горещо, макар и без фенове по трибуните. Край тъчлинията Митов отново ще марширува в неподражаемия си стил пред скамейката и постоянно ще подвиква към играчите. И няма да е скучно. Защото умее да влиза под кожата на играчите си, да сваля напрежението, да ги мотивира. А със стореното и изказванията да не оставя никой безразличен към него. Просто защото Николай знае и 2, и 200. И то не е научено само от стадионите.

Материал на "Тема Спорт"