Да си в разцвета на силите си, да имаш мачове за Манчестър Юнайтед и Нюкасъл, а да се озовеш на 28 години в Левски София - значи има нещо сбъркано с теб. Такава е историята на последното попълнение на сините Габриел Обертан. Французинът, който трябваше да покорява висините под ръководството на сър Алекс Фъргюсън, сега ще се опита да възроди кариерата си на „Герена“.

Всичко за младока започва през незабравимото за французите лято на 1998 година, когато те печелят домакинското световно първенство с победа с 3:0 във финала над Бразилия. Тогава 9-годишният Габи, роден в Пантен (26 февруари 1989 г.) и произлизащ от обикновено семейство - баща му е служител в ИКЕА, а майка му участва в провеждането на екологични изследвания, се зарича да стане футболист.

Всичко за него в следващите години се развива стремглаво - от местното отборче преминава през Пари ФК, ПСЖ и стига до академията, бълваща таланти - Клерфонтен. Забелязан от скаутите на Бордо, които му дават шанс да играе в Б отбора, не след дълго той подписва професионален договор. На 17 вече е дебютирал във френската лига 1 и в Шампионската лига.

Минава последователно през всички национални гарнитури на страната си. В началото на 2009-а треньорът на Бордо Лоран Блан решава да го прати под наем в Лориен, за да трупа игрово време. В това време Обертан продължава да играе за младежите на Франция - избран е за най-добър футболист на престижния турнир в Тулон. В двубоя срещу Англия той вкарва красив гол.

Пролетта не е особено впечатляваща на клубно ниво - 15 шампионатни мача за Лориен, в 6 от които е титуляр, и само едно попадение. Въпреки това след края на сезона гръмва и бомбата - „Габриел отива в Манчестър Юнайтед“. 

Трансферът, който е за 3 милиона паунда, шокира всички. „Знаех, че Юнайтед ме следи от няколко години, но не мислех, че ще се стигне до трансфер точно сега. Нямах много контакти с клуба. Те зачестиха след мача на младежкия национален отбор срещу Англия, в който вкарах. След това говорих със сър Алекс Фъргюсън и се реших да подпиша. Той ми каза, че знае всичко за мен, а това, което го е впечатлило, е потенциалът ми. Вярва, че мога да се развия. Това ме поласка и ме изненада“, разкрива крилото.

Треньорът му в Бордо Лоран Блан, който е играл под ръководството на Фъргюсън в Юнайтед, не крие, че сделката е неочаквана. „Сюрпризиран съм, това е непредвиден шанс за него да се докаже в един от най-големите клубове в света. В този тим дават време да развиеш потенциала си - дано стори това, което не успя в Бордо и Лориен. Обертан има големи качества, но трябва да подобри психиката си“. Наставникът му в Лориен - Кристиан Гуркюф, е скептично настроен, че младокът ще се наложи на Албиона. „Има талант, но и много пропуски. Може да успее, но трябва да премине курс за подобряване на менталните си качества“, посочва той.

И се оказва прав. В Манчестър Габи трябва да замести продадения в Реал Мадрид Кристиано Роналдо. Високите очаквания обаче го смачкват. И след 2 сезона на „Олд Трафорд“, в които той се оказва „стъклен“, сър Алекс поставя диагнозата си: „Много е бърз, но в последната трета на терена нещо му става. Трябва да координира скоростта с мозъка си, за да може да играе на желаното ниво“. Така отличният дрибъл на Обертан и неговата експлозивност остават неразвити - неефективен е пред гола, а вместо да подава, често продължително задържа топката.

Затова през лятото на 2011-а Манчестър си връща парите, дадени за Обертан, като го продава на Нюкасъл. В този клуб аклиматизирането му също е трудно. „Съживяване“ има през втория му сезон, когато мениджърът Алън Пардю го засипва с похвали. „Габи е отличен играч, върши страхотна работа. Искам само да започне малко повече да се открива, както и да намери линията кога трябва да атакува и кога да задържи топката“. 

Но Обертан така и не става основен футболист. През лятото на 2014 година клубът иска да го продаде, но желаещи да го купят няма. Причината - голямата му заплата - до лятото на 2016-а трябва да прибере още 3 милиона паунда. В крайна сметка, той си получава парите, въпреки че не играе нищо. Следват провали в Анжи и Уигън... За да се стигне до 20 юли 2017 г., когато той подписа за два сезона в Левски.

Под статията, с която френският „Екип“ съобщава за сделката, фен пише: „Типичен пример за това как изключително обещаващ футболист отива прекалено рано в голям клуб и след това кариерата ти е едно голямо потъване. Естествено, трудно е да откажеш на Манчестър Юнайтед, но не е зле младите реално да оценяват шансовете си за успех, преди да се хвърлят в дълбокото и да се удавят“...

Материал на "Тема Спорт"