Безобразен Левски се класира за 1/8-финалите за Купата на България, след като постигна измъчена победа с 1:0 след продължения над втородивизионния Ботев Гълъбово.

Мачът в Стара Загора премина в тренировъчно темпо от страна на "сините", които в редовните 90 минути не отправиха нито един точен удар. В допълнителния половин час игра картинката не се промени и отборът на Светослав Тодоров игра безупречно в защита. Така се стигна до 111-ата минута, когато Серджиу Буш изведе Антонио Вутов и той най-накрая вкара.

Без контузената си звезда Габриел Обертан обаче Левски игра трагично в предни позиции и нямаше кой да се нагърби с отговорността да организира атаките.


Атаката на символичните домакини поведе Иван Цачев, още един продукт на "синята" школа излезе титуляр за Ботев – Иван Колев. В предни позиции действа и младежкият национал Илиян Капитанов. Делио Роси направи шест промени, сравнение с успеха с 2:0 над Септември в Първа лига. Холмар Ейолфсон дебютира, а Антони Белмонт за първи път започна титуляр, след като игра две минути в последната среща. Мики Орачев, Ивайло Найденов и Алекс Боримиров стартираха мача, от 1-ата минута се завърна и напълно възстановеният Жуниор Мапуку.

Първото полувреме на "Трейс Арена" беше изключително скучно и Левски не успя да отправи нито един точен удар към противниковата врата. Всичко най-интересно за "сините" се изчерпа с далечен удар на Антонио Вутов, при който се получи рикошет и извеждащо подаване на Антъни Белмонт към Алекс Боримиров. При него юношата центрира остро в наказателното поле, но защитник на Гълъбово изчисти.

Френският халф се понрави с действията си и се опитваше да се нагърбва с организирането на играта, но без голям успех. От своя страна Ботев имаше великолепен шанс да поведе в средата на полувремето. Жорди Гомес върна неразченето към Божидар Митрев, Иван Цачев изскочи очи в очи с вратаря, но капитанът на Левски внимаваше и с решителна намеса изчисти точно пред погледа на нападателя. Като цяло през първите 45 минути Ботев игра изключително дефанзивно и организирано и в началото нападателите рядко преминаваха в противниковата половина.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=601c9a3e60" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Левски разчиташе на къси разигравания в центъра на терена, а Васил Панайотов разтегляше играта по двата фланга, но без голям успех. Впечатление направи и дълбоката преса на "сините", която обаче по никакъв начин не притесни Ботев. След почивката гостите леко вдигнаха оборотите, но продължаваха да са безидейни в предни позиции. Гомес на два пъти центрира от фаул и Жуниор Мапуки и Давид Яблонски засякоха с глави, но в аут.

В следващите минути мачът беше в тренировъчно темпо и чак четвърт час преди края Левски създаде нещо сносно в атака. Тогава Вутов направи двойно подаване с Панайотов, озова се на стрелкова позиция, но ударът му беше блокиран. Малко по-късно Иван Горанов нахлу отляво в наказателното поле и пусна успореден пас на голлинията, който вратарят  Марин Орлинов изби. 10 минути преди края Делио Роси пусна на терена последното ново попълнение Жерсон Кабрал, но това не помогна кой знае колко на Левски.

В 88-ата минута Иван Горанов стреля от фаул в стената, направи добавка и прати кълбото в аут. До края на редовните 90 минути не стана нищо интересно и се стигна до допълнителни 30 минути. Те започнаха както премина целият мач – с отлична игра на Ботев в защита и неуспешен опит за натиск на Левски. В 96-ата минута отборът от Гълъбово можеше и да поведе след чудесен изстрел на Иван Цачев, който прелетя на сантиметри от напречната греда.

"Сините" отговориха с опасен удар на Вутов от движение, който мина покрай целта. Така се стигна до 111-ата минута, когато Левски най-накрая вкара. Тогава Серджиу Буш се беше изнесъл в по-задни позиции и с отличен пас изведе Вутов, който с удар по земята откри резултата!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=73ab71cf62" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ботев Гълъбово – Левски 0:1

Голмайстор: 0:1 Вутов (111)

Ботев: Марин Орлинов, Антонио Георгиев, Димитър Трайков (78-Трайков), Емил Колев, Иван Винков (63-Халил), Пламен Коларов, Станислав Катранков, Цветелин Радев, Стоян Кижев, Илиян Капитанов (46-Неделчев), Иван Цачев
Треньор: Светослав Тодоров

Левски: Божидар Митрев, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Давид Яблонски, Мики Орачев (46-Горанов), Антъни Белмонт, Жорди Гомес, Васил Панайотов, Алекс Боримиров (80-Кабрал), Антонио Вутов, Жуниор Мапуку (65-Буш)
Треньор: Делио Роси

Стара Загора, ст.: "Трейс Арена"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Цачев, Орлинов (Ботев); Горанов, Вутов, Найденов (Левски)