Голмайсторът на Левски от началото на сезона – защитникът Давид Яблонски даде интервю специално за репортера на Bulgaria ON AIR Ваня Симонска. В него той говори за предстоящото дерби с ЦСКА, за целите със "синия" екип и направи паралел между българския и чешкия футбол. Ето какво каза Яблонски:

- Ден преди мача с ЦСКА в какво настроение те намираме и готов ли си за предното предизвикателство с екипа на Левски?
- Мисля, че всички сме добре подготвени. Тренирахме усърдно в тези 4-5 дни, имахме и малко почивка след последния ни двубой срещу Етър. Като цяло работим успешно и мисля, че сме готови за мача в събота.

- Имаше ли нещо по-различно в тренировките за този двубой?
- Имаше малки промени, но не бих казал, че се различаваха значително от останалите. Всички в отбора се раздадохме в тях, работихме усърдно и наистина се надявам, че треньорът ще бъде доволен от нас по време на мача.

- Левски показва едно различно лице под ръководството на Делио Роси. Отборът не допуска голове, а пък ти се превърна в голмайстор – независимо от позицията ти на защитник. Това до колко те радва?
- Радвам се, че дойде новият треньор и определено има промяна, която се вижда и в самите тренировки. Всички работим здраво и това си личи и в мачовете. Хубаво е, че не допускаме голове, а когато пък не успяваме да бъдем по-резултатни, аз се радвам, че мога да помогна на отбора като реализирам попадение. Всичко това ме прави щастлив.

- Сега ти давам една идея – можеш да кажеш на нападателите в отбора, че ако в края на сезона имаш повече голове от тях, трябва да ти подарят нещо.
- /б.а. смее се/ Това е Ваша идея и не изключено да им я споделя, все пак! Моята първа задача е да предотвратявам головете, а пък ако успея и да вкарам – това е само в полза на отбора.

- Точно срещу ЦСКА дебютира с гол, когато Николай Митов беше треньор. Вярваш ли, че отново можете да победите „червените“ и до колко ще разчитате на феновете, които ще напълнят стадиона, предполагам?
- Спомням си много добре този мач и ми се иска резултатът от него да се повтори. Тогава всичко завърши прекрасно за нас. А що се отнася до феновете, мисля че отново ще бъдат фантастични и в събота ще ни окажат пълна подкрепа.

- Усещаш ли любовта на феновете и как се чувстваш в България за времето, в което си тук?
- Чувствам се добре в България. Феновете се държат страхотно с нас и от мач на мач усещането е все по-хубаво. Ако нещата продължават да се развиват така благоприятно за Левски, мисля че и аз ще бъда още по-щастлив.

- Как ти се струва нивото на футбола тук и ако може да направиш паралел с този в родината ти?
- Мога да кажа, че и в Чехия има няколко силни отбора в първенството и се получават интригуващи мачове между тях. Останалите са на малко по-ниско ниво, но пък равностойно. По мое мнение ситуацията в България е идентична. И тук има няколко силни отбора като срещите между тях са с голям заряд, а другите клубове са на едно и също ниво, макар и малко по-слаби. Като цяло нивото на футбола е добро и в двете страни.

- Какво ти липсва от Чехия, тук в България, което не си могъл да пренесеш?
- Труден въпрос. Може би храната. Има малки разлики между двете кухни. У нас тя е малко по-различна и може би това ми липсва в известна степен.

- Няма как да не те попитам и за прословутите бутонки. С тях ли ще играеш срещу ЦСКА в събота?
- /б.а. смее се/ Трябва да си призная, че всъщност си поръчах два нови чифта бутонки и старите ги оставих настрана и вече няма да ги използвам.

- Суеверен ли си и имаш ли си ритуал преди мач?
- Не мога да кажа, че съм много суеверен, но си имам мой ритуал за мачовете. Преди да изляза на терена целувам фланелката си.

- Докъде ти се простират мечтите с Левски, какво искаш да постигнеш със „синия“ екип?
- Моите мечти с отбора са свързани с най-големите успехи, които можем да постигнем. Бих искал да станем шампиони и да израстваме още нагоре. Наистина ще бъда много щастлив, ако спечелим първенството.