В последните пет мача Левски опази мрежата си суха. Това обаче не е новина. Но фактът, че в последните два вкара 7 гола, си е истинско постижение на фона на онова, което отборът показва при Делио Роси. Още повече че преди 2 седмици сините направиха 0:0 срещу последния в класирането Витоша Бистрица. В срещата с новака те така и не достигнаха до чиста ситуация за попадение.

Ясно бе, че ако Роси не започне да променя нещо, мястото му ще започне да изстива с бързината, с която градусите през декември намаляват. Оправданията му от рода, че това са футболистите, с които разполага, че характеристиките на тези, които има в предни позиции, не са същите, които той харесва, че в предни позиции отборът играел по инстинкт, отдавна не са модерни. Преди две седмици италианецът приличаше на човек, който не спираше да вика на помощ неволята за играта в нападение.

В последните две срещи той спря да го прави. Изхвърли в коша очевидно неработещата схема с ромб в центъра на терена. Най-накрая се върна към праволинейността и постави Прохазка вдясно, където той е много по-полезен. Реши да смени и заприличалия на „свещена крава“ Буш - румънецът беше забравил кога е вкарал за последно, но неизменно започваше като титуляр.

В крайна сметка го сложи на пейката и започна да експериментира - пробва с Вутов на върха на атаката, постави Мапуку на левия фланг… Тези ходове най-малкото направиха така, че Левски да не е толкова предвидим.

Защото всеки можеше да назове стартовия състав на сините, та дори и какви смени, при това доста късни, ще направи сеньор Роси. Пробите засега дават резултат. Мапуку реализира в два поредни мача, Прохазка също е различен - бе в основата на две от попаденията при 4:0 над Дунав, при това изостри атаката с пасове с по едно докосване... Та дори и Васил Панайотов вкара три попадения, при това идентични.

Наред с тези промени Роси даде шанс и на някои от резервите - Белмонт и Рошу помирисаха терен, а Мапуку си върна усмивката, защото преди това знаеше, че повече от 10 минути няма как да получи. Настроението се повиши и сред титулярите, и сред тези на пейката. А с това и резултатността. Роси направи корекции и това даде позитивен ефект.

Материал на "Тема Спорт"