С изиграването на последните шампионатни мачове за календарната 2017 г. могат да се правят анализи, подчинени на статистиката. Интересна е съпоставката между двамата треньори, водили „Левски" през сезон 2017/2018 - Делио Роси и Николай Митов, пише "24 часа". Като самата тя може да бъде разделена на две - съпоставка на Роси с целия период на Митов, заедно с мачовете му начело от сезон 2016/ 2017 и съпоставка на резултатите на Роси в „Левски" и тези на Митов със „Септември", след появата на италианеца в българското първенство. Така и анализираният брой мачове става приблизително еднакъв.

Честността на съпоставката изисква да признаем, че „Левски" на Роси разполага с повече класни футболисти, а повечето срещи на Митов са от плейофите за титлата от първата шестица предходния сезон. Чистата статистика от резултатите обаче говори следното - за 17 шампионатни мача начело на „Левски" Роси има 10 победи, 5 равни и 2 загуби и носи 35 точки, или по около 2,06 точки на мач. За 16 шампионатни мача начело на „Левски" през 2017 г. Митов има 6 победи, 4 равни и 6 загуби, или по 1,375 точки средно на мач.

Откакто Ники Митов се върна начело на „Септември" след смяната му на „Герена" с Роси, българският треньор е водил новака в Първа лига в 15 срещи, в които е спечелил 20 точки, или по 1,33 средно на мач. Сравнително еднаквият му показател с периода в „Левски" обаче за „Септември" значи сериозен успех. Преди това новаците в елита имаха едва 3 точки за 5 мача, или по 0,6 средно на мач.