Литекс загуби злощастно с 0:1 от ЦСКА в среща от първия кръг на родната "А" група, състояла се на Градския стадион в Ловеч.

Двата тима изиграха вяло първо полувреме. Джордан имаше добра възможност, но неговият удар с глава бе отразен от вратаря на гостите Дивиш.

След почивката Божиков спря излезлия на стрелкова позиция Карачанаков, а на отсрещната врата Дивиш спаси сигурно попадение, оставайки очи в очи с Асприля.

В средата на втората част ЦСКА откри резултата след щастлив рикошет в крака на Божиков, дошъл при удар от въздуха на Маркиньос.  В последните минути Литекс натисна, но не успя да изравни.

Победата осигури първи три точки на ЦСКА през новия сезон, изпращайки тима от Борисовата градина на второ място във временното класиране. Литекс дели 10-а позиция с шампиона Лудогорец.


Двата отбора наложиха сравнително бързо още от самото начало. Дефанзивният вал на столичани трябваше да се справя с остри центрирания в наказателното поле, а после Иван Стоянов беше блокиран след добро подаване към него.

Малко преди да изминат десетина минути игра Джордан отправи удар с глава след хубаво центриране отдясно, но той се оказа твърде слаб и не затрудни Дивиш.

В средата на първото полувреме Асприля падна в наказателното поле след единоборство със Супусепа, но арбитърът Ивайло Стоянов даде знак, че играта трябва да продължи.

В 27-тата минута Литекс изпусна страхотна възможност. Джордан нанесе плътен удар с глава след центриране отляво на Ваюши, но Дивиш спаси сигурно попадение.

Антон Недялков успя да засече с глава след поредното центриране в наказателното поле на "червените", но кълбото прелетя доста над напречната греда.

В заключителните минути на слабото първо полувреме най-интересното нещо на игрището бяха жълтите картони, които реферът показа на състезатели и на двата тима.

Почти веднага след почивката Антон Карачанаков беше изведен отляво и нахлу в наказателното поле, но точно преди да нанесе удар, Божиков се хвърли смело в краката му и изби.

Малко след това домакините имаха претенции за дузпа, но главният съдия прецени, че срещу падналия в наказателното поле Асприля не е извършено нарушение.

Точно след като бе изминал един час игра Асприля бе изпуснат отдясно, оставайки лице в лице с Дивиш. Острието на ловчанлии не запази самообладание и би право в тялото на стража. Малко след това Асприля се изложи и при опит да намери свой съотборник в пеналта.

В 67-та минута ЦСКА стигна до щастливо откриване на резултата. Маркиньос стреля от въздуха извън наказателното поле. Топката рикошира в крака на Божиков и обърка Баривиейра, който трябваше да я извади от мрежата си.

Близо четвърт час след това пред ЦСКА се откри ново добро положение, но изстрелът на Буш беше париран от вратаря на "оранжевите".

В 87-та минута Ваюши центрира отдясно и на границата на малкия пеналт Цветанов нанесе удар с глава, след който претендира, че топката се е ударила в ръката на Апостол Попов, но реферът не отсъди нарушение. След това Ваюши и Асприля стреляха покрай целта.

Иван Стоянов развинти защитата на съперника в добавеното време, но неговият снаряд профуча на половин метър над вратата на домакините.

 

Литекс - ЦСКА  0:1

0:1  Маркиньос - 67'

 

Литекс: Баривиейра, Божиков, Недялков, Бодуров, Страхил Попов, Бумал (Златинов - 70'), Руменов (Цветанов - 81'), Ваюши, Малинов, Асприля, Джордан (Косоко - 73')

ЦСКА: Дивиш, Апостол Попов, Супусепа, Причиненко (Оршулич - 58'), Василев, Галчев, Сънди, Маркиньос, Карачанаков (Соарес - 60'), Стоянов, Йоахим (Буш - 76')