ЦСКА удари с 2:0 Литекс на стадион "Българска армия" и загря с победа за "вечното дерби" с Левски след седмица.

Попаденията в мача забиха Александър Тунчев през първото полувреме и Еденилсон Бергонси в края на мача.

Така "армейците" продължиха успешната си серия срещу ловчанлии и вече шести пореден мач нямат загуба от Литекс.

С този успех ЦСКА е твърдо на първото място в класирането, като води със седем точки на Лудогорец и с цели осем на Берое и Левски.

"Оранжевите" от своя страна са на незавидното за тях пето място и треньорската позиция на Краси Балъков начело на клуба сериозно се клати.  


ЦСКА започна свирепо мача и още в самото начало натисна здраво гостите от Ловеч в собствената им половина. В осмата минута Тони Силва размина защитата на Литекс и стреля силно, но Баривиера спаси.

Последва и тупалка на Тончи Кукоч, но топката мина над вратата. Така се стигна до 17-ата минута, когато Рибейро се подигра със защитата на Литекс и стреля остро, но Баривиера показа класа и изби в корнер.

Армейците разиграха триково ъгловия удар, при което Суарес центрира в наказателното поле на Литекс, където Александър Тунчев се извиси и с глава опъна мрежата на Баривиера за 1:0.

В 25-ата минута "Армията" избухна в еуфория, след като "Сектор Г" издигна транспарант в чест на Петър Жеков, който празнува 70-годишен юбилей.

След половин час игра Тончи Кукоч стреля от фаул, но топката срещна стената изградена от футболисти на Литекс. Три минути по-късно ЦСКА сътвори поредната си страхотна атака.

Маркиньос изведе Рибейро на чиста позиция пред дъгата на наказателното поле на Литекс, последва силен и остър шут, но Баривиера за пореден път демонстрира класа и спаси.

Към края на това полувреме играчите на Литекс се опитаха да изнесат топката в по-предни позиции, но така и не успяха да сътворят нещо опасно пред вратата на армейците.

В 43-ата минута Тончи Кукоч можеше да вкара страхотен гол, но топката мина до лявата греда на гостите. Последва и тупалка на Суарес, но Баривиера спаси.

Секунди преди края на полувремето Литекс направи отлична многоходова атака, която обаче завърши с неточен шут на Никола Колев.

Ловчанлии можеха да вкарат в следващата си атака, когато Джордан навърза защитата на ЦСКА, но от границата на наказателното поле стреля до лявата греда на Дивиш.

Второто полувреме започна с нови атаки на ЦСКА. В 48-ата минута армейците скочиха за дузпа, след като Антон Недялков събори Венци Василев в пеналта, но съдията Никола Попов не посмя да свири наказателен удар, което вбеси червените.

Последваха скучни минути на стадион "Българска армия", като играта се водеше основно в средата на терена. В 58-ата минута Маркиньос се освободи и проби през центъра, последва силен удар, но топката мина до гредата.

Десет минути по-късно Кристиян Малинов бе изведен сам срещу Дивиш, но вратарят на ЦСКА предвидливо излезе и улови топката. Последва и положение за ЦСКА.

Резервата Борко Галчев центрира в наказателното поле на Литекс, където Маркиньос стреля от воле, но над вратата. Това бяха силните минути на армейците, но с пропуск се отчете и Серджиу Буш, чийто шут бе спасен от Баривиера.

В следващите минути темпото на игра сериозно падна, като действията се развиваха основно в средата на терена. Към края на мача Литекс се хвърли в атаки, натисна здраво, но нямаше шанс за попадение, а в 88-ата минута ЦСКА вкара феноменален гол си взе победата.

Тогава резервата Бергонси изстреля страховита тупалка от около 30 метра и едва не скъса мрежата на Баривиера за 2:0. Така армейците са абсолютни лидери в класирането и ще посрещнат в приповдигнато настроение вечното дерби с Левски.

ЦСКА - ЛИТЕКС 2:0

Голмайстори:

1:0 Тунчев (17)
2:0 Бергонси (88)

ЦСКА: 33. Якуб Дивиш, 77. Тончи Кукоч, 21. Венцислав Василев, 48. Марин Оршулич, 3. Александър Тунчев, 70. Жуан Фелипе Рибейро, 28. Маркиньос, 4. Стивън Сънди, 7. Тони Силва, 20. Луис Сoарес, 17. Серджиу Буш

ЛИТЕКС: 31. Винисиус Баривиейра, 3. Антон Недялков, 6. Джаксън Менди, 4. Пламен Гълъбов, 16. Страхил Попов, 93. Петрос Бумал, 19. Румен Руменов, 88. Никола Колев (Десподов), 15. Кристиан Малинов, 70. Данило Асприля, 9. Уилмар Джордан