Делото в Специализирания съд срещу шефа на Литекс Гриша Ганчев и още девет души не тръгна на първото насрочено заседание. Другите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Обвинението е за укрити данъци в размер на 711 580,56 лева чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарни заводи в Бургас и Девня.

Срещу Ганчев са повдигнати три обвинения – че е бил ръководител на организирана престъпна група и е подбудил и склонил трима от директорите на “Литекс Комерс” АД да не плащат данъчните задължения. Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации.

На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На осем души – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на “Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на “Литекс Комерс” АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в ОПГ и за данъчни престъпления. За участие в престъпната група е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Причината за днешното отлагане са процесуални пречки. Една от тях е, че не е спазена процедурата по връчване на обвинителния акт в 7 дневния срок. Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Преди началото на заседанието охраната на Ганчев избута журналисти от залата в спецсъда. Наложи се да се намесва съдията с призив репортерите да бъдат допуснати. В залата освен подсъдимите и адвокатите присъстваха и трима мъже със завидни физически параметри, съобщи bTV.