Литекс се изложи при визитата си на латвийския Йелгава и врътна равенство 1:1 при гостуването си в първия мач между двата тима от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

"Оранжевите" се измъчиха срещу опонента си и си пролича липсата на опит на доста от играчите на Красимир Балъков в европейските клубни турнири, но все пак бяха близо до успеха.

Първото попадение падна в 50-ата минута и бе дело на бранителя Васил Божиков, който се възползва от прекрасно центриране на Асприля и с глава забоде топката в противниковата врата. По всичко изглеждаше, че гостите ще стигнат до успеха, но в 84-ата минута се пропукаха и Малашенокс им вкара. 

Въпреки това отборът отборът от Ловеч е фаворит да продължи напред в турнира, след като при втория мач отборът е домакин. 


Мачът започна равностойно, но домакините стигнаха до първа интересна ситуация в 5-ата минута. Ериба бе изпуснат да влезе в пеналта, но в последния момент Божиков успя да го блокира и така играчът на Йелгава не отправи добър удар.

Ловчанлии се окопитиха и погледнаха към противниковата врата през следващите минути, като в 10-ата Асприля центрира отдясно, но Йонсен остана под топката.

Десетина минути след това нападателят на Литекс Йонсен имаше отново шанс, но този път ударът му мина порай страничната греда.

В 25-ата минута Руменов бе на косъм от попадение, но само сантиметри не му достигнаха да засече центрирането на Асприля във вратата.

Четири минути по-късно Арсенио направи чудесен пробив отляво и отправи удар, който обаче бе спасен.

До края на полувремето не се случи нищо интересно с изключение на един удар на Сушкин от домакините, който бе спасен от Баривиера.

След почивката обаче гостите от Ловеч се активизираха и стигнаха до попадение в 50-ата минута.

Асприля центрира прекрасно от корнер, а Божиков надскочи всички и с глава заби топката в противниковата врата.

В 60-ата минута домакините получиха два поредни корнера след разсейване на Винисиус, но не се стигна до нищо след тях. 

След известен застой на терена домакините попариха момчетата на Краси Балъков.

В 84-ата минута Малашенокс се разписа след асистенция от тъч и изравни резултата на 1:1, а до края нямаше повече попадения.

ЙЕЛГАВА - ЛИТЕКС 1:1
0:1 Божиков 50'
1:1 Малашенокс 84'

ЙЕЛГАВА: Икстенс, Ошс, Диало, Губинс, Фрайманис, Богдашкинс, Ериба (68 - Кирилинс), Латка, Клушкинс(82 - Жудаземс), Сосранов, Сушкин (70 - Малашенокс)

ЛИТЕKС: Баривиера, Божиков, Горанов, Перес, Попов, Руменов (57 - Бумал), Колев, Малинов, Нунеш, Асприля (90 - Георгиев), Йонсен