Ливърпул и Евертън завършиха при равенство 2:2 в голямото мърсисайдско дерби, което се игра на "Анфийлд".

Двата тима се изправиха един срещу друг в среща от 23-ия кръг на Висшата лига, а като цяло мачът бе изключително интересен.

Домакините поведоха чрез Раул Мейрелеш в 29-ата минутa. Kато цяло през първото полувреме момчетата на Кени Далглиш имаха поне 4-5 чисти голови положения, които обаче пропиляха с лека ръка.

Това бе и своебразното завръщане на шотландеца на "Анфийлд". Преди този двубой той бе водил отбора при гостуванията на Манчестър Юнайтед и Блекпул.

Иначе второто полувреме започна ударно за гостите, които обърнаха мача само в рамките на само шест минути с голове на Дистен в 46-ата и Бекфорд в 52-ата минута. И двете попадения обаче бяха спорни.

Ливърпул обаче съумя да изравни и да се докопа до точката в 68-ата минута след точно изпълнена дузпа от Дирк Каут. Наказателният удар обаче бе малко спорен.

След този двубой Ливърпул е 13-и в класирането с 26 точки, колкото има и Евертън, който обаче е 12-и в таблицата.





Домакините започнаха много устремно мача и Фернандо Торес съумя да отправи опасен удар още в 8-ата секунда, но Тим Хауърд успя да улови топката.


Гостите обаче отговориха на предизвикателството и във 2-ата минута Шеймъс Коулман проби през центъра на терена и отправи удар от около 20-ина метра, но топката мина встрани вратата на Пепе Рейна.

Минута по-късно "Карамелите" се опитаха да създадат още нещо опасно - Джърмейн Бекфорд опита да прехвърли стража на домакините, но изпълнението му бе доста неточно и топката излезе в аут.

В следващите няколко минути и двата отбора се стремяха да създават голови положения, но до чисти такива така и не се стигаше.

В 9-ата минута Коулман намери Аничебе, който се намираше в малкото наказателно поле. но последният не успя да се измъкне от упеката на Кели и Джонсън и топката му бе отнета.

Две минути по-късно младият бранител на Пул Мартин Кели центрира остро в наказателното поле на гостите, но никой не успя да стигне до топката.

Секунди след тази ситуация кълбото попадна във Фернандо Торес, който опита удар с воле от малък ъгъл, но изпълнението на испанеца бе наистина доста неточно.

Лиън Озмън пък се отчете с неточен удар за "Карамелите" в 14-ата минута

Три минути по-късно домакините създадоха най-опасното положение от началото на мача.

Фернандо Торес направи за смях Силвен Дистен и Джони Хейтинга, но ударът му срещна страничната греда.

При добавката пък Дирк Каут също опита късмета си, но неговото изпълнение бе още по-неточно.

В последните минути определено момчетата на Кени Далглиш заиграха доста по-добре от своя опоненент.

В 29-ата минута обаче все пак "Червените" успяха да поведат в резултата.

В ситуацията първоначално ударът на Дирк Каут от близо бе спасен, но след това топката попадна от Раул Мейрелеш, който заложи на силата и прониза американския страж на гостите.

Силната игра на "Мърсисайдци" продължи и само минута по-късно резултатът можеше да бъде удвоен, но блестящият Тим Хауърд спаси гостите.

Американецът отрази изключително силен и опасен удар на Фернандо Торес, а при добавката Макси Родригес не успя да уцели вратата от 2 метра.

В 34-ата минута домакините създадоха страхотна голова атака и имаха числено предимство - 4-ма срещу 3-ма, но неориентираното подаване на Раул Мейрелеш забави нейната бързина и в крайна сметка не излезе нищо кой знае колко интересно от всичко.

Силната игра на Фернандо Торес продължи и в 40-ата минута испанецът създаде поредната  опасност пред вратата на противника.

Той премина пред двама бранители на Евертън и с хубав удар опита да изненада Хауърд, но топката рикошира в тялото на Коулман и излезе в корнер.

Минута по-късно гостите създадоха изключителна атака, която завърши със слаб удар с глава на Фелаини.

Невероятните изяви на стража на гостите Тим Хауърд пък не спряха - в 42-ата минута той отрази много силен удар на Раул Мейрелеш от близка дистанция и спаси вратата си от чист гол.

До края на полувремето до нови попадения не се стигна и Ливърпул излезе в почивка с преднина от един гол.

Второто полувреме започна с принудителна промяна в центъра на защитата на Ливърпул.

Даниел Агер получи травма и бе сменен на почивката, а от началото на втората част като негов заместник в игра влезе Сотирис Кирякос.

Домакините получиха изключително неприятен удар още 40 секунди след началото на втората част, след като Силвен Дистен вкара изравнително попадение.

Французинът се възползва от лошото позициониране на Мартин Шкъртел и неубедителното излизане на Пепе Рейна и успя да реализира с глава след перфектно изпълнен корнер.

Интересното е, че при повторението се забелязва, че всъщност в ситуацията има аут.

В следващите минути "Карамелите" изглеждаха като преродени и натиснаха здраво домакините.

В 52-ата минута шокът за Ливърпул стана уникален, след като Джърмейн Бекфорд успя да обърне мача.

Наистина невероятно! Гостите обърнаха развоя на срещата само за 6 минути.

Аничебе успя да се пребори за една висока топка, която попадна в краката на Лиън Озмън.

Англиийският национал я задържа и намери намиращия се на добра позиция Бекфорд, който от своя страна с хубав удар от няколко метра матира Рейна.

Попадението обаче също както първия гол на гостите бе спорно, тъй като при започването на атаката имаше съмнения за нарушение на Аничебе срещу Мартин Кели във въздуха.

В 56-ата минута Ливърпул се опита да отговори на предизвикателството и Раул Мейрелеш опита удар от малък ъгъл, но Хауърд успя да улови топката.

Пет минути по-късно домакините имаха нова голова възможност, но я пропиляха отново.

Макси Родригес успя да засече с глава центриране на Раул Мейрелеш, но топката бе уловена от стража на гостите.

В 67-ата минута Макси бе съборен от Тим Хауърд и реферът отсъди малко спорна дузпа в полза на домакините.

Съприкосновението между двамата имаше, но изглеждаше, че аржентинецът можеше да продължи да играе, вместо да падне.

С изпълнението на дузпата се нае Дирк Каут, който изравни резултата.

След като домакините изравниха резултата, те наложиха лек натиск над своя противник и в 73-ата минута Фернандо Торес имаше добра възможност да направи обрата в мача пълен.

Испанският национал опита да обстрелва Тим Хауърд, но Джони Хейтинга скъси ъгъла и му попречи да отправи хубав удар.

Три минути по-късно Мартин Кели изведе на добра позиция Фернандо Торес, който се опита с удар от диагонала да прехвърли стража на гостите, но опитът му не сполучи.

В следващите минути "Червените" се опитаха да организират нещо опасно, но опитите им така и не сполучваха.

В 84-ата минута влезлият като резерва Жонжо Шелви се опита да изведе Торес сам срещу Хауърд, но топката бе малко силна и американецът изправари нападателя на Пул.

През последните няколко минути домакините натиснаха своя съперник в търсенето на трети гол. До края на срещата обаче те не създадоха нищо кой знае колко опасно и в крайна сметка двубоят завърши при равенство 2:2.

ЛИВЪРПУЛ - ЕВЕРТЪН 2:2
[1:0] Мейрелеш 29'
[1:1] Дистен 46'
[1:2] Бекфорд 52'
[2:2] Kaут 68' дузпа

ЛИВЪРПУЛ: Рейна, Кели, Шкъртел, Агер (46 - Кирякос), Джонсън, Мейрелеш (80 - Шелви), Спиъринг, Лукас, Каут, Торес, Макси

ЕВЕРТЪН: Хауърд, Невил, Хейтинга, Дистен, Бейнс, Коулман, Фелаини, Артета, Озмън (77 - Родуел), Бекфорд (73 - Вогън), Аничебе (81 - Биляледтинов)