Уест Хям надигра Ливърпул с 3:1 на своя стадион "Ъптън парк" и по този начин "чуковете" взеха глътка въздух в борбата си за оцеляване.

Победата отлепи лондончани от последното място в класирането и ги изравни по точки с Уест Бромич и Уулвърхемптън, като и трите отбора имат по 28 пункта.

Това бе първа загуба на Ливърпул в последните девет мача. Аврам Грант отново победи "червените" начело на последния в класирането на Висшата лига. Израелецът стори същото и през миналия сезон, когато Портсмут надигра петкратните европейски шампиони.

Головете за домакините бяха дело на Скот Паркър и на Демба Ба, които вкараха през първото полувреме, както и на Карлтън Коул, който отбеляза попадение в последната минута на сблъсъка между двата тима, след едва две минути престой на терена.

Точен за Ливърпул беше Глен Джонсън, който реализира в края на двубоя за 2:1.

Така "мърсисайдци" се сбогуваха с надеждите си за място в Топ 4 и вече е почти сигурно, че Ливърпул няма да участва в Шампионската лига и през новия сезон.

 


 

Първата опасна ситуация в мача се откри пред Ливърпул, когато Глен Джонсън стреля с глава, но Фредерик Пикион от състава на домакините изчисти топката, след като игра неумишлено с ръка в наказателното поле на своя отбор.

Малко по-късно добра контраатака на домакините от Уест Хям даде възможност на германеца Хитцълшпергер да обстрелва Рейна с левия крак, но испанският страж улови без проблем.

Секунди след това, в 21-та минута, Рейна капитулира. Отлична акция от много подавания на домакините матира защитата на Ливърпул. Хитцълшпергер подаде на Скот Паркър, който чукна топката много леко, но достатъчно точно в долния десния ъгъл на вратаря на "мърсисайдци" и Уест Хям откри резултата.

След това "червените" се опитаха да отговорят, но далечен изстрел на Дирк Каут мина встрани от вратата на домакините. В ответната атака Демба Ба се размина на сантиметри с прострелно центриране на Пикион и дошлият от Хофенхайм нападател не успя да удвои аванса на "чуковете".

Темпото в мача бе изключително високо, но двата отбора много лесно губеха топката в завършващата фаза. Двубоят предложи здрава битка в средата на терена, а гостите владееха топката по-дълго от своите съперници.

Минути преди края на първото полувреме Мартин Кели уплаши треньорския щаб на Ливърпул, хващайки се за бедрото при един спринт по дясното крило. Младият десен бек бе заменен от Джо Коул, който зае позицията на левия фланг на полузащитата, а преквалифицираният като ляв бек Глен Джонсън отиде на своето любимо място - в дясната зона на защитния вал.

В 45-тата минута Гари О'Нийл сложи топката на главата на Демба Ба и тъмнокожият здравеняк отправи силен и много точен удар, вкарвайки за 2:0.

В началото на второто полувреме проблемите на Ливърпул се задълбочиха, когато Кени Далглиш бе принуден да направи втора принудителна смяна, изваждайки Раул Мейрелеш, пускайки Давид Н'Гог на негово място.

Използвайки объркването в състава на "червените", домакините натиснаха и Демба Ба проби през трима бранители на Ливърпул, шутирайки с левия крак. Интригата в мача можеше да свърши, но ударът на Ба мина на педя от лявата греда на Рейна, който изгледа топката без да реагира.

Бе изминал точно един час от началото на двубоя, когато Луис Суарес се измъкна хитро от защитата на Уест Хям и стреля с левия крак, но Робърт Грийн се разтегна и изби в ъглов удар.

"Чуковете" натиснаха своите гости и в рамките на пет минути се откриха възможности за попадение пред Гари О'Нийл, Ларс Якобсен и Фредерик Пикион, но и тримата не можаха да намерят рамката на вратата на Ливърпул.

Двайсетина  минути преди края на мача Стивън Джерард стреля силно от дистанция при един от своите маркови пробиви на скорост, но стражът на домакините се намеси отлично, отбивайки в корнер.

В 84-тата минута Луис Суарес се измъкна хитро от защитата на домакините и пусна топката към връхлитащия Глен Джонсън, който намали резултата. Последваха атаки на гостите, при които Уест Хям прие играта в своято половина.

В последната минута на мача влезлият като резерва Карлтън Коул сложи точка на спора, вкарвайки за 3:1.


Уест Хям - Ливърпул 3:1

1:0 Паркър 21'

2:0 Демба Ба 45'

2:1 Глен Джонсън 84'

3:1 Коул 90'

Уест Хям: Грийн, Ъпсън, Томкинс, Бридж, Якобсен, Хитцълшпергер, Нобъл, Паркър, О'Нийл, Пикион (Спектър - 82'), Демба Ба (Коул - 88')

Ливърпул: Рейна, Карагър, Уилсън, Шкъртел, Кели (Джо Коул - 42'), Джонсън, Лукас, Джерард, Мейрелеш (Н'Гог - 49'), Каут, Суарес