С поредни два гола на Луис Суарес Ливърпул разгроми Тотнъм с 5:0 като гост в мач от 16-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Уайт Харт Лейн".

Луис Суарес откри резултата в 18-та минута, а пет минути преди почивката Джордън Хендерсън вкара втори гол.

В средата на второто полувреме Тотнъм остана с човек по-малко след като Паулиньо бе изгонен с директен червен картон заради влизане с бутоните в тялото на Суарес.

С числено превъзходство Ливърпул окончателно довърши "Шпорите". Първо Джон Фланагън вкара с удар от въздуха след центриране на Суарес, а след това самият Суарес вкара втори гол с технично копване. Накрая след нова асистенция на Суарес Рахим Стърлинг оформи крайния резултат.

"Мърсисайдци" тотално надиграха своя съперник и резултатът можеше да е дори още по-голям, ако не бяха няколкото сериозни пропуска на Суарес и Коутиньо, а на два пъти и гредата спаси домакините.

Благодарение на победата Ливърпул излезе на второ място в класирането с равни точки с Челси, но по-добра голова разлика и само на две точки от лидера Арсенал. Тотнъм пък остава на 7-мо място на 5 точки от Топ 4.


 

В състава на домакините отъстваха контузените Ян Вертонген, Влад Кирикеш, Йонес Кабул и Емануел Адебайор. За гостите пък голямата липса бе на капитана Стивън Джерард, както и дългосрочно контузените Хосе Енрике и Даниел Стъридж. При това положение Луис Суарес изведе тима с лентата.

Тотнъм започна малко по-активно мача, но не създаде нито едно опасно положение за гол. Единствено Паулиньо пробва един удар от движение от границата на наказателното поле, но прати топката високо над вратата.с

Първата опасна атака на Ливърпул дойде в 15-та минута, когато Кайл Ноутън загуби топката в собствената си половина и гостите започнаха контраатака, но Филипе Коутиньо не намери достатъчно добре абсолютно непокрития Суарес и така уругваецът не можа да отправи удар.

В този момент Рахим Стърлин бе изключително активен и при почти всяко включване успяваше да пробие по дясното крило, но няколкото му прострелни центрирания не стигнаха до негов съотборник.

Добрата игра на Ливърпул обаче продължи и в 18-та минута "Мърсисайдци" заслужено откриха резултата. Майкъл Доусън не можа да пресече добре извеждащо подаване на Суарес към Хендерсън и притичалият уругваец взе топката, финтира технично Уолкър в наказателното поле и след това мушна топката под плонжа на вратаря.

В 22-та минута Суарес имаше нова възможност след като бе изведен зад защитата, но останал сам срещу вратаря вместо да го заобиколи опита директно да стреля покрай него и не можа да го преодолее.

Пет минути по-късно Суарес проби в наказателното поле и от аулитнията поднесе назад към непокрития на границата на наказателното поле Колутиньо, но неговият удар от въздуха уцели напречната греда. Избитата топка попадна в Глен Джонсън пред наказателното поле и той с топовен удар я прати на сантиметри от сглобката на гредите.

Тотнъм стоеше много лошо на терена и получи допълнителен удар, тъй като Сандро не можа да продължи срещата и бе заменен принудително от Люис Холтби.
 
Въпреки това почти веднага след това домакините стигнаха до корнер и след центрирането му отправиха първия си опасен удар, но Насер Чадли засече топката малко над напречната греда.

В 32-та минута Уго Лорис изригна с поредната си глупост през този сезон и като по чудо това не доведе до гол. Той излезе неразчетено пред наказателното поле да пресече висока топка и след като игра много лошо с глава Луис Суарес се оказа с топка в крака зад него. Той обаче се поколеба да стреля веднага от движение в опразнената мрежа и след това прибърза с удара и стреля право в тялото на Лорис.

Малко по-късно "Шпорите" имаха нова добра възможност, след като Солдадо преодоля много леко Лукас Лейва близо до аутлинията и поднесе назад към Холтби, но германецът стреля покрай вратата.

Домакините се бяха активизирали леко, но пет минути преди почивката получиха втори удар. Дълго подаване бе свалено чудесно от Коутиньо към Хендерсън пред наказателното поле, първият му удар бе блокиран, след това и добавка на Суарес бе избита от Лорис, но накрая топката отново попадна в Хендерсън и той от десетина метра я вкара в празната мрежа.

Четири минути след подновяване на игра Ливърпул бе много близо до трети гол. След центриране на Стърлинг Мамаду Сако отблизо засече с глава в гредата, а след това включилият се в атака друг централен защитник - Мартин Шкъртел направи много неточна добавка от точката на дузпата.

Тотнъм продължаваше да няма чисто положение за гол, но в 58-та минута имаше сериозни претенции за дузпа. След центриране пред вратата Роберто Солдадо се опита да достигне до топката, но бе хванат леко с ръце от Мартин Шкъртел. Испанецът падна на земята и поиска дузпа, но съдията си замълча.

В 64-та минута "Шпорите" останаха с човек по-малко, тъй като Паулиньо получи директен червен картон. Той вдигна високо крак срещу Луис Суарес при борба за висока топка, но след като не я достигна го задържа по неестествен начин високо и ритна в гърдите уругваеца.

С числено преимущество Ливърпул наложи още по-сериозно превъзходство. В 71-та минута Суарес получи извеждащ пас зад защитата, но се отказа да нанесе директен фалцов удар и опитът му да заобиколи вратаря бе неуспешен. Малко след това отново Суарес атакува отляво на наказателното поле и поднесе на Коутиньо, но той вместо да обърне още по-встрани към непокрития Стърлинг реши сам да стреля и бе неточен.

Четвърт час преди края обаче третият гол вече бе факт. Джордън Хендерсън бе изведен до аутлинията и там даде техничен пас назад с петичка между краката на  Уолкър. Топката стигна до Суарес, той центрира към втората греда и там притичалият Джон Фланагън от воле засече под напречната греда.

В 82-та минута Рахим Стърлинг също можеше да се разпише, след като размени двойно подаване със Суарес и бе изведен зад защитата, но в решителния миг си поведе лошо топката и вратарят я улови. Малко след това пък Коутиньо по много нелеп начин се спъна на границата на наказателното поле без никаква намеса на съперник.

Трагичната игра в защита на Тотнъм обаче продължи и в 84-та минута падна четвърти гол. Влезлият като резерва Луис Алберто изведе Суарес зад защитата и останал сам срещу вратаря нападателят технично копна топката над Лорис.

В самия край на мача Суарес записа нова асистенция като изведе Рахим Стърлинг на ръба на засадата и младокът стреля покрай вратаря в мрежата.

Тотнъм - Ливърпул 0:5

0:1 Суарес 18
0:2 Хендерсън 40
0:3 Фланагън 70
0:4 Суарес 84
0:5 Стърлинг 90

Червен картон: Паулиньо 64

Тотнъм: Лорис, Уолкър, Доусън, Капу, Ноутън (46 Фрайърс), Сандро (30 Холтби), Дембеле (61 Таунзенд), Паулиньо, Чадли, Ленън, Солдадо

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланаган, Лукас (79 Луис Алберто), Алън, Хендерсън, Стърлинг, Коутиньо (90 Моузес), Суарес