Манчестър Сити победи с 2:1 Ливърпул в дербито на върха на английската Висша Лига, играно на стадион "Етихад".

"Мърсисайдци" откриха резултата в средата на първото полувреме след гол на Фелипе Коутиньо, но малко след това "Гражданите" изравниха с гол на Венсан Компани.

В края на полувремето домакините стигнаха до пълен обрат след удар на Алваро Негредо и много лоша намеса на вратаря Симон Миньоле.

През второто полувреме Ливърпул бе малко по-активният отбор, но Джордън Хендерсън и Рахим Стърлинг направиха уникални пропуски след чудесна игра на Суарес. Преди почивката и Коутиньо направи сериозен пропуск след пас на Суарес.

Така съотборниците на уругваеца не можаха да оползотворят поредната му добра игра. Тимът на Брендън Роджърс пък може да има и сериозни претенции към съдията, тъй като през първото полувреме бе отсъдена несъществуваща засада, а малко преди края на мача не бе отсъдена чиста дузпа за нарушение срещу Суарес.

След загубата Ливърпул загуби първото си място в класирането, докато Манчестър Сити излезе на втора позиция, само на точка зад лидера Арсенал.


 

Манчестър Сити започна по-активно мача, като особено деен бе Хесус Навас. Още в първата минута той имаше опасен пробив отдясно, но на два пъти не намери съотборник в наказателното поле.

В 5-та минута пък центриране пред вратата на Ливърпул мина покрай защитата и стигна до непокрития на втората греда испанец, който от трудна позиция нанесе лек, но много точен удар с глава, който облиза гредата от външната страна.

Пет минути по-късно след центриране от корнер бе засечено остро от Венсан Компани и топката мина застрашително близо покрай вратата на Миньоле. Малко по-късно Негредо и Туре комбинираха ефектно пред наказателното поле и халфът нанесе удар по земя, който обаче мина встрани от целта.

Първата възможност за Ливърпул бе в 14-та минута, когато Суарес засече с глава центриране от корнер, но бе с гръб към вратата и не можа да уцели целта. Две минути по-късно Стърлинг получи много хубав пас  от Суарес, но леко загуби равновесие и точно преди да стреля бе блокиран чисто от последния защитник.

Сити продължи да играе активно и след ниско центриране в наказателното поле Негредо засече отблизо покрай вратата.

В средата на полувремето Ливърпул бе сериозно ощетен тъй като при опит за изкуствена засада Стърлинг бе изведен абсолютно сам срещу вратаря. Съдията обаче вдигна засада, което бе изключително грешно решение, тъй като крилото на "мърсисайдци" бе покрито с поне метър от изтеглящ се бранител.

Въпреки това малко след това Ливърпул поведе в резултата. Луис Суарес получи лош пас пред наказателното поле и не можа да овладее топката, но така без да иска залъга защитата на Сити и зад него Стърлинг изскочи сам срещу вратаря. След това младокът успя да заобиколи Харт и може би щеше да се затрудни от малък ъгъл, но притичалият отстрани Коутиньо от по-удобна позиция вкара на празната мрежа.

Сити имаше възможност да отговори бързо, когато Коларов намери Яя Туре в наказателното поле, но той се отказа да стреля от движение и след като овладя топката отиде на странична позиция и освен това ударът му бе отклонен в корнер.

Изравнителният гол обаче не закъсня и падна в 31-та минута. След центриране от корнер Шкъртел така и не можа да спре Компани, въпреки че през цялото време откровено го дърпаше за фланелката и капитанът на домакините с глава забоде топката в мрежата.

Само две минути по-късно "гражданите" имаха нова опасна атака, при която Навас бе изведен отляво, финтира защитник в наказателното поле, но след това стреля над вратата.

В този момент Сити бе по-активният отбор, но пет минути преди почивката Ливърпул като по чудо не излезе отново напред. Стърлинг даде хубаво копващо подаване зад защитата за Суарес, той се завъртя и поднесе на непокрития на точката на дузпата Коутиньо, но бразилецът от абсолютно чиста позиция стреля право в тялото на вратаря.

Малко след това и домакините имаха нелоша атака, при която Негредо бе изведен отдясно в наказателното поле, но леко се забави и така Шкъртел се хвърли в решителния миг и блокира удара му.

В даденото от съдията допълнително време "Гражданите" стигнаха до ключов втори гол. След контраатака Навас изведе чудесно между двама защитника Негредо. Испанецът прибърза с удара си извън наказателното поле и изглеждаше, че той се насочва право към вратаря. Миньоле обаче изби лошо и топката мина над него и влезе в мрежата.

Второто полувреме започна с кошмарна изява на Джордън Хендерсън, който на два пъти лиши тима си от гол. Първо той получи страхотен пас зад защитата и можеше да засече от пет метра от воле, но не уцели вратата. При продължение на атаката обаче Суарес отне топката от Лескът и веднага отправи удар към опразнената врата, но Хендерсън без да иска спря топката като дори не можа да опита сам удар, тъй като бе в положение на засада.

Сити се бе прибрал малко повече в защита и разчиташе предимно на контраатаки. При една ситуация Негредо пробва да изненада Миньоле с техничен копващ удар извън наказателното поле, но този път стражът на Ливърпул внимаваше и улови.

В 66-та минута нелепо докосване на последния в защита Сако за малко да позволи на Негредо овладее сам срещу вратаря, но Миньоле действа съобразително и с шпагат изчисти под носа на испанеца.

Последваха две добри възможности за Ливърпул. Първо много лошо изчистване на Лескът прати топката към нахлуващия отстрани в наказателното поле Глен Джонсън, но той си поведе много нескопосано топката и не можа да отправи удар. В следващата атака пък Хендерсън получи ниско центриране пред вратата и от трудна позиция се завъртя и засече технично с петичка, но право в ръцете на Харт.

В 73-та минута Рахим Стърлинг надмина дори и Джордън Хендерсън с уникален пропуск. Суарес се освободи от съперник по крилото и проби опасно, след това без да се лакоми поднесе покрай двама защитници за навлезлия в наказателното поле Стърлинг, но той от три метра засече високо над вратата.

Постепенно темпото на игра спадна, като вероятно и силите на червените започваха да се изчерпват. Така в последния четвърт час Сити започна да владее малко повече топката, макар и да не стигаше до чисти голови положения.

Две минути преди края обаче Ливърпул трябваше да получи дузпа, след като Лескът хвана и за малко да скъса от дърпане фланелката на Суарес при центриране от корнер. Съдията обаче замълча.

Манчестър Сити - Ливърпул 2:1

0:1 Коутиньо 25
1:1 Компани 31
2:1 Негредо 46

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Компани, Лескът, Коларов, Фернандиньо, Туре, Навас, Силва (87 Хави Гарсия), Насри (72 Милнър), Негредо (77 Джеко)

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Сисоко, Лукас (82 Аспас), Алън, Хендерсън, Коутиньо (68 Моузес), Стърлинг, Суарес