Челси обърна с 2:1 Ливърпул на "Стамфорд Бридж" и записа важна и много ценна победа в битката за титлата.

"Мърсисайдци" поведоха още в началото на мача след гол на Мартин Шкъртел, но "сините" от Лондон стигнаха до трите точки чрез попадения на Еден Азар и Самуел Ето’о.

Така за втора поредна среща Ливърпул поведе в резултата срещу пряк съперник за призовите места, но допусна обрат и загуба.

Трябва да се отбележи и, че вратарят Симон Миньоле сгреши при попадението на Самуел Ето’о, както стана и преди дни срещу Манчестър Сити.

Съдиите пък отново порязаха "червените", като в началото на срещата спестиха червен картон на Самуел Ето’о, а в края Хауърд Уеб не свири дузпа за спъване на Луис Суарес и не изгони Оскар за секира срещу Лукас в продължението.

От своя страна Челси изигра отличен и много хитър двубой, особено през първото полувреме и определено излъга заслужено гостите.

"Сините" заложиха на здрава преса и в крайна смека си взеха победата, с която събраха 40 точки и вече са на две от първото място и Арсенал. Ливърпул си остава на пето място с 36 точки и се отдалечи от лидерите.


Срещата започна много динамично и още във втората минута се стигна до брутално влизане на Самуел Ето’о в краката на Джордан Хендерсън, но съдията Хауърд Уеб отсъди единствено нарушение, а можеше дори да покаже директен червен картон на Ето’о.

Коутиньо центрира отлично от прекия свободен удар в наказателното поле на Челси, където Луис Суарес стреля с глава, но Бранислав Иванович го блокира, топката обаче попадна право в краката на Мартин Шкъртел, който на празна врата опъна мрежата на лондончани за 0:1.

Челси реагира мигновенно и можеше да изравни още в ответната си атака. Тогава Еден Азар се възползва от грешка в защитата на Ливърпул и стреля диагонално, при което Симон Миньоле спаси, но топката летеше към мрежата му, но там най-съобразителен се оказа Глен Джонсън и изби пред голлинията.

В 8-ата минута  Гари Кейхил се озова на чиста позиция и стреля с глава, но Симон Миньоле спаси. "Сините" от Лондон продължиха да натискат и да търсят изравняването. Три минути по-късно Еден Азар потърси съприкосновение с Лукас и се струполи в наказателното поле, но Хауърд Уеб даде знак играта да продължи и правилно не посочи бялата точка.

В 12-ата минута Франки Лампард изстреля страховита тупалка от границата на наказателното поле, но отново Симон Миньоле прояви класа и извади топката, която летеше под гредата му. Челси продължи да натиска и заслужено стигна до гол в 17-ата минута.

Тогава Азар поде една атака, като пусна топката към Вилиан, който продължи технично на Оскар, последва шут, но коженото кълбо рикошира в тялото на Шкъртел и попадна в Азар, който технично преодоля Симон Миньоле за 1:1.

След това попадение червените от Ливърпул взеха инициативата и натиснаха лондончани, но с пропуск се отличи Джон Хендерсън, който от границата на наказателното поле стреля високо в аут.

В 25-ата минута гостите сътвориха страхотна атака, при която Хендерсън изведе Джо Алън сам срещу Чех, но той си пое силно топката с гърди и Кейхил успя да го блокира преди той да нанесе голов удар. Пет минути по-късно  Филипе Коутиньо също можеше да вкара, но Филипе Коутиньо стреля до гредата.

Ливърпул продължи да контролира играта, но се отчете с нов пропуск, този път дело на Рахим Стърлинг, който шутира от чиста позиция, но отново Чех бе на правилното място и отрази. Тези пропуски на Ливърпул бяха наказани от Челси и "сините" направиха пълен обрат.

В 34-ата минута Оскар излъга технично Сако отдясно и центрира в наказателното поле на Ливърпул, където Самуел Ето’о изпревари Шкъртел и стреля на пръв поглед слабо от вратарското поле, но Симон Миньоле не успя да се намеси добре и добута топката в мрежата си за 2:1. Гостите можеха да изравнят веднага, но отново Чех показа класа и спаси силен удар на Стърлинг.

Ливърпул започна атакуващо второто полувреме и можеше да вкара още в 47-ата минута. Тогава Хендерсън стреля мощно от ъгъла на наказателното поле, но в аут. Пет минути по-късно червените отново бяха близо до изравнянавето, но този път след удар с глава на Соко топката се отби от горната греда на лондончани.

Това бяха изключително силни минути за гостите, но те за пореден път пропуснаха шансовете си за гол. Постепенно лондончани изравниха играта и изнесоха действията в средата на терена.

В 55-ата минута Хендерсън сгреши една топка, след което Ето‘о се откъсна сам срещу Миньоле, но вратарят на Ливърпул показа класа и отрази, а и при повторенията се видя, че Самуел е бил в положение на засада, каквата обаче не бе вдигната.

В следващите минути темпото на игра леко падна, а играта се накъса и се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било опасности пред една от двете врати. След час игра Стърлинг размина защитата на Челси и нахлу в наказателното поле на лондончани, но там се засуети и изпусна да нанесе голов удар.

Това второ полувреме сериозно бледнееше в сравнение с първата част и красивите положения и отигравания липсваха. В 70-ата минута Оскар отне топката от Лукас и стреля от дъгата на наказателното поле, но до гредата.

Последва и шанс за Ливърпул, но удар на Глен Джонсън бе спасен от Чех. Малко по-късно "червените" скочиха за дузпа заради падане на Суарес след единоборство с Джон Тери, но Хауърд Уеб даде знак играта да продължи. Към края на мача "мърсисайдци" хвърлиха всичко в атака и тотално натиснаха лондончани в собствената им половина.

Тогава дойде и поредната тесла срещу гостите, когато Хауърд Уеб си затвори очите за умишлено спъване на Самуел Ето’о срещу Суарес в наказателното поле, но отново не последва очевадна дузпа за Ливърпул.

В 88-ата минута пък резервата Торес изпусна от чиста позиция, за да дойде продължението на мача, когато Оскар влезе брутално в краката на Лукас, но отново не последва червен картон за играч на Челси. Така "сините" взеха много важна и ценна победа в битката за титлата.

Челси - Ливърпул 2:1

Голмайстори:

0:1 Мартин Шкъртел (4)
1:1 Еден Азар (17)
2:1 Самуел Ето’о (34)

Челси: Петер Чех, Бранислав Иванович (30 - Ашли Коул), Гари Кейхил, Джон Тери, Сесар Аспиликуета, Давид Луис, Франк Лампард (46 - Джон Оби Микел), Вилиан, Оскар, Еден Азар, Самуел Ето’о (86 - Фернандо Торес)

Ливърпул: Симон Миньоле, Глен Джонсън (84 - Яго Аспас), Даниел Агер, Мартин Шкъртел, Мамаду Сако (89 - Коло Туре), Лукас, Джо Алън (60 - Брад Смит), Джордан Хендерсън, Рахим Стърлинг, Филипе Коутиньо, Луис Суарес