Ливърпул победи Суонзи с 4:3 в двуостър двубой от 27-ия кръг на английската Висша лига, който се игра на стадион "Анфийлд".

Двата тима изиграха фантастично първо полувреме, в което зарадваха зрителите с цели пет попадения. Даниел Стъридж и Джордан Хендерсън дадоха комфортна преднина на "червените", но в рамките на около три минути гостите изравниха.

Джонджо Шелви се разписа с чудесен гол, след който отказа да изрази радостта си от уважение към бившия си клуб. После Вилфред Бони вкара с глава, благодарение на рикошет в рамото на Шкъртел. Все пак преди паузата Стъридж наниза втория си гол в мача, засичайки с глава центрирането на Суарес.

След почивката Суонзи получи спорна дузпа, вкарана от Бони. В средата на втората част при идентична ситуация не бе отсъдено нарушение срещу Суарес. Четвърт час преди края Хендерсън "взриви" публиката на домакините с втория си гол.

Четвъртият в таблицата Ливърпул събра 56 точки и изостава с четири пункта от лидера Челси. Суонзи е 13-и с 28 точки в актива си.


Момчетата на Брендън Роджърс се хвърлиха напред още в самото начало и Коутиньо отправи силен удар, блокиран от тялото на съперников футболист.

В третата минута Рахим Стърлинг измъкна топката в средата на терена и пусна великолепен пас с външен фалц, "разсичайки" дефанзивния вал на гостите. Даниел Стъридж притича, преодоля опиталия се да го блокира Мишел Ворм и реализира на празна врата.

Малко след това последва шут на Стърлинг, но стражът на гостуващия отбор успя да избие в корнер, от който не последва нищо сериозно пред вратата му.

При първата смислена атака на Суонзи Вилфред Бони пропусна възможността да пусне вляво към Уейн Раутлидж. Даниел Агер не изби добре и Бони отправи удар от движение, при който кълбото прелетя над напречната греда.

"Лебедите" се активизираха и в рамките на три минути сътвориха две опасни атакаи по двата фланга. Първо Бони не успя да засече острото центриране на Джонджо Шелви отдясно, а после нападателят бе блокиран при паса от аутлинията на Тейлър.

Бе изминал четвърт час игра, когато Шелви стреля от дистанция, печелейки ъглов удар за своя отбор. Малко след това той отправи нов шут, но не намери целта.

Точно когато изглеждаше, че Ливърпул сдава инициативата, домакините нанесоха втори удар в мача. Стъридж задържа около тъчлинията и подаде към Джордан Хендерсън. Той си спря топката и с прецизен удар в близост до дъгата намери горния ляв ъгъл. Вратарят на гостите Ворм не мръдна.

Радостта на "мърсисайдци" обаче бе твърде кратка, защото Суонзи изравни с два бързи гола. В 23-тата минута Джонджо Шелви намали резултата с невероятно попадение. Той получи пас от Нейтън Дайър и с феноменален изстрел извън наказателното поле реализира с помощта на напречната греда. След попадението Шелви не изрази радостта си, получавайки аплодисменти от феновете на бившия си отбор.

Само три минути след това де Гузман центрира в наказателното поле и там Вилфред Бони нанесе удар с глава. Топката се отклони от рамото на Мартин Шкъртел и изненада вратаря Симон Миньоле, който нямаше как да реагира - 2:2!

Головата фиеста продължи. В 36-тата минута Ливърпул конструира продължителна атака. Луис Суарес навлезе в наказателното поле отляво и центрира към границата на малкия пеналт. Там Даниел Стъридж се пласира по най-добрия начин, заемайки позиция между двама защитници. Той се извиси в точния момент и вкара топката във вратата на Суонзи с глава.

Уелският отбор не се отказа от търсене на ново равенство. Бони стреля опасно извън границата на наказателното поле, но Миньоле следеше ситуацията и успя да отрази. Последва неточен диагонален шут по земя на Дайър.

Веднага след почивката Суонзи получи право да изпълни спорна дузпа, защото Бони се срина в наказателното поле след контакт с Шкъртел. Потърпевшият пое отговорността и макар Миньоле да отгатна ъгъла, стрелецът изравни резултата.

"Мърсисайдци" реагираха незабавно. Суарес и Стъридж комбинираха прекрасно, но уругваецът се забави и Ворм спаси удара му от малък ъгъл. След изпълнението на корнера Шкъртел не успя да засече по най-добрия начин.

Малко след това де Гузман изпълни много опасно пряк свободен удар от над двайсетина метра, при който топката профуча покрай десния страничен стълб. Същият бе изведен с петичка от Бони, но Миньоле спаси диагоналния му удар.

Ливърпул все по-трудно успяваше да създаде смислени атаки и определено уелският тим бе по-деен. Дани Стъридж опита техничен прехвърлящ удар от двайсетина метра, но не уцели рамките на съперниковата врата. После Ашли Уилямс блокира тупалка на английския национал, а Суарес не засече по най-добрия начин центриране от корнер.

В средата на втората част се стигна до много дискусионен момент - Луис Суарес преодоля Каняс със страхотен финт в наказателното поле и видимо бе съборен, но реферът не даде сигнал за наказателен удар, за разлика от ситуацията в пеналта на домакините веднага след почивката.

Все пак в 74-тата минута "червените" отново поведоха. Ударът на Суарес бе блокиран, но Хендерсън стреля от движение в пеналта. Ворм блокира шута на полузащитника, но Хендерсън бе безпогрешен при добавката, вкарвайки отблизо.

В последната минута на редовното време Коутиньо върна назад към Стивън Джерард, който заложи на топовен удар от 25 метра. топката обаче се отби в страничната греда. Секунди по-късно Ворм спаси нов шут на Стиви Джи.

 

Ливърпул - Суонзи  4:3

1:0  Даниел Стъридж - 3'

2:0  Джордан Хендерсън - 20'

2:1  Джонджо Шелви - 23'

2:2  Вилфред Бони - 26'

3:2  Даниел Стъридж - 36'

3:3  Вилфред Бони - 48', дузпа

4:3  Джордан Хендерсън - 74'

 

Ливърпул:  Миньоле, Агер (Туре - 63'), Шкъртел, Фланаган, Джонсън, Хендерсън, Джерард, Коутиньо, Стърлинг (Алън - 58'), Суарес, Стъридж (Моузес - 79')

Суонзи:  Ворм, Чико, Уилямс, Тейлър, Ранхел, де Гузман (Ернандес - 73'), Бритън, Дайър (Нгог - 78'), Раутлиж, Шелви (Каняс - 46'), Бони