Брендън Роджърс наскоро заяви, че Ливърпул ще изпревари графика, ако се класира за Шампионската лига още този сезон. По принцип не трябва човек винаги да приема изказванията на мениджърите за чиста монета, но може би е време северноирландецът да уведоми шефовете си, че нещата вървят по-добре от очакваното.

Това лято Ливърпул ще трябва да търси играчи, чието ниво отговаря на ШЛ, а не такива, които да го вкарат в турнира. Възможно е Червените да се разминат участие в групите, но въпреки това е добре клубът да се готви за евентуално участие още отсега. Тимът от "Анфийлд" трябва да сглоби състав, който да е способен както на домашната, така и на европейската сцена. Това означава, че Червените имат нужда от още качество и мощ.

Един от проблемните постове е централната зона на защитата. Ливърпул се нуждае от истински лидер в сърцето на отбраната – човек, който да командва и да организира останалите, да излъчва увереност и да кара халфовете да вършат необходимото, за да могат защитниците да вършат работата си добре.

Джейми Карагър например не би се поколебал да посъветва или дори да се скара даже и на капитана Стивън Джерард. Дали обаче някой измежду Шкъртел, Агер, Туре и Сако би посмял да направи такова нещо?

Друга проблемна зона за Ливърпул са бековете. Хосе Енрике пропусна по-голямата част от сезона заради травма, Глен Джонсън, който е един от най-скъпоплатените играчи в клуба, имаше проблеми с формата и кондицията. Добрата новина е представянето на Джон Фланаган, за когото вече се смята, че може да наследи Джонсън в националния отбор. Що се касае до Али Сисоко, той се представи добре, но едва ли ще остане в Ливърпул, така че тимът е добре да отдели пари за качествен ляв защитник.

Друг проблем за Червените догодина може да се окаже фактът, че Стивън Джерард няма да е в състояние да участва във всички мачове. на Брендън Роджърс ще му бъде трудно да прецени в кои срещи да го остави да почива. За негово улеснение, добре е клубът да се подсили с достатъчно силен играч, способен да изпълнява същата роля на терена.

Освен другото, Лукас Леива – друг централен/дефанзивен полузащитник – в последните години твърде често страда от контузии. Освен това, ако Ливърпул наистина влезе в групите на ШЛ, натоварването върху играчите ще е далеч по-голямо.

Всичко това означава, че хората, които имат грижата за трансферите в Ливърпул, ще трябва доста да се постараят през лятото. Ако един клуб иска да се представи в Шампионската лига, неговият мениджър трябва да има достатъчно богат избор от играчи, за да се колебае кой е оптималният състав преди всеки мач.

Джим Бордман, "Дейли Мирър"

АНКЕТА

"Мирър" попита феновете на Ливърпул кой е постът, на който тимът най-остро се нуждае от нови попълнения. Ето и резултатите:

Централен защитник – 45%

Бек – 44%

Крило – 6%

Вратар -. 3%

Нападател – 2%