Ливърпул удари с 2:1 Уест Хям на “Болейн Граунд” и отново си върна лидерската позиция във Висшата лига на Англия.

Червените вече имат 74 точки, с две повече от Челси и с четири пред Манчестър Сити, но "гражданите" са с два мача по-малко. Така в следващия кръг срещата между Ливърпул и Сити може да се окаже решаваща за шампионската титла.

Двата гола за мърсисайдци вкара Стивън Джерард от дузпи, по една и в двете полувремена.

Точен за домакините бе Ги Демел преди почивката. Попадението обаче не изключително спорно, тъй като до него се стигна след очевадно нарушение на Анди Керъл срещу Симон Миньоле.

С този успех Ливърпул продължава успешната си победна серия, а и червените вече имат поне по един гол в последните си 26 срещи.

Иначе мърсисайдци доминираха на “Болейн Граунд”, удариха и две греди, създадоха поне една дузина чисти голови положения и заслужено си взеха победата, с която отново са №1 във Висшата лига.


Ливърпул можеше да вкара още в третата минута, когато червените получиха право да изпълнят пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле, но Луис Суарес прати топката на сантиметри над горната греда.

Последва центриране на Марк Нобъл в наказателното поле на Ливърпул, но там Мартин Шкъртел изпревари Анди Керъл. В 8-ата минута двата отбора едва не се хванаха за гушите, след като Адриан и Хендерсън се сбутаха във вратарското поле на домакините, но съдията Антъни Тейлър охлади бързо страстите.

Последваха две положения за Уест Хям, но Кевин Нолан и Анди Керъл не се възползваха от ситуациите и така и не успяха сериозно да застрашат Миньоле.

В 19-атаминута Ливърпул изпълни бързо странично хвърляне и топката достигна до Луис Суарес отляво, който технично финтира защитник на Уест Хям, след което последва фамозно и фалцово копване на коженото кълбо, но то тресна горната греда на чуковете.

Невероятно изпълнение на Суарес, но за щастие на домакините те извадиха късмет и топката не пожела да опъне мрежата на Адриан. Последва и шут на Рахийм Стърлинг, но в аут.

Тези две положения на червените стреснаха домакините и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции. Това даде резултат и домакините стигнаха до положение в 24-ата минута, когато Стюард Даунинг стреля мощно, но в аут.

Четири минути по-късно мърсисайдци заформиха страхотна атака, при която топката достигна до Луис Суарес отляво, той отново заложи на фалцов удар от ъгъла на наказателното поле, но Джеймс Томкинс подложи главата си и спаси отбора си от гол.

В тези минути Ливърпул контролираше играта и натискаше домакините, но те много правилно се защитаваха и не се стигаше до чисти голови положения пред Адриан.

В 33-ата минута Уест Хям получи правото да изпълни пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле, но Марк Нобъл стрелянеточно в аут.

Пет минути по-късно Луис Суарес направи пореден пробив отляво и пусна технично към Даниел Стъридж, който стреля веднага, но до дясната греда.

В 43-ата минута Стивън Джерард даде феноменален пас към Луис Суарес и го изведе на чиста позиция, той финтира Джеймс Томкинс, който умишлено игра с ръка в собственото си наказателно поле и съдията Антъни Тейлър логично сири дузпа.

Зад топката застана Стиви Джи и технично вкара за 0:1. Към края на полувремето Уест Хям наложи натиск и стигна до гол в даденото продължение, който обаче бе повече от нередовен и скандален.

При едно центриране в наказателното поле на Ливърпул, Миньоле хвана топката, но Анди Керъл го връхлетя и с ръка го удари първо по главата, а след това и през ръцете, при което той изпусна коженото кълбо и Ги Демел отблизо опъна мрежата за 1:1.

От многократните повторения се видя ясно, че Керъл прави безспорен фал срещу Миньоле и попадението е повече от нередовно, а на всичко отгоре и страничният съдия бе вдигнал флага си за фаул, но Антъни Тейлър не се съобрази с него и зачете този гол.

Второто полувреме започна с атаки на Ливърпул, но червените така и не стигаха до чисто положение пред Адриан. В 56-ата минута Луис Суарес напредна през центъра и стреля остро, но в аут.

Последва и шут на резервата Лукас, но Адриан спаси. Гостите тотално притиснаха чуковете в собственото им наказателно поле и търсеха нов гол. Постепенно домакините живнаха и успяха да устискат напъните на Ливърпул.

В 63-ата минута Уест Хям дори можеше да направи пълен обрат, но Анди Керъл с глава прати топката в горната греда. Червените отново взеха инициативата и се опитваха да пресират и притискат чуковете, но те се бяха бетонирали отзад и не допускаха никакви празни пространства.

Последва шут на Даниел Стъридж, но в аут. Така се стигна до 69-ата минута, когато Джонатан Фланаган бе изведен сам срещу Адриан отляво, последва финт, след което вратарят хвана с ръка Фланаган за крака и съдията Антъни Тейлър посочи бялата точка.

Домакините се нахвърлиха върху Тейлър и претендираха, че дузпата е измислена, но от повторенията се видя, че Адриан наистина фаулира Фланаган и решението на съдията е правилно. Зад топката отново застана Стивън Джерард и не сгреши - 1:2.

Секунди по-късно можеше да се стигне и до трета дузпа за Ливърпул, след като топката срещна ръката на защитник на Уест Хям, но този път не последва наказателен удар.

В 77-ата минута червените сътвориха страховита атака, но Луис Суарес се размина с топката и изпусна уникален шанс за гол. Ливърпул продължи да натиска и стигна до нова греда.

В 84-ата минута Луис Суарес направи поредното си феноменално изпълнение, като този път стреля с фалцов удар от ъгъла на наказателното поле, но топката отново се удари в горната греда.

Три минути по-късно Луис Суарес се откъсна сам срещу Адриан, но бе спрян непозволено от Пабло Армеро, който логично бе оцветен в жълто, а дори можеше и да се стигне до директен червен картон.

До края на срещата Ливърпул контролираше действията на терена, не даде никакъв шанс на домакините и заслужено си взе победата.

Уест Хям - Ливърпул 1:2

Голмайстори:
1:0 Стивън Джерард (43-дузпа)
1:1 Ги Демел (45)
1:2 Стивън Джерард (69 - дузпа)

Уест Хям: Адриан, Демел, Томкинс, Рийд, Армеро, Нюбъл, Тейлър (78 Джарвис), Даунинг, Нолан (67 Ночерино), Диаме (84 Коул), Керъл

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланаган, Хендерсън, Джерард, Коутиньо (46  Лукас), Стърлинг, Стъридж (85 Туре), Суарес