Ливърпул вече официално е фаворит за титлата в английската Висша Лига. Това стана, след като "мърсисайдци" спечелиха по драматичен начин с 3:2 дербито срещу Манчестър Сити от 34-я кръг на първенството, играно на стадион "Анфийлд".

Червените изиграха вдъхновено първо полувреме и поведоха с 2:0. Още в 6-та минута Рахим Стърлинг откри резултата, а в средата на частта Мартин Шкъртел удвои след центриране от корнер.

След почивката обаче Сити се активизира и изравни. Първо Давид Силва намали в 57-та минута, а пет минути по-късно Глен Джонсън си вкара автогол. В този момент гостите бяха по-добрият отбор и пропуснаха няколко възможности за трети гол.

Така се стигна до решителната 78-ма минута, когато след грешка на Венсан Компани Фелипе Коутиньо вкара победния гол.

Благодарение на победата Ливърпул дръпна на първото място с пет точки пред Челси и седем пред Сити. Лондончани обаче имат мач по-малко, а "гражданите" два мача по-малко. Така като решително за титлата се очертава домакинството на Ливърпул на Челси.


 

Ливърпул започна много нахъсано мача и така в 5-та минута Луис Суарес си изкара жълт картон за остър шпагат срещу Мартин Демикелис.

В следващата атака обаче Ливърпул откри резултата. Суарес овладя топката след твърдо единоборство срещу Навас и намери Рахим Стърлинг в наказателното поле. 19-годишният играч хладнокръвно изчака, обърна се и намери опразнения от Джо Харт ъгъл на вратата.

Последваха два остри пробива на Стърлинг по двете крила, но без да завършат с точно центриране.

Сити се затрудняваше с организиране на атаките си. Все пак при една ситуация Един Джеко проби до аутлинията и поднесе назад, топката стигна до Яя Туре пред наказателното поле, но той нанесе ужасно лош удар. На всичкото отгоре при него той контузи коляното си.

В 15-та минута Ливърпул бе много близо до втори гол. Стърлинг проби отдясно и центрира ниско зад защитата, където Даниел Стъридж засече, но покрай вратата.

Състоянието на Туре не му позволи да продължи и той бе заменен принудително от Хави Гарсия. Въпреки напускането на Туре, Сити сякаш се съвзе леко.

В средата на полувремето обаче Ливърпул нанесе втори удар. Първо след центриране от ъглов удар Стивън Джерард засече остро с глава, но Харт изби под гредата корнер. След второто центриране Шкъртел засече с глава на първата греда и от малък ъгъл забоде топката в мрежата.

Това още повече отвори гостите и създаде възможности за контраатаки. При една такава Суарес изведе Стъридж с диагонален пас в наказателното поле, но той от малък ъгъл не можа да преодолее Харт.

Прекаленото самочувствие на червените обаче за малко да им изиграе лоша шега. Те разиграха топката прекалено опасно под натиск и я загубиха в своята половина. Силва веднага изведе  Джеко в наказателното поле и той опита силен удар отблизо, но в този момент Джерард с решителен шпагат изби в корнер.

В 37-та минута Джеко спечели пряк свободен удар точно на дъгата пред наказателното поле. Силва пробва да изненада стената и да стреля по земя, но топката рикошира в защитник на Ливърпул.

Джеко изглеждаше активен в атака и дори се връщаше да помага с изнасяне на топката. При една такава ситуация обаче той загуби кълбото пред наказателното поле и Коутиньо имаше чиста стрелкова възможност точно на границата на пеналта, но не уцели вратата.

Две минути преди почивката Сити създаде може би най-хубавата си атака. Насри изведе Навас по крилото, той центрира точно и Давид Силва с глава засече опасно покрай вратата. След това центриране от корнер бе засечено от Компани покрай Миньоле, но защитник изчисти от голлинията.

Гостите продължиха силно до края и точно в последната минута Фернандиньо бе намерен с точно центриране в наказателното поле и стреля остро от воле от  десетина метра, но Миньоле се хвърли и направи брилянтно спасяване.

В самото начало на второто полувреме Стърлинг се прояви със страхотен индивидуален пробив, но накрая провали всичко с ужасен удар от границата на наказателното поле.

В 52-та минута се стигна до спорна ситуация, тъй като Луис Суарес откровено симулира за нарушение близо до наказателното поле и играчите на Сити поискаха втори жълт картон. Съдията Марк Клатенбърг не отсъди нарушение, но и отказа да покаже картон на уругваеца.

Мануел Пелегрини не чака дълго и пусна в игра Джеймс Милнър на мястото на Навас. И именно английският национал помогна на Сити да намали резултата в 57-та минута.Той бе изведен в наказателното поле, с шпагат от аутлинията върна назад и Силва засече също с шпагат в мрежата.

Две минути по-късно отново се стигна до сериозно напрежение в наказателното поле и защитата на Ливърпул не можа да изчисти топката, но и играч на Сити стигна топката, за да нанесе удар отблизо. В следващата атака Силва действа настоятелно и след това центрира прострелно пред вратата, но сантиметри не стигнаха на Джеко да засече на празна мрежа.

В този момент Ливърпул бе много объркан в защита, но оставаше опасен в атака. Червените организираха скоростна контраатака и Даниел Стъридж финтира защитник и щеше да излезе очи в очи с вратаря, но от другата му страна Сабалета се хвърли и с чист шпагат отзад изби в корнер.

В 62-та минута обаче лошата игра отзад коства на "Мърсисайдци" изравнителен гол. Защитниците позволиха на Навас и Силва да разменят няколко паса точно пред вратата. Испанецът бе изведен отстрани, отново пробва прострелно центриране и след рикошет в Глен Джонсън топката излъга Миньоле и влезе в мрежата.

В 65-та минута Клатенбърг трябваше отново да взима трудно решение. Суарес проби покрай Компани в наказателното поле и след като бе бутнат леко с ръка в гърдите, падна на земята. Съдията обаче отказа да даде дузпа.

В ответната атака Сити пропусна страхотна възможност. Шкъртел даде грешен пас отзад и практически поднесе в наказателното поле за Джеко,който от движение нанесе топовен удар, но Миньоле направи решително спасяване.

Ливърпул получи и допълнителен неприятен удар, тъй като Стъридж получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително от Джо Алън. За Сити пък влезе Серхио Агуеро на мястото на Джеко.

Сити също имаше претенции за дузпа след като Фланагън закъсня при избиването на топката в наказателното поле и сякаш чукна леко Давид Силва, но контактът бе минимален.

Четвърт час преди края гостите пропуснаха златен шанс за трети гол. Агуеро преодоля елегантно Шкъртел по крилото и нахлу към наказателното поле. Там той можеше сам да стреля, но вместо това поднесе встрани за Силва, който засече с шпагат, но прати топката покрай вратата.

В този момент преимуществото на "гражданите" бе сериозно и изглеждаше, че всеки момент те ще стигнат до трети гол. Вместо това в 78-та минута Ливърпул отново излезе напред, като виновник бе капитанът на Манчестър Венсан Компани. След безопасно мятане на тъч в наказателното поле той трябваше да изчисти топката, но не го направи добре и я поднесе към Коутиньо, който с мигновен удар я заби неспасяемо до гредата.

При това положение ситуацията на терена веднага се промени и устремът на Сити спря, докато защитата на Ливърпул се прегрупира и уплътни пространствата. Така гостите стигнаха само до една възможност след центриране от корнер, при която Демикелис стреля с глава, но недостатъчно силно и Миньоле спаси.

В допълнителното време Ливърпул остана с човек по-малко заради директен червен картон на Джордън Хендерсън заради безумно влизане с бутоните напред срещу Самир Насри.

След това Сити трябваше да получи дузпа, след като Шкъртел изби умишлено с ръка под носа на Хави Гарсия центриране от фаул, но Клатенбърг не видя това.


Ливърпул - Манчестър Сити 3:2

1:0 Стърлинг 6
2:0 Шкъртел 27
2:1 Силва 57
2:2 Джонсън 63
3:2 Коутиньо 78


Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланагън, Джерард, Хендерсън, Коутиньо (89 Моузес), Стърлинг (95 Лукас), Суарес, Стъридж (66 Алън)

Манчестър Сити: Харт, Клиши, Компани, Демикелис, Сабалета, Фернандиньо, Туре (18 Хави Гарсия), Насри, Давид Силва, Навас (50 Милнър), Джеко (68 Агуеро)