Ливърпул направи нова крачка към титлата след драматична победа с 3:2 в гостуването на Норич от 35-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Кароу Роуд".

Мърсисайдци на два пъти повеждаха с два гола разлика на "Канарчетата", но те и в двата случая се връщаха в мача. Рахим Стърлинг изведе Ливърпул напред още в 4-та минута, а малко след това асистира на Луис Суарес за 2:0.

В началото на второто полувреме обаче грешка на Симон Миньоле позволи на Гари Хупър да намали резултата. Стърлинг възстанови разликата от два гола след щастлив рикошет, но десетина минути преди края Робърт Снодграс пак върна Норич в мача с гол с глава.

До края обаче Ливърпул успя да задържи преднината си и спечели изключително ценна победа. Така "Мърсисайдци" дръпнаха с 5 точки пред Челси нечело в класирането и с 9 пред Манчестър Сити. "Гражданите" обаче имат два мача по-малко.


Голямата новина в състава на гостите бе отсъствието на Даниел Стъридж, който не можа да се възстанови от контузията, получена в мача срещу Манчестър Сити. Така Брендън Роджърс заложи на схема, в която титуляр бе Лукас Лейва, а отпред беше триото Коутиньо, Стърлинг и Суарес.

Мачът започна по мечтан начин за Ливърпул, който откри резултата в 4-та минута. Рахим Стърлинг си освободи позиция за стрелба пред наказателното поле и нанесе топовен изстрел, топката се отклони минимално в тялото на защитник и влетя неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата.

Малко след това Стърлинг се опита да спечели дузпа, след като защитник не успя да играе с топката при шпагат за спорна топка в наказателното поле, но падането на крилото на Ливърпул бе изключително театрално.

В 8-та минута Норич имаше положение за гол, след като Гари Хупър получи точно центриране пред вратата и от малък ъгъл стреля с глава, но над напречната греда.

Ливърпул обаче създаваше много по-чистите положения. В следващата атака Коутиньо поднесе на включилия се на скорост в наказателното поле Джо Алън, който овладя топката много добре и стреля силно от чиста позиция, но право в тялото на вратаря.

В 11-та минута червените вкараха втори гол. Стърлинг бе изведен от Фланагън по лявото крило и центрира по земя към празното пространство около точката на дузпата, където освободилия се от пазача си Суарес спокойно засече в мрежата.

Домакините опитваха предимно с центрирания и при такава ситуация се стигна до страхотно разбърване пред вратата. Последователно Хупър и Лирой Фер имаха възможност за удар отблизо, но и двамата уцелиха защитници пред голлинията. За Ливърпул Джо Алън пробва силен удар от границата на наказателното поле, но прати топката неточно покрай вратата.

В 31-та минута Сако сбърка пред наказателното си поле и топката му бе отнета. Последва опасна атака на Норич, но ниското центриране пред вратата бе изчистено решително от Мартин Шкъртел. В следващата атака силен удар на Редмънд не бе уловен от Миньоле, но за негов късмет нямаше кой да направи добавка.

До края на полувремето темпото на игра спадна, като Ливърпул се прибра леко назад. Две минути преди почивката обаче Фелипе Коутиньо пробва много техничен фалцов удар и топката мина застрашително близо покрай сглобката на гредите.

След почивката Норич започна вдъхновено, но стигна само до няколко центрирания. Ливърпул от своя страна с много опростена атака с две докосвания достави топката до Стърлинг на границата на наказателното поле и той стреля на сантиметри над напречната греда.

Домакините имаха претенции за дузпа, тъй като при центриране от корнер Мартин Шкъртел хвана съперник за фланелката и в продължение на няколко секунди я дърпаше до скъсване, но съдията така и не отсъди нарушение.

В 54-та минута обаче натискът на Норич даде резултат. Симон Миньоле излезе неразчетено и не се намеси добре при поредното центриране, така Брадли Джонсън поднесе с глава към Гари Хупър и той на празна мрежа без проблеми вкара. Така Миньоле затвърди думите на Брус Гробелар, който през седмицата заяви, че белгиецът е добър в парирането на удари, но неубедителен във всичко останало.

Ливърпул отвърна с акция на Суарес, който заедно със Стърлинг бе срещу само трима бранители, но накрая уругваецът нанесе лек удар от странична позиция и не затрудни Руди. В 59-та минута Суарес бе много по-близо до гола. Той получи пред наказателното поле и с хитър финт се освободи от двама играчи на Норич. Така се оказа на чиста стрелкова позиция, но прати топката на сантиметри от страничната греда.

Норич натискаше и в защита Ливърпул бе доста притеснен. В 62-та минута обаче червените вкараха третия гол на успокоението. Брадли Джонсън даде грешен пас в половината на съперника, който бе пресечен от Стърлинг. Ливърпул започна скоростна контраатака и Стърлинг навлезе в наказателното поле. Там върналият се Джонсън опита да го блокира, но след рикошет точно в него топката придоби коварна парабола, прехвърли Руди и влезе в мрежата.

Две минути по-късно червените имаха нова добра възможност, след като топката бе отнета от Лирой Фер в половината на Норич, без съдията да отсъди нарушение. Джо Алън имаше огромно пространство пред себе си, но загуби топката от защитник.

Силен удар на Снодграс от дистанция с мъка бе избит от Миньоле в корнер. Малко след това при подобен силен удар на Редмънд топката рикошира в Шкъртел и за малко да се получи автогол, но все пак излезе в корнер. Ръсел Мартин засече центрирането пред вратата, но топката мина малко над напречната греда. Ливърпул имаше много опасна атака чрез Стърлинг по крилото, но младокът даде неточен пас към Суарес в наказателното поле.

В този момент Норич изглеждаше леко обезверен, но всичко се промени в 77-та минута, тъй като домакините отново намалиха резултата. След поредното центриране в наказателното поле Снодграс надскочи Фланагън и с глава отклони топката в мрежата.

Двамата треньори веднага реагираха и за Норич в нападение се появи Рики ван Волфсвинкел на мястото на Хупър, докато Брендън Роджърс подсили защитата с пускането на Даниел Агер на мястото на Джо Алън. Въпреки влизането на датчанина Норич за пореден път създаде опасност с центриране - то бе именно към Ван Волфсвинкел, който засече отблизо с глава, но Миньоле успя да закове топката на голлинията.

В третата от дадените от съдията 4 минути допълнително време Ливърпул имаше невероятно положение за гол. Суарес проби в наказателното поле и без да се лакоми поднесе към Виктор Моузес. Той обаче от упор стреля в тялото на вратаря, а след като топката дойде пак при него, направи по-трудното и не уцели празната врата от пет метра.

Норич - Ливърпул 2:3

0:1 Стърлинг 4
0:2 Суарес 11
1:2 Хупър 54
1:3 Стърлинг 62
2:3 Снодграс 77

Норич: Руди, Уитакър, Мартин, Търнър, Олсон, Джонсън, Хаусън, Снодграс, Редмънд, Хупър (79 Ван Волфсфинкел), Фер (79 Мърфи)

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланагън, Джерард, Лукас, Алън (81 Агер), Коутиньо (76 Моузес), Стърлинг, Суарес