Ливърпул трябваше да издържи сериозни периоди на натиск от Саутхямптън, но въпреки това измъкна трудна победа с 2:1 на своя "Анфийлд" на старта на Висшата Лига.

През първото полувреме тимът на Брендън Роджърс имаше преимущество и заслужено поведе в резултата след гол на Рахим Стърлинг.

След почивката обаче обновения от Роналдо Куман тим на "Светците" показа, че няма да бъде боксова круша през този сезон и показа чудесна игра.

Така в 55-та минута Натаниел Клайн изравни след чудесна асистенция на новото попълнение Тадич. Последваха още няколко добри атаки на гостите, но в 79-та минута разсеяна игра в защита доведе до победния гол за Ливърпул на Даниел Стъридж, който вкара отблизо в мрежата.

Две минути преди края Саутхямптън можеше да измъкне драматично равенство, но гредата помогна на Симон Миньоле, а след това Шейн Лонг направи неточна добавка на празна мрежа.


 

Ливърпул очаквано започна по-активно мача, макар че нямаше типичната вихрушка, каквато на няколко пъти през миналия сезон. Първо пробив на Стърлинг до аутлинията бе неутрализиран от защитник, а след това удар от дистанция на Даниел Стъридж профуча на метър покрай сглобката на гредите.

Стърлинг получи пас от Коутиньо пред наказателното поле и отправи бърз удар в очертанията на вратата, но право в ръцете на вратаря.

В средата на полувремето се стигна за кратко до напрежение в наказателното поле на Ливърпул, след като Симон Миньоле не можа да улови центриране от корнер, но след това успя да хване топката под носа на съперник.

В 24-та минута Ливърпул откри резултата с гол на Рахим Стърлинг. С основна заслуга бе Джордън Хендерсън, който отне топката от съперник в центъра на терена и веднага даде извеждащ пас зад защитата за Стърлинг, който хладнокръвно стреля покрай Форстър в мрежата.

Саутхямптън можеше да изравни неочаквано от пряк свободен удар на доста далечна дистанция. Джеймс Уорд-Праус сякаш се опита да центрира, но топката се насочи към горния далечен ъгъл на вратата и трябваше Миньоле максимално да се разтяга, за да избие в корнер.

Пресата на Ливърпул бе сериозна и доведе до грешка на Фрейзър Фостър изчисти лошо върната топка на пътя на Стивън Джерард, но капитанът на домакините не успя да нанесе веднага удар към опразнената мрежа и пропусна шанса.

В последната минута на полувремето Морган Шнайдерлин нанесе много опасен удар от дистанция и принуди Миньоле да избива с върха на пръстите си под напречната греда. В даденото от съдията допълнително време пък Стърлинг намери пролука между трима защитника и отправи изненадващ остър удар, но право в ръцете на Форстър.

Саутхямптън започна по-активно втората част и създаде няколко опасни атаки, при една от които обаче Виктор Уаняма нанесе лош удар пред наказателното поле. В 55-та минута обаче гостите изравниха с чудесно изработен гол. Тадич направи чудесна асистенция с пета между няколко съперника на границата на наказателното поле и изведе непокрит Натаниел Клайн, който от непосредствена близост направи Миньоле безпомощен.

Само три минути по-късно Миньоле за пореден път бе неубедителен и увисна под центриране от корнер, но на втората греда Уорд-Праус не можа да нанесе точен удар от неудобен ъгъл.

Ливърпул имаше претенции за дузпа, след като Стърлинг не успя да преодолее съперник в наказателното поле и след единоборство падна на земята, но съдията правилно не отсъди нарушение.

В 62-та минута Саутхямптън пропусна невероятно положение за втори гол. Уорд-Праус действа чудесно и размени двойно подаване с Тадич и навлезе в наказателното поле. Той можеше сам да стреля, но чудесно видя и поднесе към абсолютно непокрития Дейвис, но той от 10 метра нанесе ужасно лош и слаб удар и Миньоле спаси.

"Светците" продължиха да са по-опасният отбор и след поредна добра комбинация Клайн бе изведен в наказателното поле с хитър пас, но миг преди да стреля защитник се хвърли пред него и спаси чист гол.

След като гостите не успяха да се възползват от добрия си период в мача дойде ред на Ливърпул да натисне.  След пас на Джо Алън Хендерсън нанесе слаб удар покрай вратата. След това пък влезлият като резерва Рики Ламбърт бе близо да достигне висока топка непосредствено пред вратата, но в последния момент защитник изби.

В 79-та минута Ливърпул стигна до решителния втори гол. Стърлинг спечели борбата за висока топка в наказателното поле и с глава чукна към Стъридж, който бе оставен непокрит пред вратата без да е в положение на засада и така отблизо лесно вкара на празна мрежа.

Саутхямптън обаче реагира, като отново наложи натиск и пренесе играта в половината на червените. Няколко хубави атаки не завършиха с удар, но в 87-та минута като по чудо не се стигна до гол.

Лошо изистена топка бе върната обратно в наказателното поле и Пеле поднесе към Шнайдерлин, който от упор изстреля снаряд към вратата. След минимално докосване от Миньоле топката удари напречната греда, тупна пред голлинията и се върна в игра. Топката обаче дойде право към Шейн Лонг, който от пет метра стреля с глава към опразнената мрежа, но кълбото мина на сантиметри покрай гредата.

 

Ливърпул - Саутхямптън 2:1

1:0 Стърлинг 24
1:1 Клайн 55
2:1 Стъридж 79

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Ловрен, Манкийо, Джерард, Лукас (64 Алън), Хендерсън, Коутиньо (76 Ламбърт), Стърлинг, Стъридж

Саутхямптън: Форстър, Клайн, Фонте, Йошида, Бертранд, Дейвис (82 Исгроув), Шнайдерлин, Уаняма, Уорд-Праус, Тадич (74 Лонг), Пеле