Има футболисти, които оставят душата си на терена и си изкарват хляба с цената на сериозни усилия ден след ден, без обаче да успеят да повишат цената си на пазара.

Има и други играчи, които често се дънят (даже много често), но когато влязат в ритъм, вкарват 31 гола в 33 мача, без да изпълнят нито една дузпа.

Има го и феномена Марио Балотели – човека парадокс, който напусна за втори път Италия и за първи път Милан – любимия си отбор – за да се върне в обсега на омразните таблоиди, но и за да стане отново част от мощната маркетингова машина, наречена английска Висша лига.

Човекът, изразил най-добре същността на Балотели, е журналистът Марио Скончерти. По неговите думи нападателят е играч, който кара запалянковците на един отбор да изпаднат в екстаз на два пъти: когато слага за първи път фланелката на тима им и когато си тръгва.

Може би именно благодарение на противоречивия характер на Балотели агентът му Мино Райола успява да го продава успешно на големите клубове. Любопитното е, че заплатата на Супер Марио тръгна да расте някъде преди две години или именно в момента, в който трансферната му стойност взе да се срива.

Привържениците на Ливърпул скоро ще научат, че има огромна разлика между това да си лошо момче ала Луис Суарес и ала Марио Балотели. Уругваецът лепна няколко позорни петна върху репутацията си, която обаче бе безупречна от чисто футболна гледна точка. Що се касае до италианския национал, с всеки скандал славата му сякаш нараства. Идиотските му изцепки се отразяват много по-зле на представянето му на терена и на трансферната му цена, отколкото на заплащането му.

Балотели не е просто парадоксален случай, а футболист, който вече е нещо повече от футболист. Той е истински медиен феномен, сътворен благодарение на работата на един футболен агент.

Това е причината трансферите му винаги се превръщат в голяма новина, макар че на терена той отправя смъртни заплахи към рефера и се кара със съиграчите си, а изявите му стават все по-бледи. Защото с всеки изминал ден Балотели все повече се превръща в индустрия. Той сякаш е лице на мощна рекламна кампания, основана върху тоталното отричане на всичко политически коректно в играта и в живота.

Наскоро нападателят се озова в центъра на нов тип спекулации. Смята се, че той може би ще се радва на преференции в националния тим на Италия, защото личният му технически спонсор се съгласи да покрие голяма част от заплатата на новия селекционер Антонио Конте.

Това е Балотели, феновете на Ливърпул са предупредени. Съществува голям риск той да блести все повече по страниците на таблоидите и все по-рядко да прави триумфални обиколки пред трибуната "Коп". За радост на маркетолозите и за голямо съжаление на истинските почитатели на играта, които се влюбиха в него още от първите му крачки с фланелката на Интер.

Освен ако Марио не поиска да ни изненада (дори Райола тези дни заяви, че за клиента му Ливърпул е последен шанс) и да разкрие напълно потенциала си на терена, вместо само да загатва за него от дъжд на вятър. Цяла Италия има нужда от него. Същата Италия, която се раздели за втори път с Балотели, без да изпита и грам съжаление (бившият национал Кристиан Виери дори написа в "Туитър", че продажбата на Марио е най-големият трансферен удар в кариерата на Адриано Галиани).

И това е поредният парадокс, но за Балотели парадоксите са най-обичайното нещо.

Матия Фонтана, "Евроспорт"