1. Рахим Стърлинг е най-добрият английски футболист

Докато уменията на Уейн Руни чезнат, а Джо Харт не успява да постигне нужното постоянство, един футболист заяви претенциите си да бъде голямата звезда на Англия – Рахим Стърлинг. Нападателят на Ливърпул, който ще навърши 20 години през декември, стартира сезона в отлична форма.

Срещу Тотнъм той излъчваше увереност, намесваше се сякаш във всяка точка на терена, изнервяйки Вертонген и компания, като при това комбинираше отлично с Марио Балотели и Даниел Стъридж. Ако нещата продължават така, Стърлинг трябва да получи правото да играе зад централния нападател в националния тим. А къде ще бъде преместен капитанът Руни, не е от чак толкова голямо значение.

2. Схемата с трима защитници не работи

Кое е общото между Манчестър Юн, Куинс Парк Р и Хъл Сити?

И трите отбора пробваха схема с трима защитници.

И трите отбора се провалиха с гръм и трясък.

Червените дяволи продължават да се мъчат, докато тимът от Западен Лондон заряза системата с трима централни бранители и победи Съндърланд в събота, докато Тигрите бяха смазани през първата част срещу Астън Вила.

На „Вила Парк“ Хъл Сити накара домакините да се почувстват като един от най-мощните отбори в елита, въпреки че бирмингамци бяха вкарали само един гол в първите си два мача.

Габриел Агбонлахор препускаше из празните пространства с широка усмивка по лицето, но всичко се промени след почивката. Гостите минаха към вариант с четирима защитници и в резултат на това почти се добраха до едната точка.

Може ли някой в Англия да приложи успешно схемата 3-5-2?

3. Месут Йозил е поредният играч, когото Арсен Венгер не използва правилно

Когато през 2009 г. Арсенал привлече плеймейкъра Андрей Аршавин, феновете в Северен Лондон тръпнеха от големи очаквания. Руснакът започна впечатляващо кариерата си на „Емиратс“ (като наниза 4 гола в един мач на „Анфийлд“), преди акциите му да се сринат, след като бе заточен на крилото.

Същото се случва в момента с Месут Йозил. В първите мачове на германския национал с екипа на Арсенал той трупаше асистенции с внушителна бързина, но след като формата му падна (а с нея и самочувствието) той бе изпратен на лявото крило.

„Аз съм един от най-добрите в света, когато играя като „десетка“, заяви наскоро Йозил пред „Дейли Телеграф“. „Фенове, треньори, футболисти – всички знаят, че съм най-добър като типичен плеймейкър. В Реал често играех отдясно. Харесваше ми, защото силният ми крак е левият и това ми даваше възможност да свивам към центъра, за да стрелям към вратата или да извеждам съотборниците си. Отляво ми е по-трудно.“

За голямо съжаление на феновете на Арсенал и на самия Йозил, Венгер не се вслуша в думите на играча. Най-изненадващото е, че вместо немския национал в центъра играе Санти Касорла, който е много по-добър от рекордната покупка на клуба, що се касае до играта по фланговете. Ако Венгер не вярва, че Йозил е способен да връзва играта на Топчиите, по-добре да не го пуска изобщо.

4. Страхотно е, че Балотели се завърна

Да стискаме палци в очакване на още подобни, типични за Балотели случки, подобни на този анекдот:

Роджърс: „ Марио, трябва да пазиш човек при корнерите им.“

Балотели: „Досега никога не съм пазил никого при корнери.“

Роджърс: „Е, вече ще го правиш.“

Добре дошъл отново, Марио. В замяна на удивителното ти себераздаване, може би е време да изместиш Стивън Джерард като първи избор при изпълнението на дузпите.

„Евроспорт“