Ливърпул допусна разочароваща загуба с 0:1 от Астън Вила в мач от 4-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Анфийлд".

Единствения гол в срещата вкара капитанът на гостите Габриел Агбонлахор в началото на първото полувреме. Той се оказа най-съобразителен след центриране от корнер и отблизо вкара в мрежата. Така той отпразнува по най-добрия начин новия договор, който подписа с Вила през седмицата.

След гола гостите пропуснаха две възможности да вкарат втори гол и до края на мача Ливърпул взе изцяло контрола върху играта. Домакините обаче се затрудняваха в създаването на голови положения и макар да притежаваха топката в 75 процента от времето, не затрудниха почти с нищо вратаря на гостите Брад Гузан.

Въпреки това "Мърсисайдци" можеха да стигнат поне до равенство, но десетина минути преди края Филипе Коутиньо уцели страничната греда.

Така Ливърпул за четвърти пореден сезон не можа да победи Астън Вила като домакин, като същевременно допусна втора загуба от началото на този сезон. Тимът на Пол Ламбърт пък излезе на второ място в класирането с 10 точки.


Заради предстоящия мач от Шампионската Лига Брендън Роджърс бе решил да остави на пейката Рахим Стърлинг и вместо него дебют като титуляр записа Лазар Маркович. Адам Лалана също записа дебют, като замести Джо Алън в халфовата линия.

Мачът започна интересно и Астън Вила имаше положение още в първата минута, след като Лалана и Морено не се разбраха по крилото и Алън Хътън им открадна топката, но ниското му центриране не бе достигнато от Агбонлахор пред вратата.

В ответната атака Лазар Маркович получи дълго центриране в наказателното поле и нанесе зрелищен удар от въздуха, но бе доста неточен. Три минути по-късно Маркович отново бе в основата на нещата, като с глава изведе Манкийо по крилото. Испанецът центрира в наказателното поле и отново Маркович засече с глава, но покрай гредата. Зад него на още по-удобна позиция връхлиташе Марио Балотели, но сърбинът не се усети или не поиска да му остави топката.

В 10-та минута Вила излезе напред в резултата. След центриране от корнер Филип Сендерос успя да игра с глава, въпреки че бе дърпан от Деян Ловрен, след това Агбонлахор овладя точно пред вратата и отблизо забоде в мрежата.

Вместо да отговори с незабавен натиск, само за няколко минути Ливърпул на два пъти можеше да получи втори гол. Първо след центриране от фаул топката стигна до Сендерос, но той само на 6-7 метра от вратата стреля неточно. След това Миньоле изби лошо центриране от корнер и топката стигна до непокрития в наказателното поле Вайман, но той от десетина метра стреля много неточно.

Ливърпул овладя инициативата, но се затрудняваше със създаването на голови положения. Все пак Адам Лалана имаше такова, когато Джордън Хендерсън му свали топката с глава в наказателното поле, но ударът на бившия футболист на Саутхямптън срещна тялото на защитник пред вратата.

Астън Вила за пореден път създаде напрежение след статично положение. Центриране от корнер бе продължено от Алан Хътън и стигна до Сендерос непосредствено пред вратата, но той не овладя добре, за да отправи удар. Три минути преди почивката Лалана нанесе изненадващ удар извън наказателното поле,но топката профуча покрай гредата. Марио Балотели също пробва удар от дистанция и след лек рикошет топката мина покрай сглобката на гредите.

В последната минута домакините пропуснаха чудесна възможност. Морено бе изведен зад защитата отляво и навлезе в наказателното поле. Той можеше сам да стреля, но реши да поднесе към втората греда за Маркович. Защитник обаче се хвърли и пресече топката.

През второто полувреме Ливърпул наложи сериозен териториален натиск, но той не водеше до никакви голови положения. Домакините обикаляха наказателното поле, без да могат да навлезат в него или да отправят точен удар от дистанция.

Това принуди Брендън Роджърс първо да пусне в игра Рахим Стърлинг, вместо Лалана, а след това да направи и двойна смяна с Фабио Борини и Рики Ламбърт вместо изолираните Балотели и Маркович

Една от редките възможности за домакините можеше да бъде след грешка в защитата на Вила в 77-та минута, но Стърлинг не овладя добре топката пред наказателното поле и пропусна възможността да нанесе удар.

В 81-та минута шансът не бе на страната на Ливърпул. Коутиньо залъга Хътън на два пъти и стреля от границата на наказателното поле, но топката тресна страничната греда, а след това Рахим Стърлинг не можа да направи добавка от десетина метра, като стреля в защитник.  

 

Ливърпул - Астън Вила 0:1

0:1 Агбонлахор 9

Ливърпул: Миньоле, Манкийо, Сако, Ловрен, Морено, Джерард, Хендерсън, Лалана (61 Стърлинг), Коутиньо, Маркович (71 Борини), Балотели (71 Ламбърт)

Астън Вила: Гузан, Хътън, Сендерос, Сисоко, Бейкър, Делф, Клевърли (86 Карлос Санчес), Уестууд, Ричардсън, Агбонлахор (90 Бент), Вайман (72 Н'Зогбиа)