Днес един срещу друг във Висшата лига излизат Ливърпул – Евертън и Арсенал – Тотнъм. По този повод сайтът "Спорт сегодня" припомни 12-те най-горещи дербита в Англия.

 

Блекбърн – Бърнли (дерби на Източен Ланкашър, дерби на тъкачите)

Баланс: 40-15-35

Настоящият мениджър на Стоук Сити Марк Хюз, който е играл в Манчестър Юн, Челси, Байерн и Барселона, веднъж заяви, че никога не е виждал по-суров сблъсък от "дербито на тъкачите".

Капитанът на Нова Зеландия Райън Нелсън пък сподели, че ръгби сблъсъкът Австралия – Нова Зеландия е пълна скука на фона на поголовната сеч в мачовете между Блекбърн и Бърнли.

Уест Бромич – Уулвърхемптън (дерби на областта Блек Кънтри в Западен Мидландс)

Баланс: 64-43-53

Едно от най-старите дербита в света рядко е привличало световно внимание. Затова пък през 2008 г. то бе обявено за най-непримиримото съперничество в Англия, след като феновете на двата тима признаха, че победата в този двубой е по-важна от оцеляването, влизането или изпадането от Премиършип или Чемпиъншип.

Шефилд Юнайтед – Шефилд Уензди (дерби на стоманата)

Баланс: 45-40-42

Шефилд е дом на едни от най-старите футболни клубове в света, като двата най-известни от тях са в процес на изясняване на отношенията си още от 1893 г. насам.

За най-паметен се смята мачът, игран на Боксинг дей през 1979 г. Тогава Уензди бие с 4:0, а на трибуните е поставен рекорд за посещаемост в трета дивизия – 49 309 зрители.

Астън Вила – Бирмингам (дерби на Втория град)

Баланс: 51-29-37

Още един пример за отбори, които са съперници още от първото издание на английското първенство. Често се е случвало играчи да преминават от единия в другия клуб, но когато бившият мениджър на Бирмингам Алекс Маклийш пое Вила през 2011 г., това даде нов тласък на споделената омраза.

Портсмът – Саутхемптън (дерби на Южното крайбрежие)

Баланс: 62-21-56

Тук причината за взаимната неприязън е извън футболна. Някога докерите от двата града се разбрали да проведат съвместна стачка. Портсмътските спазили уговорката, а колегите им от Саутхемптън се направили на ударени. Оттогава двата клуба враждуват до смърт.

Масло в огъня наляха преминаванията на мениджъра Хари Реднап от Портсмът в Саутхемптън и обратно.

Кардиф – Суонзи (дерби на Южен Уелс)

Баланс: 44-27-35

Преди уелските клубове да се засекат в елита, дербито се вихреше в долните дивизии и при това градусът на напрежението бе толкова висок, че след един спечелен финал в по-малките турнири, играчи на Суонзи отбелязаха успеха над Карлайл със знаме с надпис "Fuck off Cardiff".

Във Висшата лига нервът бе ампутиран до голяма степен, след като феновете на двата тима бяха изолирани максимално едни от други.

Уест Хем – Милуол (дерби на Източен Лондон)

Баланс: 34-27-38

Това дерби имаше скандална слава преди време заради изстъпленията на феновете през 80-те г. Враждата им е представена и в няколко филма, като "Хулиганите от Зелената улица" и "Фирмата" (1988).

Често в тези мачове събитията на игрището са се превръщали в месомелачка. Паоло ди Канио (Уест Хем) и Тим Кейхил (Милуол) твърдяха, че това дерби им е донесло най-хубавите моменти в живота на професионални футболисти.

През 2009 г. покрай един мач за Купата между тези отбори избухнаха безредици – нещо, което в Англия не беше се случвало от много отдавна.

Манчестър Юнайтед – Лийдс (дерби на Червената и Бялата роза)

Баланс: 46-35-26

Най-успешният период в историята на Лийдс (1965 – 1974) е свързан с твърда игра и безумни запалянковци, затова всички мачове на белите са били дербита. Най-яростни обаче били двубоите срещу отбора от големия съседен град Манчестър, като мениджъри на противниковите отбори били великите Мат Бъзби и Дон Реви.

В началото на 90-те г. пък Алекс Фъргюсън измъкна Ерик Кантона от Лийдс и благодарение на него върна титлата на "Олд Трафорд" за първи път от 1967 г.

Ливърпул – Евертън (дерби на Мърсисайд)

Баланс: 89-67-66

Въпреки знаменитото изказване на Бил Шенкли ("В Ливърпул има два големи отбора – Ливърпул и юношите на Ливърпул"), отношенията между ръководствата на клубовете и феновете на двата тима винаги са били по-скоро приятелски. Евертън например взе участие във всички мероприятия, посветени на паметта на жертвите от трагедията на "Хилзбъро".

Затова пък на терена битката е ожесточена. Именно в дербито на Мърсисайд са показани най-много червени картони в историята на Висшата лига.

Арсенал – Тотнъм (дерби на Северен Лондон)

Баланс: 76-47-54

Класическо съперничество, подхранвано от близкото съседство между двата клуба, останало почти незасегнато от футболната глобализация.

Нещо повече – в наши дни преминаването от единия в другия тим е истинска рядкост, като навремето решението на Сол Кембъл да смени Шпорите с Топчиите предизвика изключителен гняв и ярост у феновете на белите.

Нюкасъл – Съндърланд (дерби на Североизтока, дерби Тайн – Уеър)

Баланс: 53-49-50

През 1901 г. двубоят между Нюкасъл и Съндърланд се играл на стадион за 30 000 души, а желаещите да го гледат били 120 000. Наложило се мачът да бъде отменен.

Съперничеството между двата града в един отдалечен (и доста депресиращ) регион си остава едно от най-непримиримите в Англия, въпреки че дълги години Свраките бяха далеч по-богати и по-успешни от съперника. Дълго време за черно-белите игра Алън Шиърър, но предимството им в общия баланс е едва три победи.

Именно с Шиърър и с това дерби е свързан един от най-заядливите и остроумни вицове в английския футболен фолклор. Ето го.

Преди мача със Съндърланд Шиърър казва на съотборниците си: "Момчета, отивайте да разпуснете в пъба, аз тия и сам ще ги бия."

Иска ли питане, съиграчите на легендата се навили. По едно време проверили как се развива мачът: "Нюкасъл – Съндърланд 1:0, голмайстор Шиърър, 24-а мин."

"Всичко е наред!", казали си Свраките и продължили да се забавляват.

Накрая обаче мачът завършил 1:1.

Идва Шиърър в пъба и съотборниците му го почват: "Ама как така, нали щеше да ги биеш!"

Шиърър ги изгледал с недоумение и рекъл: "Момчета, съжалявам, но мен съдията ме изгони още в 30-ата минута..."

Ливърпул – Манчестър Юн (дерби на Северозапада)

Баланс: 64-51-75

Най-големият сблъсък в Англия, едно от малкото дербита на споделената омраза (тоест феновете и на двата отбора признават, че именно това е най-важният мач в календара).

Важно значение има историята и развитието на двата града (Ливърпул навремето е бил голямо пристанище, но после пил изпреварен от промишления център Манчестър), както и на клубовете, които непрекъснато са спорили един с друг за всевъзможни трофеи.

От 1964 г. нито един футболист не е преминавал директно от единия в другия отбор.

В момента Манчестър Юнайтед може да се похвали с повече титли на Англия, но пък Ливърпул води на европейската сцена: 5 КЕШ срещу едва 3 на Червените дяволи.