С драматичен късен гол на Мартин Шкъртел дълбоко в добавеното време Ливърпул измъкна равенство 2:2 срещу Арсенал в мач от 17-я кръг на Висшата Лига, игран на стадион "Анфийлд".

Защитникът на домакините прояви героизъм, тъй като главата му бе разбита от Оливие Жиру по-рано в мача, но той успя да продължи и в 96-та минута да вкара изравнителния гол.

Преди това Филипе Коутиньо откри резултата за домакините към края на първото полувреме, но в ответната атака Арсенал изравни с гол на Матийо Дебюши след като французинът надскочи Шкъртел и вкара с глава.

През второто полувреме Оливие Жиру вкара втори гол за гостите след асистенция на Санти Касорла. Към края на мача влезлият като резерва Фабио Борини си изкара два бързи жълти картона и остави отбора си с човек по-малко. Така изглеждаше, че тимът на Арсен Венгер ще успее да измъкне победата, но в 96-та минута Шкъртел измъкна точката.


 

Ливърпул започна мача много активно. Във 2-та минута Коутиньо се включи на скорост и финтира Пер Мертезакер пред наказателното поле, след което бе фаулиран. Стивън Джерард стреля много опасно над стената, но топката мина покрай сглобката на гредите.

В следващите минути играта се успокои, като домакините имаха леко предимство. Адам Лалана бе намерен около ъгъла на наказателното поле и пробва силен удар, но малко над вратата.

До 15-та минута статистиката показваше 74 процента притежание на топката в полза на Ливърпул. Лалана бе един от най-активните играчи и  добре залъга съперник пред наказателното поле, след което отправи удар, но ударът му рикошира леко в защитник и мина покрай вратата.

Арсенал отправи първия си удар към вратата едва в 22-та минута, когато след центриране на Алексис Оливие Жиру засече с глава, но слабо и покрай вратата.

В 34-та минута Калъм Чембърс си поведе лошо топката и освободи зоната си,  след което Лазар Маркович се пребори с върналия се назад Дани Уелбек и се озова на чиста позиция на 5 метра пред вратата, но от малък ъгъл не можа да преодолее Шчесни. Малко по-късно сърбинът имаше нова възможност, когато при контраатака Стърлинг му поднесе в опразненото пространство отляво, но Маркович стреля много неточно от границата на наказателното поле.

Домакините имаха претенции за втори жълт картон за Фламини за нарушение с ръка срещу Лалана при борба за висока топка, но контактът бе минимален.

В 45-та минута Ливърпул откри резултата. Уелбек и Жиру сгрешиха при изнасяне на топката и Джордън Хендерсън подаде на Коутиньо пред наказателното поле. Той залъга с рязък финт Дебюши и с остър диагонален удар прати топката в далечната греда и в мрежата.

В даденото от съдията допълнително време обаче Арсенал изравни. След центриране от фаул Фламини игра с глава за спорна топка и я прати към втората греда, там доста по-ниският Дебюши надскочи Мартин Шкъртел и с глава засече в мрежата.

В началото на второто полувреме Коутиньо стреля неточно от двайсетина метра, а малко след него и Касорла пробва неточен удар от дистанция след индивидуален пробив.

След това играта бе прекъсната за няколко минути след като Мартин Шкъртел получи рана в главата. Той бе съборен от Жиру при борба за висока топка, след което французинът без да иска стъпи върху главата на защитника и му отвори рана. В крайна сметка Шкъртел бе превързан и продължи игра.

В 60-та минута Ливърпул имаше добра възможност след пробив на Коутиньо и поднесена назад топка пред наказателното поле, но Лукас Лейва стреля неточно над вратата. Две минути по-късно домакините имаха още по-добра възможност. Шчесни излезе неразчетено извън наказателното си поле, за да пресече топка на Рахим Стърлинг. Той не успя и крилото центрира в наказателното поле, но там Стивън Джерард стреля неточно с глава.

За Арсенал Жиру пробва да повтори гола си срещу Манчестър Юнайтед с удар извън наказателното поле, но бе доста по-неточен.

В 65-та минута обаче французинът вкара втори гол. Киерън Гибс започна атака по крилото и подаде към Жиру пред наказателното поле. Той чукна към Касорла настрани, испанецът застигна топката до аутлинията и я поднесе назад към Жиру и той с остър удар я засече между краката на Джоунс.

Ливърпул реагира и натисна Арсенал в половината му. Стивън Джерард на два пъти стреля извън наказателното поле, като особено вторият удар бе по-опасен, но и двата пъти Шчесни успя да улови топката. След това Хендерсън поднесе за Лукас пред наказателното поле, той добре си поведе топката на скорост и нанесе удар, но топката мина на сантиметри покрай вратата.

Последваха няколко смени, които леко накъсаха играта. Един от появилите се на терена за Ливърпул бе Фабио Борини и именно той стреля опасно с глава в 86-та минута след добро центриране на Стърлинг, но Шчесни внимаваше и изби решително под напречната греда.

Заради прекъсването при контузията на Шкъртел съдията даде внушителното продължение от 9 минути. В първата от тях Стърлинг нанесе изненадващ удар от малък ъгъл и топката мина покрай няколко играчи, но Шчесни отново бе на място и изби в корнер.

Ливърпул играеше с голям хъс, но това доведе до прегаряне и в 92-та минута Фабио Борини бе изгонен. Малко по-рано той си изкара ненужен жълт картон за гневна реакция заради един тъч. След това пък той влезе опасно с бутоните напред в корема на Санти Касорла и заслужено получи втори жълт картон от Майкъл Оливър. Впоследствие се оказа, че дори фланелката на испанеца е скъсана, а отдолу се виждаше прорезна рана от бутоните на италианеца.

Дори и с човек по-малко Ливърпул продължи да натиска. Джерард нанесе страховит удар от дистанция, но Шчесни се хвърли и изби до страничната греда.

В 96-та минута домакините заслужено изравниха резултата. След центриране от корнер Шкъртел надскочи Чембърс пред вратата и с глава забоде мощно в мрежата.

В последната минута Санти Касорла финтира съперник и нанесе опасен удар от дистанция, който бе избит с мъка от Брад Джоунс. Пръв до избитата топка стигна Начо Монреал, но направи слаба добавка.

 

Ливърпул - Арсенал 2:2

1:0 Коутиньо 45
1:1 Дебюши 45+1
1:2 Жиру 65
2:2 Шкъртел 96

Червен картон: Борини 92


Ливърпул: Джоунс, Сако, Шкъртел, Туре (81 Ламбърт), Лукас, Джерард, Хендерсън, Лалана,  Коутиньо, Стърлинг, Маркович (74 Борини)

Арсенал: Шчесни, Гибс, Дебюши, Мертезакер, Чембърс,  Фламини, Касорла, Окслейд-Чембърлейн (90 Кемпбъл), Алексис (93 Монреал), Уелбек, Жиру (82 Коклен)