Ливърпул чукна с 1:0 Бърнли на стадион "Търф Мур" и си направи Коледен подарък от три точки. Единственото попадение в мача заби Рахийм Стърлинг след почивката.

Така Ливърпул взе важна победа в момент, в който "мърсисайдци" не се намират в най-оптималната си форма.

Двата отбора демонстрираха отличен футбол преди почивката, когато положенията пред вратите се редуваха едно след друго.

През второто полувреме се получи позиционен футбол, с много битка в средата на терена, но все пак гостите се възползваха от една ситуация, успяха да вкарат и заслужено си взеха трите точки.

След този мач Ливърпул остава в средата на таблицата, докато Бърнли е в зоната на изпадащите отбори.


Домакините започнаха атакуващо мача и още в началото можеха да вкарат, след като се получи леко меле в наказателното поле на Ливърпул, но Дани Ингс стреля в аут.

Това положение стресна гостите и те изнесоха играта в по-предни позиции. В 5-ата минута Рахийм Стърлинг напредна през центъра и стреля остро, но топката излезе в аут.

Отговорът на домакините бе тупалка на Дани Ингс от дъгата на наказателното поле, но топката мина над вратата. Атаките и положенията се редуваха и пред двете врати, като този път дойде ред на Ливърпул.

Филипе Коутиньо напредна през центъра, залъга двама защитници на домакините и стреля по диагонала, но Том Хийтън спаси.

В 15-ата минута Бърнли можеше да поведе, но удар на Дани Ингс се отби в дясната греда на Брад Джоунс, който минута по-късно бе заменен от Симон Миньоле.

Страхотно начало на мача, което задоволи и най-претенциозните фенове на футбола, независимо че липсваха голове.

В 22-ата минута домакините сътвориха страхотна атака отдясно, при която се стигна до центриране в наказателното поле на Ливърпул, където Ашли Барнс се извиси и стреля с глава, но над вратата на Миньоле.

Три минути по-късно Филипе Коутиньо шутира страховито от границата на пеналта, но топката профуча над вратата. Последваха нови атаки на гостите, които доминираха в тези минути, но с пропуск се отчете и Адам Лалана, който не успя да преодолее Том Хийтън.

Постепенно домакините изравниха играта и на свой ред стигнаха до голово положение. В 36-ата минута Скот Арфийлд стреля от ъгъла на наказателното поле, но топката срещна тялото на защитник на Ливърпул.

Три минути по-късно Джордж Бойд също се опита да вкара, но Миньоле спаси. Към края на полувремето футболистите на Бърнли бяха по-активни, но и Майкъл Кийн не успя да намери целта.

До края на полувремето двата отбора се "захапаха" в средата на терена и не се стигна до други сериозни голови положения.

Второто полувреме започна спокойно, като играта се водеше основно в средата на терена. В 51-ата минута Стивън Джерард напредна през центъра, подмина трима играчи на домакините и стреля от воле, но в аут.

Малко по-късно Филипе Коутиньо бе изведен зад защитата на Бърнли, но правилно бе отсъдена засада. Това второ полувреме определено нямаше нищо общо с първото и действията на двата отбора определено не бяха с особени футболни достойнства.

Така се стигна до 62-ата минута, когато защитата на Бърнли сгреши нелепо и позволи на Филипе Коутиньо да изведе по феноменален начин Рахийм Стърлинг, който остана сам срещу Том Хийтън и технично го преодоля за 0:1.

Това бе и първото сериозно положение след почивката, но гостите се възползваха от него и поведоха в резултата. Малко по-късно Миньоле направи поредна издънка, но за негово щастие не се стигна до изравняване.

Домакините се хвърлиха в атаки, но последователно Майкъл Кийн и Джордж Бойд пропуснаха да отбележат. В 72-ата минута Филипе Коутиньо се освободи пред границата на наказателното поле и стреля технично, но в аут.

Три минути по-късно Ливърпул вкара, но попадението на резервата Рики Ламбърт правилно бе отменено поради засада. Последва тупалка на Дани Ингс, но твърде неточно.

Към края на мача домакините натиснаха и в 88-ата минута Джордж Бойд се озова на чиста позиция, но пропусна. До края Ливърпул контролираше действията на терена и заслужено си взе победата.

Бърнли - Ливърпул 0:1

Голмайстор: Рахийм Стърлинг (62)

Бърнли: Том Хийтън, Киеран Трипиер, Майкъл Кийн, Джейсън Шакел, Бен Мий, Джордж Бойд, Дейвид Джоунс (83 - Рос Уолъс), Дийн Марни, Скот Арфийлд, Ашли Барнс (79 - Сам Воукс), Дани Ингс

Ливърпул: Брад Джоунс, Коло Туре (46 - Емре Кан), Мартин Шкъртел, Мамаду Сако, Джордан Хендерсън, Лукас, Стивън Джерард, Лазар Маркович, Филипе Коутиньо (73 - Рики Ламбърт), Рахийм Стърлинг, Адам Лалана