Ливърпул се издъни в голямото дерби срещу Манчестър Юнайтед и така прекъсна серията си от 13 поредни мача без загуба във Висшата лига.

В дербито от 30-ия кръг на английския елит "Червените дяволи" спечелиха визитата си на "Анфийлд" с 2:1.

Мата се превърна в герой за гостите, след като реализира и двете попадения за тима си - той вкара головете си в 14-ата и 59-ата минута. Второто му попадение бе особено красиво, след като вкара със странична ножица от наказателното поле.

Стъридж пък вкара почетен гол за домакините в 69-ата минута. Гостите пък можеха да стигнат до много по-убедителен успех, но в 94-ата минута Руни пропусна дузпа. 

Стивън Джерард пък получи червен картон само 40 секунди след влизането му в игра, след като в 46-ата минута бе изгонен заради умишлено настъпване срещу Ерера. 

След този мач Юнайтед е 4-и в класирането с 59 точки, а Ливърпул е на 5-ата позиция с 54 пункта.


Срещата започна по-активно за гостите, които натиснаха здраво противника си от първата минута.

В 10-ата минута Мата центрира от фаул в наказателното поле на домакините, но топката бе изчистена в предни позиции от отбраната на "Мърсисайдци".

Четири минути след това Мата откри резултата след прекрасна атака на гостуващия тим. Фелаини видя Ерера, който видя испанеца с прекрасен извеждащ пас в наказателното поле, след което голмайсторът за гостите с прецизен удар в далечния ъгъл реализира.

Няколко минути след това Стъридж отправи доста атрактивен и труден удар от воле, от много трудна позиция, но топката премина над вратата

Постепенно гостите си наложиха пълен контрол над топката, докато домакините изненадващо играха без нужната увереност.

В 30-ата минута Руни отправи тежък удар, който обаче бе блокиран от тялото на Шкъртел.

Пет минути след това Ливърпул стигна до абсолютно чист голов шанс. Стъридж намери Лалана на точката на дузпата, след което от перфектната позиция непокритият халф стреля встрани вратата.

Постепенно Ливърпул сериозно активизира представянето си и през следващите минути понатисна гостуващия тим.

В самия край на полувремето Карик отправи прекрасен удар от дистанция, но Миньоле с класна проява успя да избие топката и да предотврати опасността.

Второто полувреме започна кошмарно за Ливърпул и само секунди след влизането си в игра Джерард получи директен червен картон.

Капитанът на гостите, който влезе като резерва на полувремето, много грубо настъпи умишлено по глезена Ерера, като по този начин не остави избор на рефера освен да го изгони.

В 54-ата минута Стърлинг направи феноменален пробив и с хубаво центриране се опита да намери Стъридж на задната греда, но топката премина над главата на нападателя.

В 59-ата минута Мата уби интригата и препарира домакините, след като вкара фантастично попадение.

Ди Мария намери испанеца в наказателното поле, след което с прекрасна странична ножица халфът прати топката в далечния ъгъл на вратата, на Миньоле.

Няколко минути след това Миньоле направи ужасяваща грешка и топката попадна в Руни, но белгиецът се намеси умело при опита на нападателя на противника да реализира и поправи неловката си изява. 

В 69-ата минута Стъридж вкара почетен гол за домакините, след като бе намерен от Коутиньо в наказателното поле и от малък удар в близкия ъгъл изненада Де Хеа, като испанецът направи грешка при попадението, тъй като не си бе хванал добре ъгъла. 

Попадението вдъхна кураж на домакините, които активизираха играта си, но времето до края бе доста малко и в крайна сметка не се стигна до повече попадения до края на самата срещa, след като в 94-ата минута Руни пропусна дузпа, която бе уловена от Миньоле. Наказателният удар бе отсъден за фаул на Джан срещу Блинд в пеналтерията.

ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:2
0:1 Мата 14'
0:2 Мата 59'
1:2 Стъридж 69'

ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Шкъртел, Сако, Морено (66 - Балотели), Лалана (46 - Джерард), Алън, Хендерсън, Коутиньо, Джан, Стърлинг, Стъридж

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД: Де Хеа, Смолинг, Джоунс, Карик, Валенсия, Йънг (55 - Ди Мария), Фелаини, Мата, Блинд (94 - Рохо), Ерера (83 - Фалкао), Руни