Джеймс Милнър признава, че се е решил да напусне Манчестър Сити и да дойде в Ливърпул заради себе си и заради своето бъдеще. Халфът обаче смята, че мърсисайдци ще извлекат ползи от неговото привличане и от личното му желание да се превърне в диригент в полузащитата в най-силния период от своята кариера. 29-годишният играч ще бъде наложен като център халф в отбора на Брендън Роджърс, след като в продължение на 5 години беше използван на няколко поста на стадион "Етихад", като включително за известно време търкаше и резервната скамейка.
    
За мнозина във футбола Милнър е символ на екипния играч. И именно тази представа той разбива сега, като признава как е осъзнал, че трябва да приеме офертата от Ливърпул и да отиде на "Анфийлд", ако иска да докаже, че в действителност има качествата на полузащитник от световна класа. Вместо да се задоволява с гарантирани медали и пари в Сити, но без да е сигурен, че ще изпъкне. Милнър е убеден, че може да затъмни дори представянето си през сезон 2009/10 г., когато спечели наградата за най-добър млад играч във Висшата лига с фланелката на Астън Вила и беше привлечен в Сити за 22 млн. евро.

"Иска ми се да си мисля, че тепърва ще видите най-доброто от мен - сега, когато ще изпълнявам основна роля в отбора. Тази стъпка я направих заради себе си. Докато бях в Сити, за мен нямаше особени проблеми, а аз играех на различни позиции. Отборът винаги ще е първи и безусловно смятам, че така трябва и да бъде. Но смятам, че преминаването ми в Ливърпул и фактът, че ще играя там, където аз искам, беше по-скоро користна постъпка и се надявам, че ще мога да допринеса Ливърпул да постигне успехи."

На Милнър му беше предложена седмична заплата от 233 000 евро от Сити, за да остане, след като през това лято договорът му изтече и той стана свободен агент. Но той предпочете да приеме 100 000 евро седмично от Ливърпул и да стане един от 7-те летни трансфера на Роджърс.

"За мен това е шанс да се докажа - аргументира се Джеймс. - Искам да се обърна назад в моята кариера и да усетя, че съм направил всичко, за да бъда възможно най-добрият футболист, доколкото е възможно, и че съм спечелил колкото може повече трофеи. Не искам да остана пасивен в края на моята кариера, мислейки си, че съм могъл да направя повече, отколкото съм направил, или че съм оставил нещо недовършено. Вярвам, че мога да спечеля много купи в Сити, въпреки че се намирам на резервната скамейка."

"Това не означава, че имам гаранции, че ще играя във всеки мач в Ливърпул, но чувствам, че тук ще получа по-добри шансове да играя всяка седмица, ако се представям силно. Мисля, че в Сити имаше моменти, когато играех силно, но заради ротационния принцип впоследствие отново оставах извън състава. Смятам, че сега всичко е в моите ръце и зависи от мен, макар че без съмнение моята нагласа е да играя постоянно, във всеки мач. Наясно съм, че трябва да си върша работата, и се надявам да помогна на Ливърпул да играе успешно."

Въпреки че решението на Милнър да отиде в Ливърпул е било породено от лични мотиви и с цел да се докаже като личност, той не смята, че е пренебрегнал шансовете си за спечелване на трофеи и за ново участие в Шампионската лига. За 5-те години със синята фланелка той 2 пъти стана шампион и спечели Купата на Англия и Купата на лигата. А втората титла беше спечелена за сметка именно на Ливърпул. Но според Милнър този провал е доказателство, че "червените" имат потенциал и могат да съкратят пасива от 6-ото място, на което завършиха през последния сезон, до топ 4 и завръщането в Шампионската лига.

"Преди две години Ливърпул почти спечели титлата - коментира той. -Така че топ 4 не е недостижим за нас. За всички отбори е трудно да играят във Висшата лига. Толкова е трудно да спечелиш дори един мач. Тежко е и да продължиш нагоре, а да спечелиш първенството е още по-тежко. Но ние разполагаме с всички предпоставки, за да играем успешно - феновете, мениджъра, играчите... А и Ливърпул е свикнал да побеждава. Когато човек дойде тук и види потенциала на клуба, се убеждава, че отборът разполага с всичко, за да продължи да постига успехи".