Кристиан Бентеке се ражда в Киншаса, Демократична Република Конго, откъдето са и някогашните звезди в Премиършип Жозе Босингва, Клод Макелеле и Фабрис Муамба. С конгоански корени е и Венсан Компани. По адрес на тази диаспора Бентеке повдига вежди: "От тях би станал добър отбор."
        
Бащата на Кристиан Жан-Пиер е военен, който решава, че режимът на Мобуту е прекалено опасен за сина и съпругата му. Семейството заминава при своя вуйчо в Лиеж (Белгия) и Бентеке не се завръща повече в родината си. "Конго беше много богата страна, но покрай войните бе жестоко разграбена - спомня си Кристиан. - В Лиеж имах чувството, че съм едновременно белгиец и конгоанец. Вкъщи мама (Мари-Клер) никога не ми говореше на френски. Татко говореше и на трима ни на френски, но останалите в семейството говореха на лингала."

Брат му Джонатан и сестра му Сара са родени в Лиеж, където Кристиан бързо се развива като футболист в Жьонес Спортив. До прехода в Астън Вила нападателят играе в Стандард Лиеж и Генк, както и под наем в белгийските клубове Кортрайк и Мехелен.

По време на кариерата си във Висшата лига Бентеке играе общо 6 пъти срещу Ливърпул. С негово участие Вила побеждава два пъти мърсисайдци и веднъж постига нулево равенство, а белгиецът вкарва общо 5 гола. Родният брат на Кристиан Бентеке - Джонатан, рита за елитния Зюлте Варегем.

През сезон 2014/2015 Бентеке отбелязва 13 гола и заема 9-о място в списъка на най-добрите голмайстори на Висшата лига независимо от сериозната травма, заради която пропусна световното първенство в Бразилия. Любопитното е, че за цялата си кариера има цели 13 гола срещу Ливърпул, Тотнъм, Юнайтед, Сити, Челси и Арсенал в мачове от Висшата лига. Повечето от тези мачове завършват със загуби, но той възмъжава в сблъсъци с по-силни и корави противници.

В актива си нападателят има 7 гола за Белгия. Дебютът му с националната фланелка е през май 2010 г. срещу България. Бентеке е третият белгийски футболист на Ливърпул след Симон Миньоле и Дивок Ориги. 24-годишният нападател стана третият футболист, който се прибра от Бирмингам в Мърсисайд. До този момент от "Вила Парк" към "Анфийлд" са се прехвърляли Стив Макмахон и Стюарт Даунинг. Интересното е, че 13 играчи пък потеглиха в обратното направление.

Белгийският футбол произвежда едни от най-добрите играчи в Европа, като значителен брой от тях окупират ключови позиции в клубовете от Премиършип, включително Еден Азар, Маруан Фелайни, Муса Дембеле, Ян Вертонген, Компани, Ромелу Лукаку и Кевин Мираляс. За страна, която преди Бразилия не се бе класирала на последните 5 големи турнира, това е изненадващо. "Причината е, че повечето футболисти идват от улицата, с вродени умения - коментира Бентеке. - В това поколение всеки прогресира с еднакво темпо. Аз започнах да ритам на улицата заедно с Аксел Витсел (в Зенит), който е от Лиеж. Компани, Дембеле, Миралас - всички тръгнаха от улицата."

Белгия посреща много чужденци, което прави отбора толкова силен. Фактът, че е двуезична държава, също обединява.

Материал на вестник "7 дни спорт"