Новият мениджър на Ливърпул Юрген Клоп даде обширно интервю пред клубната телевизия.

Той замени на поста Брендън Роджърс, който бе уволнен след серията от слаби резултати.

Германецът подписа договор за три години с отбора и обеща, че ще направи всичко възможно тимът да се върне там, където му е мястото - сред водещите отбори на Острова.

Клопо също така отсече, че едва ли ще има проблем с адаптацията и се надява отборът му да играе "див" футбол, както Борусия играеше по времето в което водеше тима. 

Юрген, добре дошъл в Ливърпул, как се чувстваш?
- Страхотно! Просто нямам думи. Това бе един луд ден като вземем на предвид всичко, което се случи в Германия, и всичко, което се случи тук. За мен чувството е абсолютно страхотно и е чест за мен, че вече съм тук, в Ливърпул. Със сигурност това е сред най-хубавите моменти в живота ми, трябва просто да го кажа, няма как. Идвам тук заедно с моето семейство - не цялото де, тъй като единият ми син си остана у дома. Ние обаче вече сме тук и всичко е като един сън!

Какво те привлече във футболен клуб Ливърпул?
- Всичко! Четох всичко за което се говори и пише. Обичам футбола и интензивността на този футбол, който практикува Ливърпул. Според мен той е доста добър. Винаги съм мислел за работа в Англия точно заради този вид футбол и неговата голяма интензивност. Ливърпул пък бе моят първи избор. Сега имам възможност да работя в отбора и това е най-хубавото нещо, което мога да си представя.

Какво решение бе да поемаш отбора. Лесно или?
- Това не бе най-трудното решение за мен. Знаете, че приключих с Дортмунд преди четири месеца и вече започнах да си мисля за това, което ще правя за в бъдеще. Все пак трябва да се развивам. Мислех доста за всички неща, които се случиха през последните 15 години. Мога да кажа, че четирите месеца почивка ми бяха напълно достатъчни. Всичко е страхотно, това е достатъчно. Собствениците на Ливърпул имат една мечта, а аз също имам същата мечта. Не ми отне много време, за да се съглася да водя отбора. 

Знаем, че беше решил да си вземеш почивка от футбола. До какъв извод стигна за този период от време в който бе извън играта?
- Много неща научих. През първите четири седмици всичко си беше постарому - бях уморен, защото все пак 15 години вече работя като футболен треньор. Винаги съм работил до последния ден на сезона, при това усилено. Това бе наистина трудно, но се опитах да се отпусна през свободното ми време, когато напуснах Дортмунд. Интересувах се от доста други неща, срещах се и с много интелигентни хора с които говорихме за футбол, за начина на хранене и такива работи. В един момент обаче усетих, че ако получа някое интересно предложение ще го приема. Сега съм много по-спокоен в момента. Изкарах шест много готини години в Дортмунд, а последната година в клуба бе много тежка за мен. Като цяло обаче престоят ми там бе перфектен. Исках обаче нещо ново и за това сега съм тук.

Нека поговорим за "Анфийлд" - какво мислите за него и за това, че ще водите любимия отбор на тези страхотни фенове? 
- Английският ми не е достатъчно добър, за да изразя какво чувствам, мислейки за Анфийлд. Искам да го видя, да го почувствам, да го помириша. Това е невероятно място. Най-специалното, на което съм бил. Когато дойдох с Дортмунд тук преди година бях много развълнуван. Видях съблекалнята за гостуващия отбор и се запитах, дали пък няма нужда от още някакъв цвят. Бил съм по много стадиони по света, но това е най-специалното място на което съм бил. Той дори не може да се сравни със стадионите на Майнц и Борусия, чийто тимове съм водил. 

Колко важно е за вас да създадете специална връзка с феновете на Ливърпул?
- Аз разбирам добре футбола. Ако хората не се интересуват толкова от него, тогава можем да сложим пръчки в парка и просто да играем топка. Футболът обаче е професионална игра най-вече заради големия интерес на феновете към него. Това е нещото, което аз знам. Ние трябва да забавляваме нашите фенове и да направим взаимно живота си по-добър. Това е нещото, което трябва да направим. Можем да ги забавляваме, тъй като все пак не сме лекари, че да спасяваме човешки животи. Нашата работа е да накараме феновете ни да забравят проблемите си за 90 минути и след това да говорят три дни за това, което са видели в последния мач на отбора и още два дни за следващия мач на отбора. Това е начинът по който аз искам да живея, защото футболът е моят живот. Ще се опитам да бъда възможно най-близо до феновете ни. Преди всичко обаче това не е винаги толкова възможно, защото все пак това е моето работно място и аз трябва да положа големи усилия.

Мислим, че ти знаеш какво е да си фен...
- Винаги съм ги разбирал и винаги съм знаел какво е да си фен. Вече мога да отида където поискам, защото съм мениджър на Ливърпул! Не и по време на 90-те минути в които отборът ми играе. Нещата са доста по-различни от тези в Германия и двете скамейки са толкова близо. Бих могъл случайно да ударя треньора на противника, защото съм доста емоционален по време на мачовете. 

Смяташ ли, че трябва да се адаптираш към английския футбол и как смяташ, че ще го направиш?
- Разбира се, че ще се адаптирам, може би ще трябва, но в този момент аз не мисля за това, защото познавам добре футбола, а и знам английски език. Гледал съм толкова много мачове, а и освен това сме играли срещу английски отбори с Борусия. Някои неща са различни, но към този момент това не е толкова важно за мен, защото това е само футбол. Не забравяйте, че футболът е игра и правилата са едни и същи за всеки. Теренът пък е почти еднакъв насякъде, така че не би трябвало да е толкова трудно. Моят опит показва, че трябва да слушам, гледам и усещам. След това да мисля това, което трябва да се промени. Сега трябва да направя тези три неща и след това да мисля за това, което бих могъл да променя или дали трябва да се адаптирам към каквото и да било. Не мисля, че ще ми е прекалено сложно, бях играч, а след това и доста дълго време треньор.  

Как оценяваш отборът, който ще наследиш?
Определено е добър, много добър. Аз съм тук, защото вярвам в потенциала на отбора. В случая като ме питате за Ливърпул, гледам отбора и си мисля "О, Боже мой...не,не,не. В този състав ние не сме най-добрият отбор в света, но на кого му пука? Ние обаче искаме да сме най-добрите утре или след време. Това е всичко. Според мен нещата изглеждат абсолютно окей. Отборът имаше някои добри мачове и някои не толкова добри, но това е нормално във футбола. Имаме проблеми и трябва да ги решим. Важното е, че имаме скорост, имаме технически умения и тактически умения. Също така имаме добри защитници, полузащитници и добри нападатели и крила. Сега трябва да видим кой е готов и кой не е за мача с Тотнъм, а след това да преценим кой ще излезе на терена за този мач. Не искам да имам Кристияно Роналдо или Лео Месо, защото не харесвам типа отбори, които разчитат на един играч. Това не е моята философия. Искам да сме едно силно ядро. Сега предстои здравата работа.

Можеш ли да ни кажеш какъв стил на игра да очакваме? 
- Див! (смее се). Във футбола всички топ отбори играят доминиращ футбол  с топката. Смятам, че това е много готино. Обичам да гледам такъв футбол. Вижте например Байерн, страхотен отбор и наистина велик клуб. Барса и Реал също играят по този начин, понякога дори и Манчестър Сити. Ние обаче не можем да направим това с магическа пръчка. Първото нещо, което трябва да се уверим, е дали имаме стабилна защита. Това е най-важното. Няма как да си уверен, когато знаеш, че всяка една твоя грешка може да се превърне в гол за противника. Оценявам този момент като добър да дойда в клуба, защото ще имам малко време да се запозная с нещата, докато играчите са с националните си отбори.