Еуфорията рядко е била по-голяма, а фактът, че Юрген Клоп пое Ливърпул, докара клубните фенове до екстаз. Точно затова и очакванията към него са огромни, огромен е и рискът, който той поема.

Интернет не рухна, но за малко щеше да се случи в четвъртък вечерта, когато от Ливърпул официално обявиха привличането на Юрген Клоп. А щастието сред "червените" фенове по целия свят бе толкова голямо, че придоби почти библейски размери.

Привличането му отприщи такова месианство в Северозападна Англия, каквото може би за последно се видя при привличането на Диего Марадона в Наполи през 1984 г. "Клоп си идва вкъщи", запяха моментално феновете. И сега 48-годишният Юрген трябва да си мисли, че още от раждането си е бил предопределен за мениджър на Ливърпул.

И сигурно има нещо такова. Защото е голяма рядкост профилът на един клуб и профилът на един треньор да си пасват толкова добре, както е в този случай. В Англия наричат това явление perfect match, перфектния брак. Но колко перфектна може да се окаже тази връзка всъщност? 

Особено за Клопо, който си почиваше в последните 4 месеца, рискът е особено голям с оглед на реалностите във футболния бранш. Драматичната му последна година в Борусия Дортмунд не подхрани някакви трайни съмнения за способностите му. Но сега поема друг голям, но разбит клуб като Ливърпул. Който е още по-труден за ръководене от Борусия заради специалната структура на собствениците му.

Не трябва да се забравя и че никъде другаде разликата между очакванията и действителността не е толкова голяма, колкото е на "Анфийлд". Още сега очакванията спрямо новия мениджър граничат с нереалното - феновете виждат розови замъци във въздуха и си мечтаят за титлата в Англия, както и за победа в Шампионската лига. И точно един германец сега трябва да върне славата на клуба от 70-те и 80-те години.

Така че напрежението, което тегне върху Клоп, е наистина огромно. Той първо ще трябва да свикне с тенджерата под налягане, наречена Висша лига. И след това ще трябва да придаде нов живот на отбора си, който за много експерти е грешно селектиран. 

Очакванията са нашумели, но засега не доказали се нови попълнения като Кристиан Бентеке и Роберто Фирмино да се възползват бързо от новия треньор и да започнат да вкарват повече голове, отколкото досега. Постовете извън атаката, например в защита, Клоп би могъл да коригира още на трансферния пазар през зимата или след това за новия сезон. Но и сега работата е достатъчно.

А за да се стигне до това, което очакват феновете - Ливърпул да разчита на страхотна преса, а играчите да станат чудовища по отношение на превключването от защита в нападение и обратното, както беше при Клоп в Борусия Дортмунд години наред, са нужни време и търпение. Само можем да се надяваме, че той ще вкара в експлоатация подхода си във високоскоростната Висша лига. Иначе може да проиграе много бързо отличния си имидж!

Кристоф Кьолн, вестник "Ди Велт"
Превод на естник "7 дни спорт"