Виляреал постигна драматична победа 1:0 над Ливърпул в първи мач от полуфиналите на Лига Европа. Испанският тим стигна до успеха с гол в добавенето време на мача, дело на резервата Адриан Лопес.  "Жълтата подводница" имаше по-добрите ситуации за гол, макар двубоят да беше равностоен.

Двата отбора нямаха и късмет, след като през втората част нацелиха по една греда. В самия край на мача обаче испанците се разиграха, като последната им контра се оказа мълниеносна и завърши с гола на Лопес. Така Ливърпул ще има доста трудна задача на реванша, като ще има нужда от победа с два гола разлика, за да се класира на финала.


Изненадата в състава на "мърсисайдци" бе оставянето на резервната скамейка на звездата в атака Даниел Стъридж, който така и не се появи в хода на мача. Нападението на Ливърпул на "Ел Мадригал" поведе Роберто Фирмино, а от втора позиция му помагха Фелипе Коутиньо и Лалана.

В състава на Виляреал направи впечатление старта на Хуаме Коща, който висеше с травма, но очевидно е готов за игра. За сметка на това на пейката остана Матео Мусакио.

Първият шанс за гол се удаде на Ливърпул. Джо Алън получи топката на дузпата и стреля ниско по земята, но право в ръцете на вратаря Асенхо. В следващите минути Виляреал пое инициативата, докато "мърсисайдци" дебнеха на контраатака.

В 11-ата минута бързо изпълнен фаул на Виляреал хвана защитата на гостите неподготвена. Солдадо овладя топката и но диагоналният му удар мина на сантиметри от далечната греда. Малко след това вратаря на Ливърпул направи отлично спасяване при далечен удар на Пина.

Въпреки големия залог мачът бе изключително коректен, като за половин час бяха извършени едва три нарушения. "Мърсисайдци" се бранеха стабилно, но бяха твърде беззъби в атака, най-вече зарди пасивната играта на звездите Коутиньо и Фирмино. В 42-ата минута страховит удар на Солдадо мина покрай лявата греда на Миньоле.

Секунди след почивката Виляреал бе много близо да открие резултата. Бакамбу засече центриране от корнер, но намери страничната греда. Малко след това Марио Гаспар от малък ъгъл стреля мощно, но над вратата.

Ливърпул се справи с натиска на домакините в първите минути на втората част и изравниха играта. В 65-ата минута дойде най-чистото положение за Ливърпул досега в мача. Фирмино се измъкна в наказателното поле и шутира отдясно по диагонала, но нацели лявата греда.

В самия край на мача двата отбора се разиграха. Първо Бакамбу можеше да открие резултата, но Миньоле прояви страхотен рефлекс. След това Морено стреля опасно над вратата на Виляреал. Секунди преди края на продължението бърза контра на домакините завърши с пас на Суарес към Адриан на празна врата, който вкара и донесе успеха на Виляреал.

Виляреал - Ливърпул 1:0

1:0 Адриан 90+2

Виляреал: Асенхо, Марио, Руис, Коща, Байли (76 - Мусакио), Пина, Дос Сантос (72 - Кастийехо), Суарес, Сориано, Солдадо (74 - Адриан), Бакамбу

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Туре, Ловрен, Морено, Милнър, Лейва, Лукас Алън, Лалана, Коутиньо (46 - Айб), Фирмино (90 - Бентеке)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/OwhhPLWWMkM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>